Bursa'da ipekten ameliyat ipliği üretimi için yatırımcı bekleniyor

Bursa'da ipekten ameliyat ipliği üretimi için yatırımcı bekleniyor

Bursa Ticaret Borsası Ekim ayı meclis toplantısında, ipek üretiminin stratejik kullanımı konuşuldu.

2018.11.06 10:45 - Son Güncellenme: 2018.11.06 10:45 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da ipekten ameliyat ipliği üretimi için yatırımcı bekleniyor

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Meclis Başkanı Mehmet Aydın'ın başkanlığında gerçekleştirilen Ekim ayı meclis toplantısına; meclis üyelerinin yanı sıra, Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi Müdürü Ramazan Yalman, Tekstil Mühendisi Yunus Emre Akyol, Üretim Sorumlusu Mehmet Ünal katıldı.

Bursa'yla özdeşleşmiş ipeğin çeşitli aşamalarını dönem dönem gündeme getiren Bursa Ticaret Borsası, bu kapsamda çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bursa'nın önemli bir değeri olan ipeği meclis gündemine de taşıyan BTB, bu anlamda Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi yetkilileri ile bir araya geldi.

"İpekle ilgili gündem oluşturmayı sürdüreceğiz"

Meclis oturumunda konuşan BTB Meclis Başkanı Mehmet Aydın, "Bursa'nın her değerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. İpek de bunların başında geliyor. Bursa'yla özdeşleşmiş ipek üretiminin günün şartlarına uygun olarak revize edilerek sürdürülmesi çok önemli. Bununla birlikte ipeğin hiç bilinmeyen stratejik bir boyutu da var. Şehrin var olan değerlerinin kaybolmaması ve tekrar canlanması için pazar oluşturulması da önemli. Tüm bunlarla ilgili gündem oluşturmaya devam edeceğiz. Ayrıca Meclis Üyelerimize, özellikle yurtdışından gelen misafirlerine Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi'nin gezdirilerek üretilen ürünlerin yerinde, daha yakından tanıtılmasına ve hediye edilmesi konusunda verdikleri desteklerden dolayı da teşekkür ediyorum" dedi.

Mecliste konuşan ve ipeğin tarihsel sürecini anlatan Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi Üretim Sorumlusu Mehmet Ünal, ipeğin stratejik boyutuna dikkat çekti. Ünal, "İpek, 4 bin yılı aşkın süredir insanların ekonomi hayatında çok önemli bir ürün. Ancak ipeğin stratejik boyutunu da gözden kaçırmamak gerekiyor. Bizler ipeği stratejik olarak maalesef hiç kullanmadık. Koza bakıcılığının sürmesi ve ipekçiliğin muhafaza edilmesi amacıyla ipeği lüks tüketim maddesi konumundan çıkarıp stratejik ürün haline getirmeyi önemli buluyor ve bu anlamda çalışmalar yapıyoruz. Bununla ilgili çeşitli projeler geliştirip adımlar da attık" dedi.

"Absorbe olmayan ameliyat ipliği geliştirdik"

Ünal şunları söyledi: "Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü ve TÜBİTAK desteğiyle yürüttüğümüz proje kapsamında absorbe olmayan ameliyat ipliği geliştirdik. Yine bu süreçte Türkiye'nin ilk ipek Ar-Ge laboratuvarını kurduk. Daha detaylı teknik çalışmalarımız da oldu. Tüm bu teknik çalışmalar neticesinde yerli ameliyat ipliğini yapmış olduk. Bunu yurt dışından gelen ve kullanılan ameliyat iplikleriyle karşılaştırdık ve kalite konusunda başa baş olduğunu da gördük, çok mutlu olduk. Bunu üretme aşamasına geldik artık. Ülkemizde yerli ameliyat ipliği üreten fabrika yok. Bu konuda hala dışa bağımlıyız. Bursa'mızda bu fabrika yatırımını yapacak melek yatırımcı bulunabilirse, ülkemiz ciddi bir tasarruf sağlamış olacak. Aynı zamanda Bursa gibi tarihte kozanın ve günümüzde tekstilin merkezi olan bir şehirde, bu kadar katma değeri yüksek ve stratejik bir ürünün üretilmesi hem şehir hem de milli ekonomimiz için ciddi manada katkı sağlayacaktır. Son olarak bizleri bugün buraya davet ederek Bursa İpeğinin yeniden canlandırılması konusunda farkındalık yaratmaya devam eden Bursa Ticaret Borsası Yönetimine ve siz değerli Meclis Üyelerine teşekkür ederim."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.11.06 10:45 - Son Güncellenme: 2018.11.06 10:45 - HABER MERKEZİ
A