Bursa'da yaban mersini Orhaneli çiftçisinin yüzünü güldürdü

Bursa'da yaban mersini Orhaneli çiftçisinin yüzünü güldürdü

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde 2015 yılında ilk defa ekilen yaban mersini üreticinin yüzünü güldürdü. Türkiye'nin birçok ilinden talep alan yaban mersininin kilosu 40 liradan satılıyor.

2018.07.20 10:19 - Son Güncellenme: 2018.07.20 10:36 - Bursa Bölge
A
Bursa'da yaban mersini Orhaneli çiftçisinin yüzünü güldürdü
03:04 Yaban mersini Orhaneli çiftçisinin yüzünü güldürdü

İLGİLİ VİDEO

Yaban mersini Orhaneli çiftçisinin yüzünü güldürdü

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde bulunan üretici Ahmet Kahrıman, 2015 yılında ziraat mühendisinin önerisiyle yaban mersini üretimine başladı. Ürünün rekoltesi ve fiyatından oldukça memnun kalan Kahrıman, diğer üreticilere de yaban mersini üretimini tavsiye etti. Bin adet fidanla üretime başladığını belirten Kahrıman, "Tarlamda örnek olması açısından ceviz yapmak istedim. Bu konuda danışabileceğim biri olarak Tarım İl Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi olan Selahattin Yılmaz'ı önerdiler. Onun yanına gittiğimde toprak tahlil sonucuna baktıktan sonra bana yaban mersini yapmayı önerdi. Yaban mersini maceramız bu şekilde başladı. Biz de araştırarak bu işin yapılabileceğine karar verdik. Daha sonra Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde görevli olan Prof. Dr. Aysen Şentürk hocamızla görüşerek özel bir şirketten bin adet fidanla üretime başladık" dedi.

ilk sene ürün alamadıklarını ancak daha sonra yıl geçtikçe ürün rekoltesinin arttığını kaydeden üretici Ahmet Kahrıman, "2015 yılı içerisinde fidanları diktikten sonra ilk sene ürün alamadık, ikinci sene 15 ila 20 kilo civarında aldık. Geçen sene 150 kilo civarında aldık, bu sene 1 tona yakın yaban mersini aldık. Yaban mersinini taze olarak sattıktan sonra marmelat üretimine de geçtik. Yaban mersininin tazesinin kilosunu bu sene 40 liradan satıyoruz. Marmelatını ise 300 gr'lık şişelerde 20 liradan satıyoruz. Üreticilere şiddetle tavsiye edeceğimiz bir ürün. Üretim yapmadan önce toprak tahlili kesinlikle olması gerekiyor. Toprak tahlili sonucuna göre eğer toprağa uygunsa, yeterli de suyu varsa yaban mersini yapılabilir. Toprağa uygun olmayan hiçbir yerde bu ürün yapılamaz" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.20 10:19 - Son Güncellenme: 2018.07.20 10:36 - Şeyma Nur Sezgin
A