Bursa İnegöl'de eski yapılar ciddi risk altında!

Bursa İnegöl'de eski yapılar ciddi risk altında!

İran'daki deprem gözleri bir kez daha birinci derece deprem bölgesi olan Bursa İnegöl'e çevirdi.

2017.11.21 15:59 - Son Güncellenme: 2017.11.21 16:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa İnegöl'de eski yapılar ciddi risk altında!
06:31 "Bursa'da büyük depremin eli kulağında!"

İLGİLİ VİDEO

"Bursa'da büyük depremin eli kulağında!"

İnşaat Mühendisi Recep Göze, "İnegöl, Kuzey Anadolu fay hattı dediğimiz Düzce ve Kocaeli depremlerinin de olduğu fay hattına yakın 1. derece deprem bölgesidir. Fakat İnegöl için tehdit oluşturan diğer önemli fay hattı Bursa fay hattıdır. Bu fay üzerinde bilinen en yakın büyük deprem 28 Şubat 1855'te meydana gelen 7.5 şiddetindeki depremdir. Ayrıca tarihi kaynaklarda 1674 ve 1705 yıllarında da merkez üssü Bursa olan yıkıcı depremler kayda geçmiştir. Yani bu fay hattı ortalama 150-200 sene periyodunda deprem üretmektedir. Anadolu Üniversitesinin yaptığı araştırmada bu fayın aktif olduğu tespit edilmiştir" dedi. Recep Göze açıklamasına şöyle devam etti:

"Bahsettiğimiz dalgalar halinde yayılan depremler geçtiği bölgenin zemin durumuna göre farklı etkilerde bulunur. Kaya bir zemin ise etkisi daha az, alüvyon yani sonradan taşınma ile oraya gelen kum kil karışımı zeminlerden ise etkisi daha fazla hissedilir. Bununla birlikte eğer zemin suyu yüksek ise sıvılaşma tabir ettiğimiz durum çıkar ki hiç çatlak dahi olmayan binaların bir kısmının zemine battığı, yana yattığı görülebilir. İnegöl merkez mahalleleri bahsettiğimiz bu en kötü zemine sahiptir. Zemin tabakaları kum kil karışımı, su seviyesi yüksek ve sıvılaşma riski olan bölgelerdir. Bu bölgelerdeki yapılaşmalarda zemin etüt raporlarında bina için istenen zemin iyileştirmeleri uygulanmalı ve bina yapımı konusunda da azami dikkat etmek gerekmektedir. Bu konuda pek iyimser olamıyorum. İnegöl merkez mahallelerinde eski çok katlı yapılar ciddi risk altında. Elle dökülmüş, dayanımı düşük betonlu içindeki demiri yetersiz binalar bunlar. Bunların ivedilikle riskli bina analizlerinin yapılıp, güçlendirilmesi gerekiyor. Güçlendirilmesi mümkün olmayan binaların kentsel dönüşüme girmesi şart."

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüme önem verilmesinin gerektiğine vurgu yapan Göze, "Mevzii projeler geçici çare. Bizim olaya bakış açımız kentsel dönüşüm olmalı. İnegöl'ün alt yapı ve trafik meselesini bir arada değerlendirerek harekete geçmek gerekiyor. Binaların otoparkları, çevre düzenlemeleri ile biraz daha şehrimizi rahatlatmış olacağız. Afet yönüyle de güvenli bir şehir ortaya çıkacak. Zemin katı dükkan olup, geniş camekanlı yerler riskli. Bu çalışmaların başında belediye olmalı. Deprem bulunduğumuz bölgenin bir gerçeği. Buna hazırlıklı olmalıyız. Depremin ne zaman olacağını henüz tespit etme şansımız yok fakat depreme dayanıklı binalar yaparak deprem olduğunda kayıplarımızı azaltabiliriz. Kocaeli ve Düzce depreminde o şehirlere gidenler oralarda neler gördüklerini asla unutmasınlar. Biz bize düşeni yapalım. Depreme hazırlıklı olalım. Kendimizi ve ailemizi göz göre göre tehlikeye atmayalım" " ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.11.21 15:59 - Son Güncellenme: 2017.11.21 16:00 - HABER MERKEZİ
A