Bursa Nilüfer'de Mehmet H. Doğan Ödülü Alphan Akgül'ün oldu

Bursa Nilüfer'de Mehmet H. Doğan Ödülü Alphan Akgül'ün oldu

Bursa Nilüfer Belediyesi'nin, çağdaş Türk şiirinin en önemli eleştirmenlerinden biri olan Mehmet H. Doğan anısına düzenlediği yarışmanın bu yılki sahibi, "Güneş Yalnız Dirileri Isıtır: Oktay Rifat Şiiri Üzerine" adlı çalışmasıyla Alphan Akgül oldu.

2018.03.14 11:12 - Son Güncellenme: 2018.03.14 11:12 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Nilüfer'de Mehmet H. Doğan Ödülü Alphan Akgül'ün oldu

Nilüfer Belediyesi'nin Türkçe'de yayımlanmış şiir eleştirilerinin önemine dikkat çekmek, Türk şiirine katkı sunmak, çağdaş Türk şiirinin en önemli eleştirmenlerinden biri olan ve 2008 yılında hayatını kaybeden Mehmet H. Doğan'ın anısını yaşatmak amacıyla düzenlediği "Mehmet H. Doğan Ödülü"nün bu yılki sahibi belli oldu. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen yarışmaya 9 şiir eleştiri ve inceleme eseri katıldı. Orhan Alkaya, Metin Celal, Gültekin Emre, Haydar Ergülen ve Orhan Tekelioğlu'ndan oluşan Seçici Kurul'un titiz değerlendirmeleri sonucu Mehmet H. Doğan Ödülü'nün bu yılki sahibi, "Güneş Yalnız Dirileri Isıtır: Oktay Rifat Şiiri Üzerine" adlı çalışmasıyla Alphan Akgül oldu. Seçici kurul üyeleri, uzun yıllardan beri Türk şiirine sunduğu katkılar nedeniyle Doğan Hızlan'a da "Jüri Özel Ödülü" verilmesini kararlaştırdı.

Ödüller, Nâzım Hikmet Kültürevi'nde bulunan Şiir Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından düzenlenen ödül törenine, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yarışmanın seçici kurul üyeleri ile Alphan Akgül katıldı. Ödül töreni, tiyatro ve seslendirme sanatçısı Hümay Güldağ'ın, Prusa Yaylı Çalgılar Dörtlüsü eşliğinde Mehmet H. Doğan'ın denemelerinden ve çevirdiği şiirlerden okumalarla başladı.

BOZBEY: ŞİİRE KATKI SUNMAKTAN ONUR DUYUYORUZ

Daha sonra konuşma yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Dünyanın başladığı andan itibaren şiire dönüşen tüm kelimeleri, Nilüfer'de yansıtmaya, korumaya, yaşatmaya kararlıyız" dedi. Nilüfer'in, Uluslararası Şiir Festivali'yle dizelerdeki ahengi, barışla, dostlukla, paylaşımla yakalayan ve Türkiye'nin ilk ve tek Şiir Kütüphanesi'ne ev sahipliği yapan bir kent olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak bu anlayışla Türk şiirine katkı sunmak adına çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Mehmet H. Doğan'ın, şiire ışık tutan bir isim olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, "İnanıyorum ki, edebiyat ortamında bu ödülün teşvik edici etkisi, kendisini hissettirecektir" dedi.

Başkan Mustafa Bozbey şöyle devam etti: "Nilüfer Belediyesi olarak, ülkemizin şiir iklimine, bu anlamda katkı sunmaktan da onur duyduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Bu dönemde de eleştirinin gücünü artırmak, şiirin gücünü artırmaktır diye düşünüyoruz. Mehmet H. Doğan ödülleriyle de amacımız işte bu gücü vurgulamaktır. Yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine ve seçici kurul üyelerine de yürekten teşekkür ediyorum."

DOĞAN HIZLAN'A JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Törende, şiir üzerine yaptığı incelemelerden oluşan bir kitap yazan ve 64 yıldan beri hem çağdaş Türk edebiyatına hem de şiir üzerine büyük emek harcayan Doğan Hızlan'a da Jüri Özel Ödülü verildi. Törene katılamayan Doğan Hızlan'ın mesajını Seçici Kurul Başkanı Metin Celal okudu.

Metin Celal, bir şair üzerine kapsamlı çalışma yapmanın Türkiye'de ve dünyada çok görülen bir iş olmadığını belirterek şöyle devam etti: "Ayrıca, Oktay Rifat çok önemli bir şairimiz olmasına rağmen, maalesef üzerine yazılmış ilk kitap bu oldu. Bir diğer husus da, Mehmet H. Doğan'ın, özellikle akademisyenlerin çağdaş Türk şiirleri üzerine çalışmalar yapmasını arzu etmesiydi. Bu yönden de bir anlamı olacağını düşündük."

Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Metin Celal ile birlikte Alphan Akgül'e ödülünü verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.03.14 11:12 - Son Güncellenme: 2018.03.14 11:12 - HABER MERKEZİ
A