Bursa'da meydana gelen obrukların araştırma sonuçları belli oldu

Bursa'da meydana gelen obrukların araştırma sonuçları belli oldu

Jeoloji Mühendisi Engin Er bu yaz başında Bursa'da ilk defa gözlemlenen obruklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Obrukların yerel obruk olduğunu, vatandaşlar için tehlike oluşturmadığını ve obruk olan bölgede yapılaşmanın herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini söyleyen Er, imar barışı hakkında da açıklamalarda bulundu.

2018.07.30 08:54 - Son Güncellenme: 2018.07.30 09:10 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da meydana gelen obrukların araştırma sonuçları belli oldu
02:58 Bursa'da meydana gelen obrukların araştırma sonuçları belli oldu

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da meydana gelen obrukların araştırma sonuçları belli oldu

Jeoloji Mühendisi Engin Er, bu yaz başında Bursa'da ilk defa gözlemlenen obrukları, yapılan çalışmaları ve imar barışının son durumunu Bursada Bugün'e anlattı. Gözlemlenen obrukların tektonik değil, yerel obruk olduğunun altını çizen Er, "Bu yaz başlarında Bursa'da Yıldırım tarafında ilk defa obruklar gözlemlendi. Obruklarla ilgili resimler çekmiştik. Bursa kamuoyunun gündemine gelmişti. Gündeme gelmesi neticesinde o bölgede yapılaşmayla ilgili izinler durdurulmuş, ayrıntılı jeolojik çalışmalar yapılması ihtiyacı hasıl olmuştu. Ondan sonra bu bölgede yapılan teknik çalışmalar, sondajlar neticesinde bu bölgede tektonik aktivitenin olduğu MTA'nın ve bakanlığın yayınladığı Türkiye Aktif Haritası'nda belli olmasına rağmen obrukların tektonik değil, yerel obruk olarak oluştukları yapılan çalışmalar neticesinde daha dün bakanlık tarafından onaylanan bir raporla tescillenmişti. Prof. Dr. Erhan Altunel gözetiminde yapılan bu çalışma neticesinde obrukların büyük bir tehlike arz etmedikleri neticesi hasıl olmuştur ve bu bölge yeniden yapılaşmaya açılmıştı" şeklinde konuştu.

"Bölgeden sorumlu olanlar konuya el atmıştır"

Vatandaşların şu anlık endişe etmesine gerek olmadığını söyleyen Engin Er, "Kestel Belediyesi ve o bölgedeki sorumlu olanlar konuya el atmıştır. Ayrıca bir çalışma yapılmıştır. 4-5 ay içerisinde gerekli önlemler alınmıştır, alınmaya da devam edecektir. O bölgede yapılacak olan çalışmalar ayrıntılı jeolojik çalışma gerektiren çalışmalardır" dedi.

İmar barışında son durum nedir?

İmar barışını olumlu ve olumsuz yanlarıyla ele alan Engin Er, "İmar barışı doğru mu yanlış mı aslında bu gözle bakmamız lazım. İmar barışı; mühendislik hizmeti görmemiş binaların, hizmeti almış gibi değerlendirilmesidir. Jeoloji mühendisleri odası olarak biz bunu çok doğru bir uygulama olarak görmüyoruz. Vatandaş açısından şöyle bir faydası olabilir; ruhsatlandırılmış dahi olsa kentsel dönüşüme tabi oldukları zaman kendi haklarını daha üstün seviyede elde etmelerini sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

"İmar barışı kentsel dönüşümün asıl amacına hizmet etmiyor"

Kentsel dönüşümün tek bir amacı olduğunu vurgulayan Er, "Depremsellik, doğal afetler anlamında bir amaç. Yapılan imar barışı maalesef buna hizmet etmemektedir; hatta daha kötüdür deprem sanki olmayacak gibi ötelenmiştir. Kentsel dönüşüm yapılacaksa vatandaş lehine bir uygulamadır. Elde ettikleri tapuların değerlendirilmesi açısından daha üstün bir değer sağlamalarını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.30 08:54 - Son Güncellenme: 2018.07.30 09:10 - HABER MERKEZİ
A