Bursa'daki yeşil alanlara ne oluyor? (ÖZEL HABER)

Bursa'daki yeşil alanlara ne oluyor? (ÖZEL HABER)

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Kurucu Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, kent genelinde yeşil alan olarak belirlenen yerlerin de beton binalara kurban gittiğini söyledi.

2018.12.12 10:19 - Son Güncellenme: 2018.12.12 10:19 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'daki yeşil alanlara ne oluyor? (ÖZEL HABER)

MEHMET ALİ EKMEKÇİ / BURSADABUGUN 

Türkiye'nin en büyük yerel internet ağı olan BursadaBugün'e bağlı olarak yayın yapan 94.2 Radyo BursadaBugün'de M.Ali Ekmekçi'nin sunduğu Sohbet Odası'nın konuğu olan Necla Özkaplan Yörüklü, peyzaj mimarisinin yaklaşık 45 yıllık geçmişe sahip bir meslek kolu olduğunu belirtti. Kentlerde manzara ve doğal görsellikler oluşturan bir tasarım işi yaptıklarını anımsatan Yörüklü, kırsal ve kentsel alan olmak üzere ikiye ayrılan peyzaj mimarisinin kamusal alanlarda kendini gösterdiğini vurguladı.

Nefes alanları daraldı

Peyzaj mimarinin şehir içinde nefes alınabilen kent boşlukları oluşturduğuna dikkat çeken Necla Özkaplan Yörüklü, Bursa'da ise bu boşlukların betonarme binalarla doldurulduğuna vurgu yaparken, "Kent estetiğimiz ve oksijen gereksinimimiz için yeşil bölgelere sahip çıkmaya çalışıyoruz. Nefes alanlarımız daraldı. İnsanlar mutsuz ve şehirler dejenere oluyor. Maalesef kentsel boşluklarımız son derece azaldı" ifadelerini kullandı.

Cennet de peyzaj alanı

Peyzaj mimarinin bir hobi olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Yörüklü, "Aslında hepimiz öbür dünya için yaşıyoruz. Cennet de bir peyzaj alanıdır. Orası da yemyeşil bir güzellik. Herkes oraya gitmek için yaşıyor. Peyzajın ana konusu kamusal alanlardır. Belediyeler de peyzaj projeler istemek zorunda. Kanuna göre 30 metreye bir ağaç dikilmeli. Yerli ve milli ağaçlarımız bize özgü çiçeklendirmeler olmalı tam da Cumhurbaşkanımızın istediği gibi" dedi.

Başkan adaylarına mesaj

Yeşil Bursa'nın beton Bursa'ya dönüştüğünü söyleyen Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Kurucu Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, yaklaşan yerel seçimler öncesinde yerel yönetimler için adaylara da çağrıda bulunurken, " Yeşile önem vermeyen bir belediye başkanı göreve gelmesin. Koltuklarından gidenler de bu yüzden gitmiştir. Yeşili katledenler bir dakika bir orada oturmasın. Her geçen gün naylon kentler oluşturuluyor" diye konuştu.

Yeşil bantlar oluşturulmalı

Şehirlerin içinde parklar değil parkın içinde şehirler oluşturulması gerektiğine değinen Yörüklü, "Cesur yürekli başkanlar lazım. Bursa'daki parkların hepsi orta büyüklükte. Bölgesel parklara ihtiyacımız var. Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da vaat ettiği Millet Bahçeleri bu amaca hizmet edecek. Bursa'nın elde kalan yeşil alanları avantaja çevrilmeli. Parkları birleştiren yeşil bantlar oluşturulmalı. Kestel'den merkeze uzanan yeşil bir bant yapılmalı" dedi.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.12.12 10:19 - Son Güncellenme: 2018.12.12 10:19 - HABER MERKEZİ
A