Bursa Mudanya'da 4 adet deprem izleme istasyonu kuruluyor!

Bursa Mudanya'da 4 adet deprem izleme istasyonu kuruluyor!

Gemlik Körfezi ile Uluabat'tan gelen iki tehlikeli fayın tam ortasında kalan Mudanya'ya, depremleri günler öncesinden tahmin eden Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu kuruluyor. 17 Ağustos Depremi'nin yıldönümüne kadar Altıntaş, Tirilye, Esence ve Mirzaoba'ya kurulacak olan istasyonlardan alınacak bilgiler ışığında, yaklaşan büyük Marmara Depremi ile ilgili önemli veriler elde edilecek.

2018.05.17 16:16 - Son Güncellenme: 2018.05.17 16:17 - Bursa Bölge
A
Bursa Mudanya'da 4 adet deprem izleme istasyonu kuruluyor!

Deprem Uzmanı Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday ile birlikte Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ı ziyaret ederek, Mudanya ve çevresinde oluşabilecek depremlerle ilgili bilgilendirme yaptı. Marmara için kaçınılmaz olan deprem gerçeğine yönelik bilimsel çalışmalar tüm hızıyla sürerken, birçok şiddetli depremi önceden tahmin etmeyi başaran Doğa Hareketlerini Araştırma Derneği, Mudanya'ya 4 adet deprem öncü izleme merkezi kuracak.  17 Ağustos Depremi'nin yıldönümüne kadar Altıntaş, Tirilye, Esence ve Mirzaoba'ya kurulacak olan istasyonlardan alınacak bilgiler, yaklaşan büyük Marmara Depremi ile ilgili önemli veriler ortaya koyacak. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, depremle yaşamanın, bilimin ışığında önlemler almanın önemine vurgu yaparak, "Bizler de Mudanya'da göreve geldiğimiz günden beri bu gerçeği unutmuyoruz. Bu kapsamda 17 Ağustos Depremi'nin 19. yıl dönümüne girerken, detaylı bir araştırma yapmamız gerekiyor. Deprem istasyonlarının 17 Ağustos'un yıldönümüne yetişmesi konusunda görüş birliğine vardık. Mudanya'yı da bu sisteme bağlayacağız. Bunlardaki amacımız Bursa'da oluşan depremlerin kaydedilmesi, manyetik alan değişimlerinin ölçülmesi, ısı, nem, sıcaklık gibi ölçümlerin yapılmasına katkıda bulunmak. Erken uyarı sistemlerinin Mudanya'da hayata geçmesi için çalışmalarımıza başlıyoruz" dedi.

"MUDANYA İKİ TEHLİKELİ FAYIN ARASINDA KALIYOR"

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise, Marmara Denizi'nde 1855 Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin giderek arttığını söyledi. Tarihsel bilgiler ve elde edilen gözlemlemelerin 1855 sonrası Bursa'da tekrar bir hareketlenme ihtimalini artırdığını ifade eden Gündoğdu, "Fay Kuzey'den Gemlik Körfezi'nden önümüze, Mudanya'ya kadar geliyor. Nerede yüzeylendiği konusunda tam bir fikrimiz yok. Yaptığımız araştırmalarda Ürünlü Mevkii'nde bu fayın izlerine rastladık. Bursa'da 1855 yılında depreme yol açan fay hattının, Nilüfer'den geçen kolları tespit edildi. Mudanya da İznik'ten Gemlik Körfezi'ne gelen ve Uluabat Gölü'nden gelen iki tehlikeli fay hattının arasında kalıyor. Fayın büyüklüğü henüz belirli değil. Sismik geminin gördüğü izlerde Mudanya'ya doğru gelen uzun bir fay hattı var. Bu ciddi bir tehlike, çünkü diri bir fay. 7 büyüklüğünde olası bir deprem beklenebilir" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.05.17 16:16 - Son Güncellenme: 2018.05.17 16:17 - Aysın Komitgan
A