Bursa'da İpek Lions Kulübü ve Kadının Statüsü Derneği'den ortak etkinlik

Bursa'da İpek Lions Kulübü ve Kadının Statüsü Derneği'den ortak etkinlik

İpek Lions Kulübü ve Kadının Statüsü Derneği, 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ve Haftası" nedeniyle hazırladıkları 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yol Haritası' projesi kapsamında, bir çalıştay da kadına yönelik şiddeti masaya yatırdı.

2017.12.05 11:26 - Son Güncellenme: 2017.12.05 11:27 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da İpek Lions Kulübü ve Kadının Statüsü Derneği'den ortak etkinlik

Medya mensuplarının moderatörlüğünde yapılan çalıştayda, psikolog, sosyolog, hukukçu, STK temsilcisi, mahalle muhtarı ve Emniyet Müdürlüğü Kadına Şiddet Birimi'nde görevli polis memuru gibi konuya yakın çeşitli mesleklerden katılımcılar yer aldı. Panelin açılışında konuşan İpek Lions Kulübü Başkanı ve Kadının Statüsü Derneği Başkanı Av. İlknur Kutucu, kadına karşı şiddeti önlemek için çıkarılan kanunlara, imzalanan sözleşmelere rağmen, şiddet ve öldürme olayları giderek artmakta olduğuna dikkat çekti.

"Şiddetin sebeplerine inmeye çalıştık"

Kutucu, "Bu durum ülkemizin bir uygarlık ayıbı, bir sosyal yara olarak, son yıllarda kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Gün geçmiyor ki yeni bir kadın öldürme haberi medyada yer almasın. Projemiz kapsamında, uzmanların görev alacağı bir çalıştay ve bu çalıştayda tespit edilen çözümleri tartışacağımız bir panel düzenlemeye karar verdik. Bu çalıştay ve paneldeki genel amacımız, şimdiye kadar yapıldığı gibi şiddeti konuşup sadece protesto etmek değil, şiddetin sebeplerine inmek, bu sebepleri ortadan kaldırma yollarını bulmaya çalışmaktır. Şiddetin psikolojik, sosyolojik, ekonomik, kriminolojik sebepleri var. Türk Toplumu'nun tarihten gelen bir bakış açısı, bir sosyal kalıtımı var. Bunlarla çağımıza nasıl evrilebiliriz? Mevcut kanunlarımız şiddeti önlemeye gerçekten yeterli mi? gibi soruların cevaplarını aradık" dedi.

Çalıştay katılımcılarının titiz bir planlama ile seçilmiş olduğunu belirten Gazeteci Gül Kolaylı ise, tüm katılımcıların çok önemli tespitlerde bulunduğunu söyledi. Kolaylı, "Kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması, meslek edindirme kursları verilmesi, rehabilitasyon, psikoterapi, sığınma evi sonrası sürecin de desteklenmesi gerekiyor. Haberlerin zanlının anlatısı üzerinden yapılması önlenmeli" diye konuştu.

"Evlilik öncesi danışmanlık verilmeli"

Yerel yönetimlerin evlilik öncesi çiftlere danışmanlık hizmeti vermesi gerektiğini belirten Televizyon Programcısı Neslihan Alkoçlar, ise mahalle baskısının çözülebilmesi için yarından çalışmaya başlanılsa, 3 neslin geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Profesyonel destek şart"

Şiddet gören kadınların mutlaka profesyonel yardım alması gerektiğinin altını çizen Psikolog Emel Baygöl de şiddete maruz kalan kadınların, yaşadıkları konusunda sessiz kalmaması gerektiğine işaret etti. Empati kurmanın önemine dikkat çeken Baygöl, her alanda olduğu gibi kadına şiddet konusunda da eğitimin önemli bir unsur olduğunu dile getirdi.

"Derhal tedbir kararı verilmeli"

Şiddet olduğunda, 6284 sayılı kanun gereğince, derhal tedbir kararı verilmesinin yerinde olduğunu hatırlatan Av. Gündüz Kutucu ise şunları söyledi: "Ancak, tedbir uygulandıktan sonra, 24 saat içinde, şiddet  uygulayanın ifadesi ve savunmasının alınması ve kanunda bunu zorunlu hale getirmek gerektiğini, kendini bir anda sokakta bulan kişinin tehlikeli olabileceğini, zaten çok defa öldürme olaylarının bu aşamada olduğunun görüldüğünü, gereğinde şiddet uygulayan kişinin psikiyatrik tedaviye alınmasının zorunlu hale getirilmesini, mahkemede iyi hal indiriminde cimri davranılmasını gerekiyor" ifadelerini kullandı .

Panelin ardından Av. İlknur Kutucu tarafından panel ve çalıştayda emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.12.05 11:26 - Son Güncellenme: 2017.12.05 11:27 - HABER MERKEZİ
A