Bursa'da vatandaşlardan kentsel dönüşümün durdurulmasına tepki

Bursa'da vatandaşlardan kentsel dönüşümün durdurulmasına tepki

Bursa'da Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 'riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir` kararını hukuka uygun bulmayıp durduran 3'üncü İdare Mahkemesi'nin karanına vatandaşlardan tepki geldi. 

2017.09.20 17:34 - Son Güncellenme: 2017.09.21 11:41 - Bursa Bölge
A
Bursa'da vatandaşlardan kentsel dönüşümün durdurulmasına tepki

Kentsel dönüşüm isteyen çok sayıda vatandaş davacı olan Bursa Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası'nın BAOB'daki merkezine giderek tepki gösterdi. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs'taki toplantısında, Bursa ve 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1 5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına `Riskli Bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir` plan notu ilavesi kararı aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe tarafından Bursa'daki riskli binaların dönüşümünde büyük önem taşıdığı açıklanan karar, kentin çeşitli yerlerine asılan afişlerle kamuoyuna duyuruldu.

Kararın alınmasının ardından Recep Altepe, değişliğin uygulanacağı Nilüfer Sitesi'ni ziyaretinde eleştirilere cevap vererek, Bursa'nın 0.50 emsal artışı yöntemiyle yenileneceğini söyledi. Benzer uygulamayı turizm sektöründe denediklerini ve başarılı olduklarını kaydeden Başkan Altepe, "Kentsel dönüşümde de başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum. Bazılarının iddia ettiği gibi ortada rant yok, vatandaşın rantı var. İnsanların evlerinde rahatça uyuyabilmelerinin, muhtemel depremde düne nazaran daha güvende olmalarının rantı var" diye açıklama yaptı.



Şehir plancıları dava açtı

Bursa Şehir Plancıları Odası Şubesi, onaylanan plan notu değişikliğinin Bursa'da sosyal, toplumsal, ekonomik ve mekânsal ayrışmalara ve kontrolsüz yapılaşmaya yol açarak önemli sıkıntıları beraberinde getireceğini bildirerek, itirazda bulundu. Oda söz konusu işlemde kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle idari yargıya taşıdı. Başvuruyu değerlendiren Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi, plan değişikliğini hukuka uyarlı bulmayarak, `telafisi güç zararların oluşabileceği` sonucuna vardı ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi, Yürütmeyi durdurmanın ardından 9 Şubat'ta davayı karara bağladı. Mahkeme, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 'riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararını iptal etti.

Çürük evlerde oturmak istemeyen vatandaş odaları bastı

Kentsel dönüşümün şart olduğunu belirten çok sayıda vatandaş bugün dava açıp kentsel dönüşümü durduran ve vatandaşları çürük evlerde oturmaya mahkum eden iki ayrı akademik odanın BAOB yerleşkesindeki merkezlerine giderek tepki gösterdi. Kalabalık vatandaş gurubunu karşısında gören oda yetkilileri şaşkına dönerken, öfkeli vatandaşları sakinleştirebilmek için uzun süre dil döktü. Kendilerinin göz göre göre ölüme terk edildiğini ifade eden vatandaşlar Nilüfer'de kentsel dönüşümün biran önce yapılması gerektiğini dile getirdi.

Başkan Bozbey rant uyarısı yapmıştı

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ilçede emsal artışıyla başlayan rantsal dönüşümlere dikkat çekerek ciddi uyarılar yapmıştı. "Nilüfer yaşanmaz bir yer halini alacak" diyen Bozbey'in tespitleri şöyleydi:

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yoğun artışlar sebebiyle yeni bir taktik geliştirerek ticaret alanı oluşturmak istediğini iddia eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "19 Mayıs Mahallesi'nde yapı yoğunluğu arttırılmış, dolayısıyla genel tasarım ilkeleri bozularak trafik, otopark ve gürültü gibi meseleler ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Batıkent planı dahilinde yapı bütünlüğü bozulmuştur. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 0.50 emsal artışı içerikli plan değişiklikleriyle 6306 sayılı kanuna dayanan yetkilerin seyrini değiştirmektedir. Riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir plan notu ilavesi ile ilçe yönetiminin görüşünü almadan uygulama imar planı onaylanıyor. İlçe belediyesi yok sayılıyor. Ada bazında olunmayacak deniyor. Parsel bazında gerçekleştiriliyor" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı yetkilerde sınırlarını yok saydığını iddia eden Bozbey, "Verilen yetkide öncelik, riskli yapı olmasıdır. Bunun akabinde ada bazında çözümlenmesi gerekmektedir. Fakat Büyükşehir Belediyesi bu sınırı parsel boyutuna taşımıştır. Ortaya çıkan 0.50 üstü emsal artışlarına karşı dava açan ilgili meslek kuruluşlarının mahkemeden elde ettiği iptal kararını, Büyükşehir Meclisi'nde birkaç ilave plan notu ile ört bas etmiştir. Yeni yapılan yerlerin yüzde 70'ine riskli yapı denetimi yapılmadan emsal artışı uygulanmıştır. Bütün Bursa'ya göre Nilüfer'de plan değişikliğinin oranı yüzde 90'dır. Bu sayı 156 siteye ulaşmıştır. Ancak devamının da geleceği görünüyor. Kentsel dönüşüm aslında Osmangazi ve Yıldırım gibi 60 sene önce yapılarla dolu bölgelerde yapılmalı" diye konuştu.

Nilüfer'in Bursa'daki diğer ilçelere göre daha genç ve nitelikli bir yapı stokuna sahip olduğunu vurgulayan Bozbey, "Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer bir şantiye alanına dönüştürüldü. 5 katlı yerleşim bölgelerinde 9-14 katlı binalar yükselmekte, daire sayıları iki katına çıkmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Dikey yapılardan uzak durun. Yatay yapılara önem verin' demesine rağmen, tam tersine Nilüfer'de dikine binalar yükseliyor. Önümüzdeki süreçte ulaşım, otopark, altyapı yetersizliklerinin baş göstermesiyle göz kamaştırıcı Nilüfer, terk edilmek istenen bir yere dönüşecektir. BUSKİ şu anda kara kara düşünüyor. 'Ataevler Mahallesi'nde 4 sene önce alt yapıyı yenilemiştim. Şimdi tamamına nasıl gireceğim? Ben oraya su veremem' diyor. Göreve geldiğimizde bölge 108 bin nüfusa sahipti. Çamlıca, Kültür, Üçevler ve Demirci mahalleleri yeni yapılanma bölgesidir. Böyle giderse Nilüfer yaşanmaz bir hale gelecek. Tıpkı Altıparmak, Çarşamba'daki gibi insanlar oralardan nasıl kaçmaya çalışıyorlarsa Nilüfer de aynı hale gelecek. O hale getirmeye çalışıyorlar. Şu anda "Gülümseyin, Nilüfer'desiniz" diyebiliyoruz. Ancak önümüzdeki yıllarda bu uygulamalar sürerse Nilüfer mutlu, huzurlu ve güvenli bir kent olmayacak" dedi.

Başkan Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hukuk dışı uygulamalarına karşı yoğun bir hukuksal mücadelenin başlatılacağını da sözlerine ekledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 0.50 emsal artış vererek Nilüfer'de uyguladığı kentsel yenileme çalışmalarına tepki gösteren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Yasa ve imar kanununun amaçları ile çelişen bu duruma bir çözüm bulunmazsa, Nilüfer'de geri dönüşü olmayan bir durum ortaya çıkacak" dedi. Kentin kaos ortamına sürükleneceği uyarısında bulunan Bozbey, bu hukuksuzluğun durdurulması için mücadele edeceklerini söyledi. 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 0.50 emsal artışla uygulanan kentsel yenileme çalışmalarına tepki gösterdi. Konuyla ilgili Nilüfer Belediyesi Halk Evi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Başkan Mustafa Bozbey, "Kentlerin kimliğinin ve ruhunun korunması, gelecek açısından da yaşanabilir bir kent hüviyetinin sürdürülmesi anlamındadır. Kentlerde kaliteli, sağlıklı, güvenilir ve huzurlu bir yaşamın sürdürülebilir olması ön şarttır. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda yaptığı uygulamalarla Nilüfer Belediyesi'ni de yok sayarak imar planlarını onayladı, onaylamaya da devam ediyor" dedi.

Nilüfer Belediyesi olarak 2014 yılında aldıkları meclis kararında Batıkent Uygulama İmar Planı'nı düşük yoğunluklu iki katlı konut bölgesi olarak planladıklarını belirten Başkan Bozbey, yükseklik, emsal artış gibi yapılanma koşullarının da planın genel ilkelerini bozucu nitelikte olduğunu belirtti.

Özel eğitim tesisi yapılmasının, araç trafiği ve otopark, gürültü gibi sorunları ortaya çıkaracağını, aynı meclis kararında belirttiklerini ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, "Aldığımız Meclis kararında, eğitim alanları ile diğer donatı alanlarını belli bölgelerde alt merkez olarak tasarlamıştık. Nilüfer Belediye Meclisi kararına rağmen Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Batıkent Uygulama İmar Planı'nda bir çok parsel, düşük yoğunluklu konut alanından, özel eğitim alanına alındı. Bunun sonucunda da 19 Mayıs Mahallesi'nde 12 adet özel eğitim alanı, 14 adet anaokulu ve kreş alanı ile 7 adet devlet okulu yapıldı. Bu okullarda yaklaşık 20 bin öğrenci, her gün yaklaşık 500 servis aracıyla taşınarak eğitim alıyor. Bu da, bölgede yoğunluğu artırarak trafik, otopark ve gürültü gibi sorunları ortaya çıkardı. Konut alanları ticarete çevrilerek, bölgede okul yapılmasının önü gizlice açılmış oldu. Mahalle halkı isyanda" şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, 0.50 emsal artış içerikli plan değişiklikleriyle, ilgili kanun uygulamasının seyrini değiştirdiğini vurgulayan Bozbey, şöyle konuştu: "Yapılan bu değişiklikler, kelebek etkisine dönüştü. Afrika'da kanat çırpan bir kelebek, Amerika'da fırtına yaratabilir. Bir sistemde başlangıçta küçük ve önemsiz görünen değişiklikler, büyük ve öngörülemez sonuçlara yol açabilir. İlgili kanun, afet riski altında ve riskli yapılar, fen, sanat, norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerini teşkil etmek üzere parsel bazında yıkılarak yeniden yapılmasına olanak sağlıyor. Kanuna rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında aldığı meclis kararında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'na 'Riskli bina tespit edilerek, kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' plan notu ilavesiyle plan değişikliğine gitmiş, birçok parselde bu yönde plan değişikliği kararı alınmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu şekilde karar almadan önce de Nilüfer'de parsel bazında emsal artış olmaksızın riskli yapılara yönelik kentsel yenileme uygulaması başlamış ve devam etmekteydi."

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 0.50 emsal artışı ile ilgili plan notunu içeren plan değişikliğine meslek örgütlerinin dava açtığını hatırlatan Başkan Bozbey, "Bursa 3. İdare Mahkemesi, 25.01.2016 tarihinde plan değişikliğinin iptaline karar verdi. Bu iptal kararına rağmen Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, söz konusu uygulamaya devam ederek parsel bazındaki uygulamalarda 0.50 emsal artışı sürdürmüştür. Bursa'da bu konuda oluşan kamuoyu hassasiyeti sonucunca Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetki talebinde bulunarak 2016 yılının Eylül ayında yetki devri almıştır. Ancak devredilen bu yetkinin içeriğine de uyulmadan, gerekli altyapı, teknik ve sosyal donatı alanları sağlanmadan uygulama devam etmiştir. Mahkemelerin birçok plan değişikliğine verdiği iptal kararlarının ardından aynı plan değişiklikleri, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde birkaç plan notu ilavesiyle iptal gerekçeleri gözetilmeksizin yeniden onaylanmaktadır. Bu durum, hukukun by-pass edilerek mahkeme kararlarının uygulanmaması için bulunan bir yöntem olmuştur. Aslında bir hukuk aldatmacasıdır" dedi.

Nilüfer'in, Bursa'daki diğer ilçelere göre daha genç, planlı ve nitelikli yapı stoğu bulunan bir ilçe olduğunun altını çizen Başkan Mustafa Bozbey, "Bursa, kimliğini ve ruhunu kaybetmiş durumda. Tarihi çok eskilere dayanan Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım gibi köklü merkez ilçelerde bu durum yaşanmazken, Nilüfer'de emsal artışıyla ivmelenen bir kentsel yenileme modeli söz konusudur. Kente kimliği, ruhu bu bölgelerde yapacağımız uygulamalarla vermek zorundayız. Daha önce çöküntü olan kirlenmiş alanları iyileştirerek, onları revize ederek, o alanları yaşanabilir kılarak kente imza koyulur. Nilüfer, bir şantiyeye dönmüş durumda. Nilüfer'in kırsal mahalleleri dahil olmak üzere tüm bölgelerinde emsal artışlar söz konusu" ifadelerini kullandı.

"Gizli emsal artışı var"

Eklenen plan notlarıyla birlikte emsal artışın 0.50'nin üzerine çıkarak gizli bir emsal artış olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, "5 katlı yerleşim bölgelerinde 9 ve 14 katlı binalar yükselirken, daire sayıları da iki katına çıkıyor. Dikey gelişmeye karşı yatay gelişmenin savunulduğu şu günlerde, Bursa'yı tehdit eden bir süreç hakim olmuştur. Önümüzdeki süreçte ulaşım, otopark, altyapı, sosyal ve teknik donatı yetersizlikleri nedeniyle kent, tamamen kaos ortamına sürüklenecektir. İlgili yasa ve imar kanununun amaçları ile çelişen bu duruma acil bir çözüm bulunması gerekiyor. Aksi takdirde bu kapsamdaki kentsel yenileme, ilçemizde geri dönüşü olmayan bir durum ortaya çıkaracak" diye konuştu.

Nilüfer'de tespit edilen riskli yapı sayısının 54 olmasına rağmen, 156 adet parselde emsal artış içeren plan değişikliği yapıldığını belirten Başkan Bozbey, bu değişikliklerle birlikte ilçe nüfusunun 10 bin 550 kişi artacağını belirtti. Uygulamanın, Nilüfer'de kontrolsüz ve ciddi bir artışa neden olduğunu kaydeden Başkan Bozbey şöyle devam etti: "Mevcutta 444 daire olan bir site, herhangi bir teknik ve sosyal donatı alanı artırılmaksızın yapılan emsal artış sonrasında 925 daire ve 44 iş yerine dönüşüyor. 156 adet parsel, Nilüfer'de yapılan plan değişikliklerinin bir kısmıdır. Bunun dışında bir çok parsel için plan değişikliğinin Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce çok kısa bir süre içinde onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Burada sorumlu olan mal sahipleri ya da müteahhitler değil, bu planları onaylayanlardır. Siz insanlara 'getirin biz hallederiz' derseniz, bu sonuçların doğmasına neden olursunuz. Bu planları onaylayanlar, bu kenti kirletenlerdir."

Artarak devam edecek bu hukuksuzluğun durdurulması için Nilüfer Belediyesi olarak daha etkin bir hukuksal mücadeleye gireceklerini ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, "Bugün için Nilüfer Belediyesi yok sayılarak Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan ve pazartesi günü askıdan inen 57 adet emsal artış içeren plan değişikliğine karşı dava hazırlıklarımızı tamamladık. Bunların bir kısmına davalar açıldı. Birkaç gün içinde tümü ile ilgili yasal süreç başlatacağız. Yaşanabilir bir Nilüfer için hukuk mücadelesine devam edeceğiz. Nilüfer Belediyesi olarak, ulaşım sistemini çözen, yeşil alan, okul alanı, sağlık alanı ve diğer kamu alanları ile sosyal ve teknik donatı alanlarını artıran, yaşayanların dönüşüm sürecine katıldığı, bölgesel bir planla kentsel dönüşüm modelinin uygulanmasının, kentlerin geleceği açısından uygun olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.09.20 17:34 - Son Güncellenme: 2017.09.21 11:41 - Gülcan Tekin
A