Bursa'da kentsel dönüşüm durdu, kiralar vatandaşın cebini yakacak!

Bursa'da kentsel dönüşüm durdu, kiralar vatandaşın cebini yakacak!

Bursa'da kentsel dönüşümün sekteye uğraması sonucu bir çok bina yıkıldı ancak yerine yeni bina yapılamadığı için vatandaşlar kiralık evlerde kaldı. Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı, "Vatandaş devletten gelen 800 liralık desteğe güvenerek 1200 liralık eve çıktı. Kira yardımı sene sonunda kesilince sıkıntıya girecek" şeklinde açıklamada bulundu.

2018.09.26 09:40 - Son Güncellenme: 2018.09.26 10:10 - Bursa Bölge
A
Bursa'da kentsel dönüşüm durdu, kiralar vatandaşın cebini yakacak!
04:52 Bursa'da kentsel dönüşüm durdu, kiralar vatandaşın cebini yakcak!

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da kentsel dönüşüm durdu, kiralar vatandaşın cebini yakcak!

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN.COM

Bursa'da kentsel dönüşüm durdu, yıkılan evlerin yerlerine yenileri yapılmayınca evleri yıkılanlar kirada kaldı. Devletten gelen kira yardımının kesilmesine az kaldı. Konu ile alakalı Bursada Bugün'e açıklama yapan Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, kira yardımlarının kesilmesinin vatandaşların cebine büyük zarar vereceğini söyleyerek, "Kira yardımının kesilmesinin vatandaşa yansıması sadece cebine olacak. Oturduğu mülkler zaten dönüşümde yıkıldıysa bu aileler zaten bir yerlere yerleştiler. Kiraların artışları da Türkiye'deki ekonomiksel durum ile alakalı. Kentsel dönüşümün kira artışlarına etki etmesinin bir gerekçesi yoktur. Ortalama 800 lira kira yardımı alınıyordu. Bugün gayrimenkulde kiralama oranı örnek vermek için söylüyorum; Bin lira iken 'nasıl olsa benim cebimden bir şey çıkmıyor, 800 Lira devlet veriyor' diyerek 1200-1300 liraya buldukları evi tutan bir yapı da oluştu. Bu da doğal olarak kira sektöründe Bursa'da belirli bölgelerde kiraların artmasına sebep oldu. Biz bütün imkanları doğru kullanmıyoruz. Temel sorunumuz bu. Nasıl olsa devletten geliyor diye Bursa'da kiraların yükselmesine sebep olduk. Şimdi de bunların tedbirlerinin alınması lazım" dedi.

Kira yardımının kesilmesi vatandaşın beklentisini azaltacak

Bursa'da kentsel dönüşümün şuan 3 aşamada olduğunun altını çizen Çelebi, "Türkiye'nin bulunduğu konum itibari ile, ülkemiz bir deprem ülkesi. Bunun yanında da Bursa, depremin öncelikli olduğu bir şehir. Bu anlamda devletin kentsel dönüşüm projeleri çok önemli. Kentsel dönüşüm Bakanlığın çatısı altında toplansa da belediyelerimizin uygulamalarda kısmi sorunlar yaşadığı müteahhitler ile birlikte Bursa'da bugün ciddi bir proje durgunluğu var. Bakıldığı zaman bu projeler şuanda sözleşmeleri yapılmış olan, müteahhitlere verilen, yıkılan ev devam eden projeler diye 3'e ayrılıyor. Geçmişte başlayıp sonuca giden projeler de mevcut. Bunun yanında sözleşmesi yapılmış olup, taraflarca anlaşılmış olup, ancak ruhsat aşamasında sıkıntı yaşanan ve yıkımları gerçekleşmiş olan ciddi siteler var. Diğer yandan vatandaş sözleşmesini imzalamış, kendi evinde oturuyor. Bunlar da sonraki hamlede evin boşalmasını ve kentsel dönüşümün yapılmasını isteyenler. İl yapılan yerlerde sorun az ya da çok bir şekilde çözüldü. İkinci örnekte vermiş olduğumuz gibi de Bursa'da yıkımları yapılan ancak daha dönüşüme başlanmamış bir çok yerler var. Vatandaş şuanda tabiki de şuanda bir mağduriyet yaşıyor. Kira yardımları da bittiği zaman Bursa'da vatandaşlarımızın beklentilerinin seviyesi ciddi anlamda düşecek. Bursa kentsel dönüşümü yaparken daha dikkatli olmalıydı. Biz de bunu defalarca söyledik. Dönüşüm insan odaklı olmalıydı. Dönüşümün yaşam kalitesi ile ön plana çıkması gerekiyordu. Ancak Bursa'da deyim yerindeyse rantı yüksek olan yerlerde dönüşümler başladı. Bugün de yaşanan bu sorunlar açık bir şekilde görünmektedir. Özellikle Nilüfer merkezli dönüşümlerde konut sayısının artması, fiyatların yüksek olması, dönüşümü yapan firmanın da çok hızlı daire satışı içerisine girememesi bunların durmasına en büyük sebeptir. Sektör olarak Türkiye şuanda son 20 yılın en durağan zamanını yaşıyor. Maliyetler arttı bir ortamda, rakamların yükseldiği bir ortamda satış fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı konut satışlarında da kısmi bir gerileme var" ifadelerini kullandı.

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.09.26 09:40 - Son Güncellenme: 2018.09.26 10:10 - Şeyma Nur Sezgin
A