Bursa Eczacılar Odası'ndan uyarı: Döviz kuru muadil ilaca yöneltecek

Bursa Eczacılar Odası'ndan uyarı: Döviz kuru muadil ilaca yöneltecek

Son zamanlarda hızla yükselen Euro kuru, ilaç sektörüne de etki etti. Devletin düşük kurdan anlaşma yapmasından dolayı yabancı ilaçlar Türkiye'ye ya az miktarda geliyor ya da hiç gelmiyor. SGK ise 31 Temmuz'dan sonra Türkiye'de muadili bulunan ithal ilaçlara desteği kesecek. Firmalar ya ilaçları Türkiye'de üretecek ya da SGK ödemesinden faydalanamayacak.

2018.07.16 09:42 - Son Güncellenme: 2018.07.16 09:52 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Eczacılar Odası'ndan uyarı: Döviz kuru muadil ilaca yöneltecek
03:26 Bursa Eczacılar Odası'ndan uyarı: Döviz kuru muadil ilaca yöneltecek

İLGİLİ VİDEO

Bursa Eczacılar Odası'ndan uyarı: Döviz kuru muadil ilaca yöneltecek

Genel seçimlerden sonra iyice tavan yapan döviz kuru, ilaç sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Devletin firmalar ile neredeyse yarı yarıya olan kur farkından anlaşma yapması, firmaların işine gelmiyor. Bunun Türkiye için hem bir başarı olduğunu ancak, ileride sıkıntıların da doğurabileceğinin altını çizen Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, "Daha önceki verilere baktığımız zaman bir önceki yılın Euro kuru 2.34 TL'ydi. 2017 yılı ortalaması alınarak ilaçtaki Euro kuru hesaplandığı zaman da yaklaşık 2.34'lük rakama yüzde 34 civarı zam gelmesi gerekiyordu. Ancak bununla ilgili duyuru yapıldıktan sonra ilaç firmaları ve devletimiz ile yapılan görüşmeler neticesinde yıllık zam oranının yüzde 15 ile kısıtlanması kararı çıktı buradan. Bu noktada yüzde 23 ile 15lik bir zam geldi geçtiğimiz Şubat ayında. Bildiğiniz gibi şu anki Euro kuru 5.55 seviyelerinde yani normal ilaçtaki Euro kuru ile normal kur arasında yarı yarıya bir fark var. Bu ne demek? Baktığınız zaman aslında diğer ülkelere nazaran bu büyük bir başarıdır. Çünkü, ciddi ucuz ilaç kullanıyoruz biz diğer ülkelere göre. Ancak bu muadili olmayan ithal ürünlerde sıkıntı yaratmakta. Çünkü ithal olan bu firmalar bu kurlardan ilaç getirmek istemiyorlar" dedi. Geçtiğimiz aylarda Erzurumda gerçekleşen Türk Eczacılar birliği toplantısına dikkat çeken Şahin, "Bu toplantıda Türk Eczacılar Birliği genel sekreterinin de sunumunda kullandığı yaklaşık 50 ila 56 kalem ilaç şu anda piyasada bulunamıyor ve bunun yanında da yaklaşık bir 100 ila 150 kalem de sınırlı sayıda tedarik edilebiliyor" ifadelerini kullandı.

31 Temmuz'dan sonra SGK ithal ilaç ödemelerini yapmayacak

 Ülkemizde muadili bulunan ilaçları devletin ödemeden çıkaracağını söyleyen ve bunun oldukça güzel bir uygulama olduğundan bahseden Şahin, "Önümüzdeki 31 Temmuzda da tekrar yeni bir uygulama başlıyor. Ülkemizde üretilip muadili olan ilaçları devlet 31 Temmuzdan sonra ödemeden çıkarmayı planlıyor. 31 Temmuzdan sonra bu ithal kalemlerin SGK tarafından ödenmemesi planlanıyor. Burada aslında yapılan doğru bir uygulama. Ancak halkımızın haberi olmadığı için önümüzdeki süreçte bazı sıkıntılar yaşanabilir gibi duruyor" sözerini kullandı. 

"Muadil ilaç orijinali ile aynı etkiye sahiptir"

 Halkımızın muadil ilaç kullanmaktan çekindiğini, bunun kesinlikle yanlış bir davranış olduğunu da vurgulayan Okan Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti. "Vatandaşlar eczaneye gittiğinizde sürekli kullandığı ilacın artık eczaneye gelemeyeceğini ve SGK tarafından ödenmeyeceğini öğrendiği zaman bunun yerine muadili olan, eşdeğeri olan ilaçlar önerilecek ve bu gerçekten önemli. Halkımızda maalesef yanlış bir inanış var. Eşdeğer ilacın, muadil ilacın gerçeğiyle aynı olmadığı yanlış bir inanış. Halkımızın burada güvenle eşdeğer olan ilaçları rahatlıkla eczacıların kendine önerdiği, devletin ödediği muadillerini rahatlıkla kullanabileceğini özellikle belirtmek istiyorum."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.16 09:42 - Son Güncellenme: 2018.07.16 09:52 - HABER MERKEZİ
A