Bursa'nın simgesi Kılıç Kalkan 100 yaşında

Bursa'nın simgesi Kılıç Kalkan 100 yaşında

Osmanlı'dan kalan kılıç kalkan oyununun merhum Mustafa Tahtakıran tarafından bugünkü halk oyunu koreografisine dönüştürülmesinin 100. yıl dönümü törenle kutlandı.   

2018.03.13 15:07 - Son Güncellenme: 2018.03.13 15:08 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın simgesi Kılıç Kalkan 100 yaşında

Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Halk Oyunları Derneği kurucusu merhum Mustafa Tahtakıran'ın 1918 yılında Balabanbey Medresesi'nde Osmanlı'dan kalan kılıç kalkan oyununun figürlerinin orijinalliğini bozmadan bugünkü koreografisinin oluşturulması kente sembol olmuş Bursa'da unutulmadı.

Bursa Kılıç Kalkan Evi Müzesi önünde düzenlenen dünyaya nam salan asırlık halk oyunu, okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ve dökülen lokmalarla Bursa'ya yakışır bir şekilde kutlandı. Yağmura rağmen yoğun katılımın sağlandığı etkinliğe Bursalılar büyük ilgi gösterdi.

"ÜNÜ ÜLKE SINIRLARINI AŞAN FOLKLOR OYUNU"

700 yıllık geçmişi olan, bir asırdır koreografisi bulunan kılıç kalkan halk oyununun uluslararası festivallerde birçok başarılara imza attığını belirten Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Halk Oyunları Derneği Başkanı Metin Dikerel, "Merhum Mustafa Tahtakıran'ın öğrenci olduğu yıllarda medresedeki hocalarından öğrendiği ve gerek yurt içi gerekse yurt dışında bir sahne düzeni içinde sunmak için oluşturduğu 'Kılıç Kalkan Halk Oyunu' bugün 100 yaşında. Kılıç kalkanın her alanda bilinirliği sağlamak ve gelecek kuşaklara aktarmak için 1956 yılında resmiyet kazandırdığı derneği ile ekibinin başında iştirak ettiği uluslararası festivallerde iki dünya birinciliğini Bursa'ya hediye eden Başkan Mustafa Tahtakıran, gözlerini dünyaya kapamadan eserinin başarılarını görmüş nadir bir amatör uğraşıcı unvanının da sahibi olmuştur. Her kente nasip olmayacak bir şekilde şehrin logosuna giren ve ünü ülke sınırlarını aşan bu folklor oyununun günümüze kadar gelmesinde önemli payı olan merhum Mustafa Tahtakıran'ı dernek ve Bursa'mız adına rahmet ve minnet anıyorum" dedi.

"KILIÇ KALKAN SADECE BİR HALK OYUNU OLARAK GÖRÜLMEMELİ"

Kılıç kalkan sadece bir halk oyunu olarak görülmesinin altını çizen Başkan Dikerel, "Kılıç kalkan hayata karşı dik duruşun ifadesidir. Oyunda mertlik, cesaret, kardeşlik, paylaşım ve barış vardır. Oyunun özü ve teması barıştır" diye konuştu. Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Halk Oyunları Derneği olarak asırlık geçmişe sahip folkloru her alanda en iyi şekilde yaşatmanın gayreti içinde olduklarını vurgulayan Metin Dikerel, "1956 yılından beri bu çatı altında eğitimin yanında gençlerimizin kültürümüzü, tarihimizi yaşayarak, görerek öğrenmelerini ve sosyalleşmelerini sağlamaktayız. Ayrıca yurt dışı faaliyetleri ve dil eğitimleriyle de onların gelecek vizyonuna katkı da koyuyoruz. Kısaca etik birer genç kuşak yetiştirmek bizim başlıca gayemiz" diyerek, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Bayrağı devraldığımız günden itibaren ilk günkü heyecanla daha yukarıya taşımanın ve gelecek kuşaklara aktarmanın amacı içinde olduk. Bu bağlamda kılıç kalkan koreografisinin 100. yılı kapsamında dernek olarak ilerleyen günlerde kentimizde ses getirecek birbirinden özel etkinliklere imza atacağız."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.03.13 15:07 - Son Güncellenme: 2018.03.13 15:08 - HABER MERKEZİ
A