Bursa Gemlik'te alan bazlı değil, bina bazlı dönüşüm olacak

Bursa Gemlik'te alan bazlı değil, bina bazlı dönüşüm olacak

Bursa'nın Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ilçede alan bazlı değil, bina bazlı kentsel dönüşüm yapacaklarını açıkladı. 

2018.01.20 11:42 - Son Güncellenme: 2018.01.20 11:43 - Bursa Bölge
A
Bursa Gemlik'te alan bazlı değil, bina bazlı dönüşüm olacak
04:25 Bursa'da eski ve yeni Gemlik havadan görüntülendi

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da eski ve yeni Gemlik havadan görüntülendi

03:02 Bakan Özhaseki'den Bursa Gemlik açıklaması: Planlama süreci başlıyor

İLGİLİ VİDEO

Bakan Özhaseki'den Bursa Gemlik açıklaması: Planlama süreci başlıyor

"Gemlik Buluşuyor" konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Ankara'da Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhasaki ve bürokratlarla yapılan toplantı hakkında açıklamalarda bulundu. Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki toplantıda Başkan Yardımcısı Kadir Erol ile birlikte vatandaşların karşısına çıkan Refik Yılmaz, alan bazlı değil, bina bazlı dönüşüm olacağını söyledi.

24 Aralık 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ve Ankara ziyaretini değerlendiren Başkan Refik Yılmaz, taşınma ile ilgili spekülasyonlar ve tedirginlik konusunda da son noktayı koydu. "Gemlik taşınmıyor, dönüşüyor" diyen Refik Yılmaz, "Alan bazlı değil, bina bazlı dönüşüm olacak. Sehpa taşımıyoruz. Gemlik'in geleceği söz konusudur. KHK ile Gemlik'in önü açılmıştır. Güvenlik sıkıntısı olan, depreme karşı riskli binalarda yaşayan insanlarımızın maddî imkanları varsa yerinde dönüşecek, 30 yıllık, 40 yıllık, 50 yıllık binası olan, ancak yıkıp yerine yapması sıkıntılı olan insanlarımızı da kamulaştırma veya takas yoluyla deniz manzaralı, konforlu, deprem riski olmayan sağlam binalara kavuşturacağız. Dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacağız" dedi.

Yılmaz, "Biz hayat hakkını kutsal görüyoruz. Çözüm üreteceğiz. Devletimiz ve belediye olarak bu işte elimizi taşın altına koyduk. Cumhuriyet Mahallesi sırtlarında ben de yaşıyorum. Gariban vatandaşa konut yapınca dağ başı deniliyor da, müteahhitler yapınca neden burada konut fiyatları 400 bin liradan başlıyor? Birileri buraları vatandaşlarımıza layık görmüyor. Biz her vatandaşımız için bu güzellikleri istiyoruz. Mülkiyet ve çok katlı yapılarda dönüşüm sırasında sıkıntıları da belediye olarak biz çözeceğiz. Ya kamulaştıracağız, ya da maliyetine takas yoluyla onlara yeni binalardan vereceğiz. Her şey gönüllülük esasına göre olacak. Gemlik'i yıkmıyoruz, yerinde dönüşümü, alan bazlı değil, bina bazlı olarak gerçekleştireceğiz. Yerinde dönüşümün önünü böyle açıyoruz" diye konuştu.

Yerinde dönüşümü savunanlara da çağrıda bulunan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Milletin kafasını karıştırıp tedirgin etmesinler. İmar planları halen geçerli. Maliyetine vereceğiz. Kâr gütmüyoruz. Eğer yerinde dönüşüm projesi olan varsa hemen getirsin, bir gün bile beklemeden ruhsat vereceğiz" dedi. Binası yıkılan, buna karşın kentsel dönüşümde yeni ev istemeyenlere arsa paylarının verileceğini, Gemlik'te sosyal hayat ve inşaatların devam ettiğini vurgulayan Refik Yılmaz, yeni okullar, kamu binaları, yeni otoparklar ve sosyal donatı alanları ile spor tesisleri yapımının devam etmesini imar yasasının yürürlükte olmasının delili olduğunu söyledi.

Üre tesisi Kimya Mühendisleri Odası'na sorulacak

Yılmaz, Gemlik Gübre Sanayii'nin üre tesisleri kurmasına izin verip vermeyecekleriyle alakalı soruya ise, "2004'te aynı firma kömürle çalışan elektrik santrali kurmak istemişti. Buna mani olduk. Aynı firma 2012'de de 142 adet yanıcı, yaralıyı, patlayıcı madde depolama tesisi yapmak istemişti. ÇED raporlarına rağmen buna da izin vermedik. Üre tesisleri konusunda da henüz onayımız yok. Bu konuyu Kimya Mühendisleri Odası'na soracağız. Ayrıca Belediye Meclisi'nde de değerlendireceğiz. Çevreye zararı yoksa onay veririz. Ön yargılı değiliz. Ancak çevreye zarar verecek ise buna karşı çıkarız" cevabını verdi.

Refik Yılmaz, aynı tesisin kömürle çalışmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek, doğalgaz kullanılması halinde ve çevreye zararı olmaması şartıyla değerlendirmeye alacaklarını sözlerine ekledi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.01.20 11:42 - Son Güncellenme: 2018.01.20 11:43 - Gülcan Tekin
A