Bursa'da "Yıldızspor'dan İnegölspor'a" mazi müzede hayat buldu

Bursa'da "Yıldızspor'dan İnegölspor'a" mazi müzede hayat buldu

1954 yılında Yıldızspor adıyla amatör ligden başlayıp, 1984 yılında İnegölspor adıyla 2. ligde rakiplerinin karşısına çıkan İnegöl'ün spor alanındaki önemli mihenk taşlarından Yıldızspor, İnegöl Kent Müzesi'nin kuruluşunun 9'uncu yılına özel düzenlenen "Yıldızspor'dan İnegölspor'a" isimli fotoğraf sergisiyle Kent Müzesinde hayat buldu.

2018.01.11 12:00 - Son Güncellenme: 2018.01.11 12:00 - Bursa Bölge
A
Bursa'da "Yıldızspor'dan İnegölspor'a" mazi müzede hayat buldu
05:56 Bursa'da "Yıldızspor'dan İnegölspor'a" mazi müzede hayat buldu

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da "Yıldızspor'dan İnegölspor'a" mazi müzede hayat buldu

İnegöl Kent Müzesi, 10 Ocak Salı günü kuruluşunun 9'uncu yılını kutladı. Kurulum çalışmaları 2005 yılında başlayan ve 2009 yılında resmi açılışı gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk ilçe Kent Müzesi'nin 9'uncu yılına özel etkinlikler düzenlendi. Bu etkinlikler kapsamında Çarşamba günü 14.30'da İnegöl'ün spor alanındaki önemli değerlerinden olan Yıldızspor'un hikayesini günümüze taşıyan "Yıldızspor'dan İnegölspor'a" isimli fotoğraf sergisi ilçe halkının izlenimin sunuldu.

MÜZENİN 90. SERGİSİ

Yıldızspor'un hatıralarını yaşatan eserlerin görücüye çıktığı serginin açılışına, protokol üyelerinin ve Yıldızspor'un yeşil sahalarda destan yazdığı dönemde gençlik çağlarını yaşayan İnegöl büyüklerinin ilgisi yoğun oldu. Acı tatlı hatırların bulunduğu sergiyi inceleyen İnegölspor'un eski yöneticileri ve futbolcuları duygulu anlar yaşadı. Bu sergi, aynı zamanda İnegöl Kent Müzesi'nin 90. Sergisi olma özelliğini taşıyor.

ESKİ BAŞKAN HATIRALARINI PAYLAŞTI

Kent müzesinde düzenlenen programa Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan, CHP İlçe Başkanı Necmi Demir, Emniyet Müdürü İlhami Araali, Yıldızspor-İnegölspor eski başkanları ve futbolcuları ile davetliler katıldı. Serginin açılış töreninde bir konuşma yapan Yıldızspor ve İnegölspor eski Başkanı Fikri Bayraktar, "Bu kulüpte başkanlık yapma şerefine nail oldum. Hayatımda hiç futbol oynamadım. Askerden geldikten sonra mahallenin gençleri bir gün işyerime geldiler, abi çok önemli bir maçımız var Mustakemalpaşa'da, sen de gel dediler. Tamam dedim. Hafta başıydı, 4-5 gün geçti, gençler adam yerine koyup gelmişler, işimde yok bindim gittim. Yendik ve şampiyon olduk. Ondan sonra İnegölspor'un kongresi vardı, o güne kadar İnegölspor'un yerini bile bilmiyordum. Dediler ki Fikri Bayraktar bu işi çok seviyor, Mustakemalpaşa'ya kadar maça geldi. Hadi idareci yapalım dediler, yöneticiliğim böyle oldu. Ondan sonra yeni İnegölspor'un kuruculuğunda arkadaşlarla birlikte çalıştık. Bir anım daha var, amatör İnegölspor'a başkan olduk, çok iyi bir takım kurduk. Transferler tamamlanmıştı. Bursa ve Türkiye şampiyonluğu hedef koyduk. Hüsnü diye bir arkadaş var ama fiyatı pahalı alamıyoruz. Transferi kapattık. İşyerinde oturuyorum Nizamettin Şimşek geldi. Duydum çok iyi takım kurmuşsunuz ama çok iyi bir oyucuyu almamışsınız. Para bitti alamadım dedim. Ben dedi o arkadaşın parasının yarısını karşılayacağım. Hüsnü'yü bulup getirdik, telefon falan yok 31 Temmuz'da son gün. Oylat'a gönderdik, ağırladık. Transfer o gün bitti. Akşamüstü İnegölspor lokaline gittim misafir var seni arıyor dediler. Bir arkadaş Bursa'dan gelmiş elinde bir mektup, İnegölspor başkanını aradığını söyledi. Necip İz diye bir dostumuz vardı, Yıldırımspor başkanı. Hüsnü'de Yıldırımspor'daydı başkan burada yok dedim. Mektupta, 'Senden bir ricam var, bizim en iyi futbolcumuzu sizin arkadaşlar kaçırmış, bu çocuk giderse ben biterim, o çocuğu Allah aşkına gönder' yazmış. Başkan Ankara'da diyerek arkadaşı yedirip içirip gönderdik. Bir kaç gün sonra Necip İz ile bir yerde karşılaştık, arkadaşımız ile ilgilenmişler ama sen İnegöl'de yokmuşsun dedi. Olsaydım hallederdim diyerek atlattık" dedi.

HERKESİN KENDİNDEN BİR ŞEYLER BULABİLECEĞİ BİR SERGİ

Fikri Bayraktar'ın ardından Belediye Başkanı Alper Taban'da kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Müze'nin kuruluşunun 9'uncu yılında 90'ıncı serginin açıldığını hatırlatan Taban; "Pek çok faydayı inşallah hep birlikte sizlerle paylaşacağız. Çatısı altında bulunduğumuz tarihi mekanın 9. yılı. 2009 yılında hayata geçmiş müzenin 9. yılını kutluyoruz. Burada hazır bulunan pek çok kişinin hatıralarının olduğu, herkesin kendinden bir şeyler bulacağı bir sergideyiz. Bizlerde şehrin yerel yöneticileri olarak ve bu şehirde yaşayan vatandaş olarak bir misafirimiz geldiğinde, hemen koşup geldiğimiz mekan. Belki çok yıllar önce farklı amaçlara hizmet etti ama bugün bir tarihi mekanın yaşatıldığı alana dönüştü. Söylerken Kent Müzesi diyoruz kolayca ama burada bir emek var. Emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyorum, beraberinde burada meclis üyemiz Nedim Bayram'ın, rahmetli Serdar Rubacı ağabeyimizin, şuan ismini zikredemediğim arkadaşlarımızın emekleri var" dedi.

SERGİ SALONUNA SERDAR RUBACI'NIN ADI VERİLDİ

Müzenin 2005 yılında başlayan kurulum çalışmalarından vefat ettiği 2017 Haziran ayına kadar Kent Müzesi için önemli çalışmalara imza atan Serdar Rubacı'nın da anıldığı programda, Başkan Taban Rubacı'nın adını Müzede yaşatmak istediklerini ifade ederek; "Burada hakka yürümüş olan Serdar ağabeyimizin ismini de yaşatmak istedik. Bütün şehir buradan istifade ediyor. Belki konuşarak bir acıyı tekrar tekrar hatırlatmış oluyorum ama sergi salonumuzun ismini Serdar Rubacı olarak isimlendirelim, kimlerin emeği olduğunu insanlarımız bilsinler. Serdar ağabeyin kendi tecrübeleri ile katkılarının olduğunu bizzat gördüm. Rabbim cenneti ile muamele eylesin. Yine hemen yan tarafta da Mobilya müzemiz var. Kuruduğu tarihte ilk olma özelliği taşıyan müze. Bu yönüyle çok önemli. Buraya gelen misafirlerimiz kent ile ilgili bilgileri burada öğrenebiliyorlar. İlk müze fikri hayat geçerken, acaba müzemi daha öncelikli diyorduk ama müzenin kıymetini yaşayarak anlayabiliyoruz. Ben başta Sayın Bursa Büyükşehir Belediye Başkanım olmak üzere tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

9 YILDA 700 BİN ZİYARETÇİ

Kent Müzesi'nin 9 yıl boyunca toplam 700 bin civarında ziyaretçiye ulaştığını vurgulayan Taban, "Beraberinde pek çok ile ve ilçeye de örnek teşkil etti müzemiz. Çok ciddi emekler var. İlgili arkadaşlarımız merkez, köyde, büyüklerimize, ailelerimize ulaşarak ricada bulundular. Onlarında yaptığı çok önemli bir şey. Tamamen gönüllük esasıyla ellerindeki hatırları verdiler. Böylede bir güzellik oraya çıktı. Yıldızspor'dan İnegölspor'a dedik, daha önceki yıllarda da sergiler gerçekleştirmiştik. Bugünde Yıldızspor ile bir sergi gerçekleştirmek istedik. 9. yılda 90. sergimizi taçlandırmış olacağız. Yine burada 90 fotoğrafımız sergilenecek. Burada bir teşekkürü de Turhan Şahin ağabeyimize yapmak istiyorum. Kendisi araştıran ve özellikle belgeler hayranlığı olduğunu görüyorum. O belgeleri teslim edenlere de teşekkür etmek istiyorum" ifadelerinde bulundu.

GAZETECİLERİ UNUTMADI

Alper Taban, konuşmasının sonunda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü de unutmadı. Gazeteciler gününü kutlayan Taban, "Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Ben Çalışan Gazeteci arkadaşlarımın, burada olan olmayan herkesin bu özel gününü kutluyorum. İnegöl'de tüm kurumlarımız ile yaşadığımı uyum, basın mensubu arkadaşlarımız ile de aynı güzellikte. Bu İnegöl'ün güzelliği. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Bu haberlerin paylaşılması ile ilgili onarında emeği var. Ben bugünü tekrar kendileri için tebrik ediyorum, sağlıklı, sıhhatli görev yapmalarını temenni ediyorum" dedi.

BAŞKANDAN BASINA SÜRPRİZ

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Alper Taban, Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle programa katılan gazeteciler için hazırlattığı sürpriz pastayı basın mensuplarıyla birlikte keserek, bu özel günü kutladı.

Konuşmaların ardından, 2017 Haziran ayında hayatını kaybeden Serdar Rubacı'nın ismi verilen Kent Müzesi Sergi salonunda hazırlanan "Yıldızspor'dan İnegölspor'a" adlı sergi kurdele kesilerek açılıp, gezilerek incelendi. Eski fotoğraflarını gören İnegölspor eski yöneticileri ve futbolcuları duygulu anlar yaşadı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.01.11 12:00 - Son Güncellenme: 2018.01.11 12:00 - Aysın Komitgan
A