Bursa Milletvekili Erkan Aydın: Türkiye'nin önce yerli ilacını üretmesi gerekiyor

Bursa Milletvekili Erkan Aydın: Türkiye'nin önce yerli ilacını üretmesi gerekiyor

Bazı kanser ilaçlarının Türkiye'de bulunmasının mümkün olmadığını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Eczacı Erkan Aydın, "Özellikle meme kanseri ilaçları bunların başında geliyor. Türkiye'nin öncelikle yerli ilacını üretmesi gerekiyor. Eğer siz yerli ilacınızı üretemezseniz ve dışa bağlıysanız, dış politikada da yapacağız çok fazla bir şey yok" dedi.

2017.11.15 12:44 - Son Güncellenme: 2017.11.15 12:47 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Milletvekili Erkan Aydın: Türkiye'nin önce yerli ilacını üretmesi gerekiyor

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, Sağlık Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, konuşmasında TÜİK'in 9 Kasım 2017 tarihli en yeni verilerine yansıyan sağlıktaki acı tabloya ve eczacıların sorunlarına dikkat çekti. Türkiye'de bir hekime 557 hasta düşerken Bursa'da 635, Sağlık kurumlarında yatak başına düşen hasta sayısı Türkiye'de 515 iken Bursa'da 531 olduğunu söyleyen Aydın, "Rakamlar böylesine ürkütücü olunca Bursa'da sağlık sorunlarının boyutu da ortada. Acil serviler tıklım tıklım. Hastanelerde yatacak yer yok. Kısa süreli randevu almak mümkün değil. Bunu sanayileşmenin sıkıntıları diyerek geçiştiremeyiz. Bu yatırımsızlıkların, öngörüsüzlüklerin bir kenti ihmal etmenin sonucu. Bursa'daki sağlık sorunlarını nasıl çözeceksiniz, çok merak ediyorum çünkü kangren bir yaraya dönüştü. Bu arada bebek ölüm hızı Bursa'da binde 8. Bu rakamda çok yüksek. Neden bebek ölüm oranlarında bir azalma olmuyor. Bunu da merak ediyorum. Türkiye genelinde de bebek ölüm oranı binde 19 civarında" diye konuştu.

"YABANCI FİRMALAR KURU BAHANE EDEREK İLAÇ GÖNDERMEK İSTEMİYOR"

Erkan Aydın, meslektaşları olan eczacıların Sağlık Bakanlığı'nın tahsildarı konumuna düştüğünü aynı zamanda hastanın hastanede müşteri, eczacının da eczanesinde müşteriden para tahsil eden biri konumuna düşürüldüğünü belirtti.

Bakanlığın hastalara; 'Sen kendine düşen payı burada ödeme git ilaç alırken öde' dediğini dile getiren Aydın, şunları söyledi:

"Hastaların eczaneden alacağı ilaç çok düşük bir meblağ tutarken bir bakıyor ki karşısına çok daha farklı bir rakam çıkıyor. 1 Ekim'den sonra SGK'nın başlattığı 'Taban Fiyat' uygulamısıyla sorunlar daha da büyüdü. İlaç farkları yüzde 20 ila yüzde 120 oranında artınca yine hastayla eczacı karşı karşıya geldi. Eğer hastanın alım gücü varsa sorun yok. Ya alım gücü olmayan hasta? Ya ilacını almadan gidecek ya da başka bir çare bulacak? Alın size hastalar arasında adaletsizlik. Hepimizin bildiği gibi bazı ilaçlar piyasada bulunmuyor. Bunun bir çok nedeni var. Özellikle yabancı firmalar kuru bahane ederek ilaç göndermek istemiyor. Bu konuda ciddi ithalat sorunları yaşanıyor."

"TÜRKİYE'DE KORUYUCU DEĞİL, TEDAVİ EDİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ BASKIN"

Bazı kanser ilaçlarının bulunmasının mümkün olmadığını özellikle meme kanseri ilaçlarının bunların başında geldiğini söyleyen Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tamoksifen etken maddeli ilacı getiren firmanın piyasadan çekilmesi sonucu ilaç bulmak neredeyse imkansız. Türkiye'nin öncelikle yerli ilacını üretmesi gerekiyor. Eğer siz yerli ilacınızı üretemezseniz dışa bağlıysanız, dış politikada da yapacağız çok fazla bir şey yok. Maalesef eczacılar Türkiye'deki kötü sağlık sisteminden payını almaktadır. Çünkü Türkiye'de koruyucu sağlık hizmetleri değil, tedavi edici sağlık hizmetleri baskın." 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.11.15 12:44 - Son Güncellenme: 2017.11.15 12:47 - HABER MERKEZİ
A