Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Dünya Böbrek Günü etkinliği

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Dünya Böbrek Günü etkinliği

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ersoy, Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı çalışmalarda böbrek hastalığı konusunda çok önemli bulgulara rastladıklarını söyledi.

2019.03.15 15:58 - Son Güncellenme: 2019.03.15 15:58 - Bursa Bölge
A
Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Dünya Böbrek Günü etkinliği

BUÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı tarafından Dünya Böbrek Günü nedeniyle önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Programa Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ersoy, Öğretim Üyelerinden Dr. Ayşegül Oruç ve Dr. Abdülmecit Yıldız ile hasta ve hasta yakınları katıldı. 

YAKLAŞIK 7,5 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA

Programda konuşan Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ersoy, kronik böbrek hastalığının dünyada ve Türkiye'de giderek artan önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer kurumların desteğiyle Türk Nefroloji Derneği'nin (TND), Türkiye'nin değişik bölgelerinde erişkin ve çocuk bireylerde kronik böbrek hastalığı taraması yaptığını aktaran Prof. Dr. Alparslan Ersoy; "Bu çalışma sonucunda ülkemizde erişkin kronik böbrek hastalığı prevalansı %15.7 (7.5 milyon kişi) olarak tahmin edilmektedir. Kronik böbrek hastalığının en önemli nedeni diyabetes mellitus, yani şeker hastalığıdır. Bu oran, her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğu anlamına gelmekte ve sorunun boyutunun tahmin edilenin çok üzerinde olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ!

Böbrek hastalığının erken teşhisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ersoy; "Böylece hastalık sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, kronik böbrek hastalığı farkındalığının %10'un altında olduğunu göstermektedir. Ülkemizde de kronik böbrek hastalığı farkındalığı düşük olduğu için, hastalık son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastaların sağlığını tehdit etmekte, yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile sağlık bütçesinde artışa, engelliliğe ve ölüme yol açmaktadır. Maalesef hastaların çoğu geç dönemde tanı almaktadır. Halen 59.558 hastamız diyaliz tedavisi görmekte, 22.672 hastamız da böbrek nakli beklemektedir. Bu sayılar her yıl daha da artmaktadır" dedi.

TÜRKİYE'DE İLK ETKİNLİK 2006'DA YAPILDI

Böbrek hastalığı farkındalığını arttırmak için Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) ile Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonunun (IFKF) ortak girişimiyle 9 Mart 2006 tarihinde ilk kez "Dünya Böbrek Günü" kutlandığını kaydeden Ersoy; "O günden bu yana her yıl Mart ayının 2. perşembe günü tüm dünyada "Dünya Böbrek Günü" olarak kutlanmakta ve giderek büyüyen bir katılımla bu kutlamalar devam etmektedir. Her yıl yapılan kampanyalar bir ana tema üzerine oturtulmaktadır. Bu yıl Dünya Böbrek Günü teması "Böbreğine Söz Ver" olarak belirlenmiştir. Bu yıl "14 Mart Tıp Bayramı" ile aynı güne denk gelmesi de ayrıca kutlamalara anlam kazandırmıştır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Alparslan Ersoy, kronik böbrek hastalığından korunmak için bireylerin; düzenli egzersiz yapmaya, sağlıklı beslenmeye, vücut ağırlığını korumaya, tuzu azaltmaya, yeterli sıvı almaya, sigara içmemeye, alkolden uzak durmaya, ağrı kesici ilaçlardan hekim önerisi olmadığı sürece kaçınmaya, kan basıncını ve kan şekerini düzenli olarak ölçtürmeye ve risk grubunda ise böbreklerini düzenli olarak kontrol ettirmeye söz vermesi gerektiğini ifade etti.

DÜNYA BÖBREK GÜNÜNDE ÖNEMLİ ETKİNLİKLER

BUÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ev sahipliğinde "14 Mart Dünya Böbrek Günü" etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikte Uzm.Dr. Ayşegül Oruç ve Diyetisyen Çiğdem Ceren Başalan, İç Hastalıkları Seminer Salonu'nda "Kronik Böbrek Hastalığının Gelişmesini ve İlerlemesini Nasıl Engelleyebiliriz?" ve "Kronik Böbrek Hastalığında Diyet" konularında kronik böbrek hastalarına ve yakınlarına bilgilendirme ve eğitim toplantısı yaptı. Ayrıca, Doç.Dr. Abdülmecit Yıldız, Bursa İl Sağlık Müdürlüğünün, "Herkes İçin Böbrek Sağlığı" teması kapsamında konu ile ilgili toplumsal bilinci arttırmak ve erken tanının önemini vurgulamak amacı ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonunda kurum çalışanlarına yönelik düzenlenen eğitimine katıldı.

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.03.15 15:58 - Son Güncellenme: 2019.03.15 15:58 - Gülcan Tekin
A