Bursa Oto Galericiler Odası'ndan vatandaşlara uyarı

Bursa Oto Galericiler Odası'ndan vatandaşlara uyarı

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, Bursa ikinci el piyasasını Bursada Bugün'e değerlendirdi. Yanık, satışlarda tercih edilen fiyat aralığının 50 ila 60 bin TL olduğunu belirtti. Yanık, fiyat yükselmesinde internette araç satışı yapan vatandaşların da etkisi olduğunu söyleyerek, internette araç alış ve satışlarda "Dolandırılmayın" uyarısı yaptı.

2018.07.16 12:46 - Son Güncellenme: 2018.07.16 13:33 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Oto Galericiler Odası'ndan vatandaşlara uyarı
03:45 Bursa Oto Galericiler Odası'ndan vatandaşlara uyarı

İLGİLİ VİDEO

Bursa Oto Galericiler Odası'ndan vatandaşlara uyarı

SEFA BALABAN - SEDA ÖZDOĞAN/BURSADABUGUN.COM

Döviz kurunun yüksekte seyir etmesi, sıfır otomobillerin fiyatında önemli bir artışa sebep olunca bu yükselme ikinci el piyasasına da etki etti. Fiyatların yüksek olmasından dolayı vatandaşların daha uygun fiyatlı arabalara yöneldiğini söyleyen Bursa Otogalericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, "İkinci el otomotiv sektörü Türkiye geneline baktığımız zaman seçimlerden sonra özellikle hareketlenmeye başladı. Piyasa seçim öncesi 15 Temmuz'un getirdikleri, peşine dolar, euro ve altındaki oynamalar bizim sektörümüzü de diğer sektörlerde olduğu gibi etkiledi. 2017 yılını da baz aldığınız zaman Türkiye genelinde 7 milyon araç satılmış bulunmakta. Bunun takriben 2 milyon adeti oto galericileri ve 0 bayilerin yapmış olduğu satışlar, kalanıysa vatandaşın veya şahsi ticaret yapanların satmış olduğu araçlar. Bu sene biz bu rakamın 8 buçuk ila 9 olması yönünde hedeflerimiz var. Şu anda sektöre baktığınız zaman Bursa'da ikinci elde ciddi bir hareketlilik var. Özellikle fiyat aralığı diye sorduğunuz zaman 50-60 bin liraya kadar olan araçlarda hep artış var. Özellikle otomatik vites arayışı son zamanlarda ciddi anlamda artmış bulunmakta" dedi

"Araç alırken işin ehline gidin"

Araç almak isteyen vatandaşlara mutlaka eksper ya da arabalardan anlayan ustalara gitmeleri konusunda çağrı yapan Yanık, "İkinci el motorlu araç alım satım yaparken lütfen vergi levhası olan, yetki belgesi olan yerlerden alım satım yapmalarını rica ediyorum. Satın aldıkları aracı ekspere göstermeden veya bu işi bilen sanatkara göstermeden araba almasınlar. Mutlaka satışlarını alsınlar. Paralarını da satışlarını alırken noterde ödemelerini ciddi anlamda tavsiye ediyorum; çünkü mağduriyetler artmakta" şeklinde konuştu.

İnternet üzerinden yapılan satışlarda dikkat

Son yıllarda iyice artan internet üzerindeki satışlarda da vatandaşların dikkatli olmasını vurgulayan Hakan Yanık, "İnternet üzerinde yapılan satışlarda lütfen dikkatli olsunlar. Kapora göndermesinler. Mutlaka arabayı görüp, inceleyip alsınlar. İnternette yayınlanan her arabayla ilgili şehirlerarası tur atmasınlar; çünkü birçok mağduriyet yaşanmakta. Kayıp kaçağın önüne de devletin bu yönetmelikte ikinci el motorlu taşıtlar bilgilendirme sistemi kuruldu. Noterde yapılan satışlar önümüzdeki günlerde artık otomatikman bu sisteme işlenecek ve günlük, anlık, saniyelik Türkiye'de kaç tane araç satıldığını, cinsini, vasfını anında öğreneceğiz" ifadelerini kullandı.

"Piyasayı internetten satışlar yükseltiyor"

İkinci el araç fiyatlarının yükselmesinde bir etkenin de internet siteleri üzerinden yapılan bireysel satışlar olduğunun altını çizen Yanık, "Vatandaşlar hiçbir eksper yaptırmadan arabalarının durumlarına bakmadan internet üzerinde emsal araçlara bakmadan kendi araçlarına fiyat biçmeleri sunni bir fiyat artışına sebep olmakta" sözlerini kullandı. Yanık, konuşmasına şu şekilde devam etti "Malumunuz dolar, euro, altın üzerindeki fiyat artışları ikinci eli de, sıfırı da etkiledi. Biz araç fiyatlarını tespit ederken 0 araçların fiyatlarına göre fiyatlarımızı ayarlıyoruz. Piyasada bir güven ortamı oluşmaya başladı, dövizdeki düşüşün araba fiyatlarını da etkileyeceğine inanıyoruz ama ciddi anlamda etkiler mi? Hayır, etkilemez" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.16 12:46 - Son Güncellenme: 2018.07.16 13:33 - HABER MERKEZİ
A