Bursa Gürsu Ovası'na hançer!

Bursa Gürsu Ovası'na hançer!

Bursa'da hızlı mı, yavaş mı, gelecek mi, ne zaman yanaşacak derken, YHT'nin ihalesinin 15 Mart tarihinde yapılacağının açıklanması eski tartışmaları da alevlendirdi.

2018.02.21 12:14 - Son Güncellenme: 2018.02.21 12:29 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Gürsu Ovası'na hançer!
03:03 Bursa'da vatandaşlardan 'mezar bakım parası' tepkisi

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da vatandaşlardan 'mezar bakım parası' tepkisi

Gürsu çiftçisi, YHT hatlarına ovayı katledeceğini düşündükleri için karşı çıkarken, siyasiler ise meyve bahçelerinin uğrayacağı zararın, telafisinin mümkün olmayacağını belirterek ilk ihale sürecine dönülmesini istiyorlar.

Çiftçiler "Hasat döneminde 3 bin civarında işçi çalıştırıyoruz. İlçedeki seracılık faaliyetleri de ayrıca Gürsu'ya yıllık katkısı 6 milyon lira. Ankara ve Gürsu'da bir lobi hızlı tren projesini ısıtıp ısıtıp servis yaparak halkımızın emeğiyle oynamaktadır. Bizler hızlı trene karşı değiliz. Dünyanın en güzel ovalarından biri olan bölgemizin kalbine hançer saplanmasına karşıyız. Meyvecilik ile yılda Bursa ekonomisine 350 milyon kazandırıyoruz. Hızlı tren hattının Gürsu ovasında 3 bin dekar 1. sınıf tarım arazisini yok edecek, sadece bu arazinin 150 dekarında seralar var. Ovaya yıllık maddi zarar 12 milyon TL olacak. Bunun yanında istasyon etrafındaki yapılaşma ovaya zarar verecek" diye konuştu. 

TARIMI DEVLET ELİYLE BİTİRECEKLER!

Çiftçilerin isyanına, kendiside tarım ile geçimini sağlayan CHP İlçe Başkanı Cavit Kaya da destek verdi.

Kaya "Hızlı Trene karşıyız izlemini, Bursalı arkadaşlarımızın bakışlarından algılayabiliyoruz. Ama biz YHT'ye karşı değiliz. Biz Türkiye'nin en verimli Gürsu Ovasının, Berlin Duvarı ya da Çin Seddi gibi, geçişlerin kuzey-güney istikametini keseceği hatta ve sonrasında çevresinin bazı rantçı kesimler tarafından imara dönüştürülmesine karşıyız. YHT ilk planlandığında çevre yolunun kuzeyinden Katırlı Dağının içine açılacak olan tünelle Bursa'ya ulaştırılacaktı. O günün bütçesi ile 120-125 milyon liraya mal olacaktı. Ovanın içinden geçmesinin bedeli ise 76 milyon lira. Ama göz ardı edilen bir de istimlak bedeli var o da 85 milyon lira yani toplam bedeli 161 milyon lira! Kazıklı civarına bir istasyon planlanıyor. İstasyonla birlikte, o bölgeye karayolu açılacak. Çevresi de imara. Sadece bu bölgede 2 bin dönüm tarım sahası küçülecek. Trenle birlikte yılda 12 milyon zararı da Gürsulular yüklenmiş olacaklar. İlk ihaleye dönülürse istasyon Seymen civarında olacak. Dönülmez ise Gürsu'da devlet eliyle tarım bitirilecek" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.02.21 12:14 - Son Güncellenme: 2018.02.21 12:29 - HABER MERKEZİ
A