Bursa'da Sultan Abdülhamid'in vefatının 100. yılı konferansı

Bursa'da Sultan Abdülhamid'in vefatının 100. yılı konferansı

Osmangazi Belediyesi tarafından "Vefatının 100'üncü Yılında Sultan Abdülhamid" konulu konferans düzenlendi.

2018.02.11 12:48 - Son Güncellenme: 2018.02.11 12:52 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da Sultan Abdülhamid'in vefatının 100. yılı konferansı

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Seyyid Usul Kültür Merkezinde düzenlenen ve Dr. Sefer Özdemir'in konuşmacı olarak katıldığı konferansa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Abdülhamid Han'ın kişiliği ve devlet adamlığı hakkında bilgi veren Özdemir, Sultan Abdülhamid'in üstün zekasına ve devlet yönetimindeki dehasına vurgu yaptı. 

Abdülhamid Han'ın hayat hikayesinden kesitleri tarih severlerle paylaşan Özdemir, Osmanlı'nın bunalımlı bir döneminde tahta çıkan Sultan Abdülhamid'in Osmanlı İmparatorluğunun 34'üncü padişahı ve 113'üncü İslam halifesi olduğunu söyledi.

Abdülhamid Han'ın Batı'ya karşı dengeli, Doğu'ya karşı ise İslamcı politikalar izlediğini belirten Özdemir, Abdülhamid Han'ın bıraktığı eserler ve devrim yapan uygulamalarıyla tarihte önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Özdemir, Abdülhamid Han'ın toprak kayıplarının çok olduğu ve diğer ülkelerin Osmanlı üzerindeki baskılarının en üst seviyede çıktığı bir dönemde tahta çıktığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Sultan Abdülhamid Han'ın tahta çıkmasından kısa bir süre sonra 1877-1878 Rus Savaşı patlak verdi. Bu savaşta Osmanlı büyük ölçüde toprak kaybı yaşadı. Bu savaşın ardından sultan 1909 yılında tahttan indirilinceye kadar devlet neredeyse hiç toprak kaybı yaşatmamıştır. Sultan Abdülhamid Han, iyi eğitim almış ve birkaç dil bilen, dünya diplomasisinin en zirvesinde yer alan bir padişahtı.

Sultan Abdülhamid'in diplomatlığı diğer ülkelerin devlet adamları ve İstanbul'daki büyük devletlerin elçileri tarafından örnek alınmıştır. Osmanlı'nın yenileşmesi ve modernleşmesi ile yeni eğitim kurumlarının açılması noktasında önemli çalışmalar yapmıştır. İstanbul Üniversitesi, Sultan'ın döneminde açılmıştır."

Konferansın sonunda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Albayrak, Özdemir'e hat yazılı bir tablo hediye etti. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.02.11 12:48 - Son Güncellenme: 2018.02.11 12:52 - HABER MERKEZİ
A