Bursa İznik'te tarih yeniden canlanıyor

Bursa İznik'te tarih yeniden canlanıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde başlatılan restorasyon çalışmaları, İznik tarihini yeniden canlandırmaya hazırlanıyor. Yerli ve yabancı turistlerin 5 medeniyeti birlikte yaşayacağını belirten İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, gelenlerin Osmanlı'nın ilk ayak bastığı eşikten ve Bizans kralının yürüdüğü surlardan geçme fırsatı bulacağını söyledi.

2015.08.31 10:03 - Son Güncellenme: 2015.08.31 10:19 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa İznik'te tarih yeniden canlanıyor
04:55 Bursa İznik'te tarih yeniden canlanıyor

İLGİLİ VİDEO

Bursa İznik'te tarih yeniden canlanıyor

Osmanlı'nın ilk tabhaneli camisi olan Orhangazi Cami'nde incelemelerde bulunun Bursa İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik'teki tarihi tekrar ayağa kaldırmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte dört koldan çalışmaların başladığını söyledi. Orhangazi Cami'nin takriben 1325 yıllarında hizmet ettiğini belirten Sargın, "İznik 30 yıl kuşatmadan sonra alındığı için burada bir yerleşim yeri olmuş. Buranın hemen yanında Orhanbey Külliyesi ve Orhanbey Hamamı olarak devam ediyor. Burasının özelliği ilk tabhaneli cami olmasıdır. Askerlerin barınabileceği ve mühimmatının muhafaza edebileceği yerler var" dedi.

İznik'teki tüm tarihi aya kaldırmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Sargın, "Bunun için de Osmanlı'nın ilk ayak bastığı bir mekandan bu tarihi tekrar ayağa kaldıracağız. Burada ilk İznik çinisi de ortaya çıkmış. Şuanda İznik'te Roma, Bizans, Bitinya, Selçuklu ve Osmanlı eserleri bulunuyor. Lefke kapıda Turizm Bakanlığı tarafından çalışma yapılırken, İstanbul ve Yenişehir kapıyı ise Bursa Büyükşehir Belediyesine devri yapıldı. Sualtı arkeologları ise Bazalika'da çalışma yapıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İznik Belediyesi el ele vererek buradaki tarih yeniden eski ihtişamına kavuşacak" dedi.

İznik'e gelenlerin yaşam alanlarında vakit geçireceğini belirten Sargın, "Buraya gelenler Osmanlı'nın ilk ayak bastığı eşiğe dokunma, Surlara gelen kişiler Bizans kralının geçtiği yollardan yürüme şansı bulacak. Tarih ile birlikte yaşayacak. İnşallah çok kısa süre içerisinde insanlığın hizmetine sunulmuş olacak. Bu duyguyu bütün İznikliler olarak armağan etmek istiyoruz" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2015.08.31 10:03 - Son Güncellenme: 2015.08.31 10:19 - HABER MERKEZİ
A