Bursa'da kırtasiyelerde yüzde 20 döviz kuru artışı

Bursa'da kırtasiyelerde yüzde 20 döviz kuru artışı

Okulların açılma tarihinin yaklaşması ile birlikte veliler kırtasiyelerin yolunu tuttu. Döviz kurunda yaşanan artış ise kırtasiye ürünlerinin fiyatlarına yüzde 20 zam olarak yansıdı. Kırtasiyeciler asıl zammın sezondan sonra yapılacağının altını çizdi.

2018.09.03 10:20 - Son Güncellenme: 2018.09.03 12:24 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da kırtasiyelerde yüzde 20 döviz kuru artışı
02:56 Bursa'da kırtasiyelerde yüzde 20 döviz kuru artışı

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da kırtasiyelerde yüzde 20 döviz kuru artışı

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN.COM

Bursa'da kırtasiyecilik yapan Hasan Yaşar, döviz kurunda yaşanan artışın kırtasiye sektörüne de yansıdığını belirtti. Kırtasiye ürünlerinin yüzde 80 civarında ithal olduğundan bahseden Hasan Yaşar, "Tüm sektörler gibi kırtasiye sektörünü de etkiledi. Her şeyt kağıt ile olduğundan kitap sektörünü çok fazla etkiledi.  Kırtasiye ürünlerinin yüzde 80 dolayında ithal olduğunu zannediyorum. Dolayısı ile en çok etkilenen sektörlerden birisi kırtasiye sektörü. Yıllarca bu sektörün büyük firmaları fuarlar ile toplu satışlar yapıyordu. Bu sene bu tarz satış yapanlar yok artık. Çünkü; artık kimse stokta ürün bulundurmak istemiyor. En çok etkilenen sektörlerden biri diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Artış yüzde 20'nin üzerinde olabilir

Kırtasiye ürünlerinde her yıl mutlaka yüzde 20 dolayında artış olduğunun altını çizen Yaşar, dolara bağlı artışın bu oranın çok üzerinde olduğunu kaydederek, "Bizim gibi büyük kırtasiye firmaları yapılan zammı tüketiciye çok fazla yansıtmadı. Biz yansıtmama gayretindeyiz. Ancak bundan sonraki alımlarımızda yansıtmak zorunda kalacağız. Bu sezonda tüm veliler emin olsun tüm sektörde en fazla yüzde 40 dolayında bir artış oldu. Ancak asıl artış sezon sonrasında yaşanacak" ifadelerini kullandı.

Bir çocuğun okul maliyeti 300 liranın üzerinde

Yeni okula başlayacak bir çocuğun velinin cebine olacak ortalama maliyetinden de bahseden Hasan Yaşar, "Bu tercihlere bağlı. Ulusal marketlerden ya da mahalle aralarındaki yerel marketlerden alışveriş yaparsanız 200 ila 300 liraya mal edersiniz. Ancak kaliteli ürünler almak isterseniz 300 liranın üzerinde bir maliyet ortaya çıkar. Bunun için özel bir hesap yapmaya da gerek yok" dedi.

"Okullar açılırken herkes kırtasiyeci"

Okulların açılmasına yakın her firmanın kırtasiyeci olduğunu ifade eden Yaşar, "Kırtasiye gönül işi. Çocukların da bir beğenisi ve tercihleri var. Dolayısı ile geçen yıl ki maliyetlerin üzerine yüzde 20 koymakta fayda var. Okullar açılırken herkes kırtasiyeci oluyor. Marketinden manavına kadar herkes defter, kalem ve çanta satmanın gayretinde. 50-60 Lira'ya çanta satıyorlar. 50-60 Liraya satılan çanta 50 ile 60 gün arası kullanılabilen çantalardır" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.09.03 10:20 - Son Güncellenme: 2018.09.03 12:24 - HABER MERKEZİ
A