Bursa Uludağ Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bursa Külliyelerini mercek altına aldı

Bursa Uludağ Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bursa Külliyelerini mercek altına aldı

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümü Yüksek Lisans çalışması Uludağ Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünde yapılan toplantı ile tanıtıldı.

2018.01.13 12:05 - Son Güncellenme: 2018.01.13 12:06 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Uludağ Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bursa Külliyelerini mercek altına aldı

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Peyzaj Mimarı Gülşah MERCAN' ın Prof. Dr. Murat Zencirkıran yönetiminde yaptığı "Osmanlı Dönemi Bursa Külliyeleri Bahçelerinin Yapısal ve Bitkisel Öğeleri Üzerine Bir Araştırma" konulu araştırma tezi sonuçları yapılan tez değerlendirme toplantısı ile TMMOB  Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği (PMO) Yönetimi ile paylaşıldı.

Araştırma sonuçlarının anlatıldığı toplantıda,  Jüri üyesi olarak; İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof.Dr. T.Hakan ALTINÇEKİÇ ve Uludağ Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyelerinden Bölüm Başkanı Prof.Dr.Murat ZENCİRKIRAN ile Yrd.Doç.Dr.Nilüfer SEYİDOĞLU AKDENİZ görev aldı.

U.Ü Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bursa Külliyelerini mercek altına aldı...

Yapılan çalışma kapsamında Bursa ilinde yer alan, 14. ve 15. Yüz yılda  inşa edilen I.Murad (Murad Hüdavendigar), Yıldırım Bayezid, Yeşil, II. Murad ( Muradiye ) Külliyelerinin  ilk defa yapısal ve bitkisel unsurları ile bir bütün olarak incelendiğini belirten Uludağ Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof.Murat Zencirkıran, yaklaşık 350 sayfalık bilimsel bir çalışmanın hazırlandığını belirtti.

Yapılan çalışmada, Osmanlı Dönemi Külliye bahçelerine ait yapısal (sınırlandırma elemanları, bahçe yapıları, patika ve yollar, su elemanları, aydınlatma, çiçek tarhları) ve bitkisel özellikler (takson sayıları, dağılımları, anıt ağaç varlıkları, yeşil alan detayları vb.) tüm detayları ile tespit edilmiş olduğunu belirten Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği Başkanı Necla Yörüklü, Bursa için çok kıymetli bir eser olduğunu, bir çok kurumun bu eseri kitaplaştırmak isteyeceklerini ifade etti.

Belgelerle geçmiş ve bugün tespitleri tamamlandı...

Bölüm Başkanı Prof. Murat Zencirkıran; "Bu çalışmalar ile birlikte, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden çalışmanın konusu olan külliyelerin geçmiş yıllara ait fotoğraf, restorasyon, rölöve, restitüsyon planları ve resmi yazışmaları, Bursa Tapu ve Kadastro IV. Bölge Müdürlüğü arşivlerinden ise geçmiş yıllara ait vaziyet planları temin edilerek elde edilen belgeler ile oluşturulan planlar çakıştırılarak günümüzdeki durumları ortaya konulmuştur.. Tüm külliyelere ait yapısal öğeler ve bitkisel öğeler planları ile ulaşım ağı planları bu çalışma ile ilk defa oluşturuldu." dedi.

Toplantıda araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi ile ilgili karşılıklı fikirler tartışıldı.

Bölüm Başkanı Prof MuratZencirkıran çıkan sonuçların Büyükşehir Belediye Başkanına ve ilgili birimlerine çoğaltılarak paylaşılacağını belirterek, Ata mirası olarak geleceğe taşımak ile mükellef olduğumuz bu eserler için yapılan bu kapsamlı çalışma ile zengin bir altlık oluşturulduğunu ve bundan sonraki çalışmalar için bir ana kaynak ortaya çıkarıldığını sözlerine ekledi.

Son sözü alan Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği başkanı Necla Yörüklü,   araştırma çalışmasında emek veren başta meslektaşını ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü bilim insanlarını kutladığını, birlik ve dayanışma duygularını belirtti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.01.13 12:05 - Son Güncellenme: 2018.01.13 12:06 - HABER MERKEZİ
A