Bursa'dan Kırgızistan'a ihracat seferi

Bursa'dan Kırgızistan'a ihracat seferi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) liderliğinde Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürütülen Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Sektörü 2. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi (Ur-Ge) kapsamında sektör temsilcileri, Kırgızistan'da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından Kırgızistan'a düzenlenen ilk ticaret heyeti programında Bursalı firmalar, Kırgız iş dünyası temsilcileriyle önemli işbirlikleri gerçekleştirdi.

2018.09.11 13:44 - Son Güncellenme: 2018.09.11 13:46 - Bursa Bölge
A
Bursa'dan Kırgızistan'a ihracat seferi

Türkiye'nin üretim üssü Bursa'nın ihracat potansiyelini güçlendirmek için model projelere imza atan BTSO, önemli bir yurt dışı programı daha gerçekleştirdi. BTSO liderliğinde 60'ı aşkın bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcisinin yer aldığı heyet, Kırgızistan ile ticaretini güçlendirmeyi hedefliyor. Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilen ikili iş görüşmesi organizasyonunda Bursalı firmalar, Kırgızistanlı önemli alıcılarla bir araya geldi. Bursalı sektör temsilcileri yeni sezon ürünlerini ve modellerini Kırgızistanlı tüccarlara tanıtma imkanı buldu.

6 GÜNDE İKİ ÜLKEYE İHRACAT SEFERİ

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, bebe ve çocuk konfeksiyonu sektöründe üretimin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Bursa'nın sektörde ihracat potansiyelini artırma konusunda kararlı olduğunu söyledi. Bebe ve çocuk konfeksiyonu 2. Ur-Ge projesi kapsamında 5. yurt dışı programını Bişkek'te gerçekleştirdiklerini ifade eden İsmail Kuş, Kırgızistan temaslarının ardından Kazakistan'da da önemli alıcılarla Bursalı firmaları buluşturacaklarını ifade etti.

İHRACAT SEFERBERLİĞİMİZ SÜRÜYOR

"Bursa Büyürse Türkiye Büyür" mottosuyla Bursa ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacmini güçlendirmek istediklerini kaydeden İsmail Kuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan ziyaretinin ardından ilk ticaret heyetini Bursa'nın gerçekleştirdiğini dile getirdi. 6.2 milyonluk nüfusa sahip Kırgızistan'ın çevre ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarıyla birlikte 180 milyonluk nüfusa hitap ettiğini kaydeden İsmail Kuş, şu anda 50'yi aşkın Bursalı firmanın Kırgızistan ile ticaret yaptığını belirtti. İsmail Kuş, "Devletimizin ve BTSO'nun katkılarıyla önemli bir organizasyona imza attık. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcilerimiz Kırgızistan pazarında daha aktif rol almak istiyor. Sektör temsilcilerimiz organizasyondan oldukça memnun. İnanıyorum ki Bursa, üretimden gelen tecrübesiyle Kırgızistan ve çevre coğrafyada ihracatını artıracaktır. Bursa olarak ülkemizin ihracat seferberliğini güçlendiren adımlarımızı sürdüreceğiz." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI SONRASI İLK HAMLE BURSA'DAN GELDİ

Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Büyükelçilik olarak Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ticareti artırmak için çalıştıklarını söyledi. Geçen günlerde gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan ziyaretindeki konuşmasına değinen Büyükelçi Fırat, "Cumhurbaşkanımız, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmini en kısa sürede 1 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.  İş dünyasına yapılan bu çağrıya ilk olarak Bursalı firmalarımız cevap verdi. Bursalı firmalarımızın yapacağı ikili iş görüşmelerinin her iki ülke ekonomisine güç katacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 7

Kırgızistan Bişkek Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Behzat Erten, Dünya Ticaret Örgütüne üye olan Kırgızistan'ın Bursalı firmalar için önemli bir partner olabileceğini belirterek, "Şu an Kırgızistan'da yeni bir atılım süreci var. Nüfusu 6 milyon 256 bin olan Kırgıstan'ın iş gücü 3 milyon 600 bin civarında. İşsizlik oranının yüzde 7, gayri safi milli hasılanın 7 milyar dolar olduğu Kırgızistan'a Türkiye'nin ihracatı ise 343 milyon dolar civarında." diye konuştu.

"GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLİYOR"

BTSO Meclis Üyesi ve MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, Türkiye'nin içinde bulunduğu zorlu süreçten üretim ve ihracat yaparak çıkabileceğini belirterek, "Kalite ve tasarım odaklı üretim yapan sektör temsilcilerimizin yeni ihracat başarılarına imza atacağına inanıyorum. Sektörümüzü önümüzdeki günlerde daha güzel günler bekliyor." dedi.

DORDOİ PAZARINA ÇIKARMA

Bursalı firmalar Orta Asya'nın en büyük ticaret merkezi Dordoi Pazarı'nı da yerinde inceledi. İş gezisi programında sektör temsilcileri, BTSO öncülüğünde düzenlenen Kırgızistan-Türkiye İş Forumu'nda  iki ülke arasındaki işbirlikleri ve fırsatlar hakkında bilgiler aldı. Temaslar kapsamında ayrıca BTSO ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolüne de imza atıldı. Protokolü, BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ile Rima Apasova imzaladı.

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.09.11 13:44 - Son Güncellenme: 2018.09.11 13:46 - Kübra Coşar-pasif
A