Bursa Mudanya'da orman yangını

Bursa Mudanya'da orman yangını

Bursa'da 3 yıl önce 170 hektarlık ormanlık alanın kül olduğu bölgede yine yangın çıktı. Uludağ'ı ve denizi gören bölgedeki söndürme çalışmaları devam ediyor. 

2018.08.11 12:55 - Son Güncellenme: 2018.08.11 21:12 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Mudanya'da orman yangını
00:14 Bursa'da yangını söndürmek için denizden su taşınıyor

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da yangını söndürmek için denizden su taşınıyor

00:36 Bursa Mudanya'da orman yangını - 3

İLGİLİ VİDEO

Bursa Mudanya'da orman yangını - 3

04:08 Bursa Mudanya'da orman yangını - 2

İLGİLİ VİDEO

Bursa Mudanya'da orman yangını - 2

01:15 Bursa Mudanya'da orman yangını

İLGİLİ VİDEO

Bursa Mudanya'da orman yangını

Bursa'nın Mudanya ilçesi Göynüklü ve Çağrışan mahalleleri mevkisindeki nasıl çıktığı bilinmeyen orman yangını rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü.

"Bursa Valisi Küçük: İlk belirlemelerimiz sabotaj değil" Haberini okumak için tıklayınız...

KARAYOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Bu arada, yangın nedeniyle Bursa-Mudanya karayolu, Geçit mevkiinde çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Araçların geçişine izin vermeyen polis ekipleri, yangının kontrol altına alınmasınının ardından yolun trafiğe açılacağını söyledi.

YANGIN VİLLALARA SIÇRADI

Mudanya'da Çağrışan ile Göynüklü mahallelerindeki orman yangını, rüzgarın etkisi ile yayıldı. Alevler, Bademli Mahallesi'ndeki bazı villalara sıçradı. Villaların çatılarının yandığı görüldü. Alevlere ekipler ve vatandaşlar müdahale ederken, diğer konutlarda oturanlar ise evlerini boşalttı.

İtfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangına, köylülerde kovalarla ve küreklerle söndürmeye çalışıyor.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki tüm ekipler ile helikopter, iş makineleri ve arazözler bölgeye sevk edildi. Büyükşehir Belediyesine ait çok sayıda itfaiye aracı da bölgeye gönderildi. Çevre illerden gelen destek ile birlikte yangına havadan 5 helikopterle müdahale ediliyor. 

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Bursa-Mudanya karayolunun sağ tarafında başlayan yangın, yolun sol tarafına da sıçradı. 

Ekipler, yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf ederken, bazı villaların sakinleri yangına kendi imkanlarıyla kovalarla su taşıyarak müdahale etmeye çalışıyor. 

Çağrışan ve Bademli mahallelerinde bazı siteler tedbiren boşaltılırken, bazı villaların çatıları ve bahçeleri yangından zarar gördü.  

Bu arada, Bursa-Mudanya karayolunda yangının sürdüğü noktalara yakın olan vatandaşlar görevliler tarafından güvenlik gerekçesiyle uzaklaştırılıyor.

Öte yandan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekiplerini bizzat koordine ediyor. 

- "Rüzgar olduğu için yangın başka yerlere sıçrıyor"

Bursa Valisi İzzettin Küçük, yaptığı açıklamada, yangına bütün güçleriyle müdahale ettiklerini söyledi. 

Yangın söndürme çalışmalarına havadan 5 helikopter karadan da çok sayıda ekiple devam edildiğini belirten Küçük, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar çoktan kontrol edilirdi ancak maalesef poyraz var. Rüzgar olduğu için yangın başka yerlere sıçrıyor. Her türlü müdahaleyi yapıyoruz şu an. Bölgede Karayollarından, DSİ'den gelen ekipler var, 5 helikopter var. 2 tane daha istedik. Çevre illerden gelenler var ama rüzgar böyle bir şey. Yerleşim yerleri için bazı yerlerde tedbir alıyoruz." 

Mal ve can kaybının söz konusu olmadığını anlatan Küçük, "Allah'ın izniyle 1-2 saate kadar kontrol altına alacağımızı düşünüyorum. 100 dönümlük bir alanda alevler etkili oldu." şeklinde konuştu. 

Orman yangınının Çağrışan, Göynüklü ve Bademli mahallelerini tehdit ettiğini söyleyen Göynüklü Mahalellesi Muhtarı Turgay Demirci, "Dumanlar çevreyi sardı. Yerleşim yerleri tehdit altında. Ben ailelerden uzak kalmalarını istiyorum" dedi.

BAŞKAN TÜRKYILMAZ: YANGINI ŞÜPHELİ BULUYORUM

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü ve Çağrışan mahallerinde ormanlık alanda çıkan yangının söndürülmesi çalımalar devam ederken, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yangını şüpheli bulduğunu söyledi. Başkan Türkyılmaz, "Yangını birkaç yerden başlaması nedeniyle şüpheli buluyorum. Benzer olayı biz 2015 yılında yaşamıştık. Burada rant için yangın çıkaranlar olursa onlara fırsat vermeyeceğim. Beklentileri tepetaklak olacak. Bunu bilsinler. Yangına ekiplerimizle müdahale ediyoruz" dedi.

Bursa'nın Mudanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın rüzgârın da etkisiyle büyümeye devam ediyor. Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, yangının söndürülmesi için çevre illerden helikopter ve uçak için yardım istendiğini belirtti. 

Çıkan yangın havanın rüzgârlı olması sebebi ile kısa sürede büyüdü. Yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait helikopterler de müdahale ediyor.

Orman Bölge Müdürü Yalçın Akbey'den alınan bilgiye göre, yangının daha fazla büyümemesi ve alevlerin olabilecek en kısa sürede kontrol altına alınabilmesi için çevre illerden destek istendi.

Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Balıkesir ve Karabük söndürme çalışmalarına helikopter ile destek verirken, Ankara'dan da uçak istendiği öğrenildi. 

Ekipler, yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf ediyor.

Bu arada, Bursa-Mudanya karayolunda yangının sürdüğü noktalara yakın olan vatandaşlar görevliler tarafından güvenlik gerekçesiyle uzaklaştırılıyor. 

Bursa'da 7 saat sonra kontrol altına alınan orman yangınının ardından küle dönen bölge havadan görüntülendi. 

Bursa'nın Mudanya ilçesinde ünlü işadamlarının villalarının da bulunduğu hem denizi hem Uludağ'ı görebilen bölgede çıkan orman yangını 7 saat sonra kontrol altına alınabildi.

Yangının ardından küle dönen alan havadan görüntülenirken, Bursa'nın önde gelen işadamlarının da yangını ucuz atlattıkları ortaya çıktı. Çağrışan Mahallesi'nde öğlen 12.30 civarında zeytinlik alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle karşı Bademli yamaçlarında villaların bulunduğu ormanlık alana sıçradı. Özellikle BTSO üyesi 20'den fazla işadamının oturduğu Şahintepe Sitesi'nin arka kısmındaki ormanlık alanda etkili olan yangın, korku ve paniğe neden oldu. Yangında aynı sitede bulunan işadamı Vakkas Parlak'a ait villanın çatısı yanarken, BTSO Başkan Vekili Remzi Topuk'un villası da zarar gördü. 

Öte yandan aynı sitede işadamları Aydın Yakupoğlu, Cem Ünal, Ali Hazır, Ramazan Soyiç, Ali Osman Güzeldağ, Faik Çelik, oğlu Baran Çelik, Hüseyin Durmaz'ın evleri de yangında büyük tehlike atlattı. BTSO Başkan Vekili Remzi Topuk, yangını komşulardan duyarak eve geldiğini ifade etti. Topuk, "Buradaki arkadaşlarımızın da ciddi gayretleri oldu. Kimi bir kova aldı, kimisi de hortumla yangına müdahale etti. İyi bir dayanışma da vardı. Bahçe duvarının 20 metre ilerisi orman ve o alevler evlere gelmedi. Binlerce kez şükür ediyoruz. Evin çatıları yanmış. Ama bu önemli değil, tadilat yapılır. Ancak arka bahçeden görülen ormanlık alanın yeniden yeşillenmesi 50 yılı alır" dedi. 

Bir villanın önündeki yanan köpek mezarı da dikkat çekti. 
 


 

Bursa Mudanya'da orman yangını

İLGİLİ GALERİ

Bursa Mudanya'da orman yangını

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.08.11 12:55 - Son Güncellenme: 2018.08.11 21:12 - HABER MERKEZİ
A