Bursa'da köylüler isyanda: "Su gelmezse mahvolduk"

Bursa'da köylüler isyanda: "Su gelmezse mahvolduk"

Bursa'da tarımda öncü olan, İngiliz kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ve Bursa Siyahı olarak adlandıran Bursa siyah incirinin lider yetiştiricisi olan Çağlayan köyünde sulanmayan ağaçlar günden güne kuruyor. Tarımsal sulama projesinin söz verilmesine rağmen yıllardır yapılmadığının altını çizen köylüler, "Tarımsal sulama projesi olmazsa mahvolduk" diyor.

2018.09.04 10:29 - Son Güncellenme: 2018.09.04 11:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da köylüler isyanda: "Su gelmezse mahvolduk"
05:11 Bursa'da köylüler isyanda: "Su gelmezse mahvolduk"

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da köylüler isyanda: "Su gelmezse mahvolduk"

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN.COM

Yıllar önce dünya pazarına açılan ve sadece Bursa'da 21 mahallenin ürettiği Bursa siyah incirinin lider yetiştiricisi Çağlayan Köyünde susuzluk günden güne incir ve zeytin ağaçlarını kurutuyor. Her yıl verimin daha da düştüğü köyde, halk acilen bir çözüm bekliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Çağlayan Mahallesi Muhtarı Hakkı Tokuş, "Bizim en büyük sorunlarınmızdan bir tanesi tarımsal sulama sistemi. Ağaçlarımızı sulayamadığımız için sürgünleri çok kısa vermekteler. Bu da üretim olarak çiftçiye direkt yansımakta. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 50'ye yakını reçellik olarak çok cüzi rakamlarda iç piyasaya gitmekte. Bizim için önemli olan ihracat ürünü. Bu ürünü biz doğrudan Avrupa'ya satmaktayız.  Bu ürün çoğu dünya ülkelerine gitmekte. Ancak maalesef tarımsal sulamamızın olmaması sebebiyle hem verim yönünden hem de kalite yönünden sıkıntı yaşamaktayız. Yıllardır mevsimlerin de değişmesi ile zaten bir sıkıntı yaşamaktayız. Havaların yağışsız gitmesi, kar yağışlarının eskisi kadar olmaması sebebiyle ağaçlarımız her sene gelişim olarak geriye gitmekte. Ağaçlarımız susuzlutan kurumaya başladı. Ağaçlar gelecek yıla kendini hazırlayamıyor. Bu da gelecek sene ki ürünü hem rekolte hem de kalite yönünden çok büyük etkilemekte. Bu da üreticimizi sıkıntıya düşürmekte. Yıllardır bize verilen bir söz var. Yaklaşık olarak 40 yıldır bu topraklar su beklemekte. Ancak verilen sözlere rağmen herhangi bir girişim daha yapılmadı" dedi.

Yekililerden bir çözüm yolu

Kendi imkanları ile sulama sistemleri kurduklarını ancak maliyetin yüksek olması dolaysıyla yıllar geçmesine rağmen arazilerin yüzde 10'unu bile sulayamadıklarının altını çizen Çağlayan Mahallesi Tarımsal Kalkınma Koperatif Başkanı Mustafa Akşit, "Köyümüz ağırlıklı olarak zeytin, armut ve incir yetiştiren bir köy. Arazilerimizin durumu çok iyi olmasına rağmen suyumuz yok. Zeytin üretiminde kendi imkanlarımızla suladığımız zeytin bahçelerinde kaliteli zeytin 10 Lira. Ancak sulanmayan  bahçelerde yetişen zeytin ekonomik getirisi çok az olan yağlık zeytin olarak yetişiyor. Acilen su ile alakalı bir çalışma yapılması gerek. Su olmadığı için ağaçlarımızda yenileme çalışması da yapamıyoruz. Şu anda kendi imkanlarımızda yaptırdığımız 3 adet sondajımız var. Bir projenin bize maliyeti 200 bin TL. bir proje de 200 dönüm yer suluyor. 5 bin 500 dönüm arazimiz olduğunu düşünürsek daha yüzde 10 rakamını bile yakalayamadık. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İhracata katkı azalıyor

Sulama sisteminin olmamasından dolayı ihracata verdikleri desteğin her geçen gün düştüğünden bahseden Tahir Bozkurt da, "Köyümüz çok verimli topraklara sahip. Fakat susuzluktan meyvelerimiz gelişemiyor. İhracata çok büyük katkı veremiyoruz. Eğer köyümüze yıllar önce su gelmiş olsaydı mevye ağaçlarımız daha çok filiz yapacaktı. Meyvelerimiz de daha kaliteli olacaktı ve ihracata gidecekti. Yetkilerden çözüm bekliyoruz. Perişan durumdayız" sözlerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.09.04 10:29 - Son Güncellenme: 2018.09.04 11:00 - HABER MERKEZİ
A