Bursa'da fabrikalar kapıya kilit vurabilir! (ÖZEL HABER)

Bursa'da fabrikalar kapıya kilit vurabilir! (ÖZEL HABER)

PERYÖN Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gül, Bursa'daki işsiz sayısının 86, boş iş pozisyonunun ise 78 bin olduğunu kaydetti. Nitelikli personel eksikliğinin günden güne arttığını vurgulayan Gül, fabrikaların da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağının altını çizdi.

2018.12.17 10:35 - Son Güncellenme: 2018.12.17 10:52 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da fabrikalar kapıya kilit vurabilir! (ÖZEL HABER)

HABER MERKEZİ/ BURSADABUGÜN
Türkiye'nin en büyük yerel internet portalı olan BursadaBugün'e bağlı olarak 94.2 frekansında faaliyet gösteren Radyo Bursada yayımlanan M.Ali Ekmekçi'nin sunduğu Sohbet Odası'nın konuğu olan Barış Gül, 1971'de Personel Yöneticileri Derneği olarak kurulan sivil toplum örgütünün günceli yakalayarak Türkiye İnsan Yönetimi Derneği adını aldığını belirtti. 47'nci yılını kutlayan derneğin Güney Marmara Şubesi olarak 20'nci yılına girdiğini vurguladı.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ŞART

En büyük projelerinin üniversitenin iş gücüne katılması olduğunu açıklayan Gül, "Bursa özelinde ise istihdama, sanayiye ve iş gücüne çok nitelikli personel yetişmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bizler Eskişehir ve Balıkesir'de çalışma grupları oluşturdu, Çanakkale'de ise çalışma grupları oluşturacak. İstihdama yön veren ve yüksek istihdam sağlayan firmaları dernek çatısı altında buluşturduk.  Amacımız çalışma hayatına nitelikli iş gücünü katmak. Hedeflerimizden biri de meslek liselerinin daha fazla rağbet görmesini sağlamak. Meslek liseliler iş dünyasına katılamamaktan şikayetçi ama meslek liseleri de talep görmemekten şikayetçi" dedi.

BURSA'DAKİ İŞSİZ SAYISI 86 BİN

Meslek liselerinde talep gören sanatların da kapanmaya yüz tuttuğunu ifade eden Barış Gül, " Bu noktadan hareketle Oyak Renault'la ortak bir proje gerçekleştirdik.  Milli Eğitim Bakanlığı, Oyak Renault ve PERYÖN olarak amacımız aslında hem meslek liselerini cazip hale getirmek hem de öğrencileri yönlendiren ebeveynleri de bu sürecin içine katmak.  Biraz daha özek sektöre uygun eğitim programları gerçekleştirdik. Öğrencilere dernek üyeleri tarafından bir mentörlük programı yapılacak.  Bunu ölçülebilir bir şekle dönüştürebilirsek bu bölgeye ciddi bir istihdam sağlayabiliriz.  Bursa'da kayıtlarda bulunan işsiz sayısı şu an için 86 bin. 78 bin de açık iş ilanı pozisyonu var.  Aslında bunlar eşleştirildiğinde çok düşük sayıda bir işsizlik yakalanabilir. En büyük sıkıntı ise iş arayanlar ile çalışan arayanların beklentileri birbiriyle örtüşmüyor. Maaş çok alt sıralarda, o pozisyonun içeriğini doldurabilecek nitelikleri, yetenekleri ve yetkinlikleri ciddi bir sorun olarak duruyor. Bu 3'lü bir araya çok zor geliyor.  Bursa otomotivde, makinede, savunma sanayinde, tekstilde ve gıdada belli bir çizgiyi aşmış, müşteri standartları seviyesini yukarılara çekmiş bir şehir" açıklamasını yaptı. Okullarda özel sektörü besleyecek eğitim içerikleri ve müfredatları göremediklerini dile getiren Gül, "İş dünyası istihdam sağladıkları kişilerin kendi bakış açısına göre yetiştirilmesi ve mesleki eğitimleriyle geliştirilmesine kendini adıyor. Hızlı hareket etmezseniz iş ve çalışan elinizden kayıyor" dedi.

ZİNCİR OTELLERE PERSONEL BULUNAMADI

Bursa'da nitelikli çalışan sayısının az olduğunun altını çizen PERYÖN Güney Marmara Şubesi Başkanı Gül, "Nitelikli iş sayısı arttıkça, nitelikli çalışan sayısı da paralel artıyor. Kentin tüm dinamikleri bu sorunu aşabilmek için mücadele ediyor.  Ama herkes ayrı ayrı mücadele ediyor ve yöntem birlikteliğimiz yok. Yıllar önce zincir oteller Bursa'ya geldiğinde otellerde çalışacak personel anlamında ciddi bir açık meydana geldi. İŞKUR otellerle birleşip eğitimler açtı. Kursa giden kişiler otel sektöründe çalışmak istemediği için eğitimler istihdama dönmedi. Şehir otelciliği istediğini elde edemeyince kaliteyi de düşürdü. Türkiye'de yaklaşık 6-7 bin meslek varken,  Almanya'da bu 160 binlere varıyor.  Okullarımızda meslek erbabı yetiştiremiyoruz. Ülkede yaklaşık bine yakın Ar-Ge merkezi açıldı. Orada çalışanları endüstri ve makine mühendislerinden devşirildi. Çünkü üniversitede Ar-Ge veya tasarım mühendisliği bölümleri yok. Politikalarımız hizmet değil üretim üzerine gerçekleşiyor" dedi.

ÜNİVERSİTELER DE SANAYİLERE AÇILMALI

Bursa'da lokomotif sektörünün otomotiv olduğuna vurgu yapan Barış Gül, " Sektör bant yani montaj üzerine gelişiyor. Tek bant nitelikli personel bulamazsa diğerlerini de etkiliyor. 5 yıl içerisinde dijital dönüşüm şirketler tarafından sağlanmazsa, maliyet değil nitelikli personel eksikliği fabrikalara kilit vurduracak. Meslek liseleri sanayi bölgelerine açılmaya başlandı. Keşke üniversiteler de dâhil olsa sürece... Birlikte hareket etmeyi öğrensek biz bu süreci rahatlıkla aşırız" diye konuştu.

İSTİHDAM HARİTASI DAĞILMALI

Son dönemde çalışma şartlarıyla ilgili profillerin de değiştiğini kaydeden Gül, " Ara kademede çalışan hiç kimse vardiyalı çalışmak veya iş kıyafeti giymek istemiyor.  Herkes AVM'de kumaş pantolon ve gömlek giymeyi arzu ediyor. AVM'de endüstri ve makine mühendisleri ile İdari Bilimler Fakültesi mezunları çalışıyor" dedi. Türkiye'de 21.5 milyon kişinin iş gücünde yer aldığını aktaran Barış Gül, "Yüzde 46'sı olan 10 milyonu ise 81 il içerisinde sadece İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve Kocaeli'nde çalışıyor. İstihdam haritasının diğer şehirler de dağılması gerekiyor.  Yoksa tükenmişlikler çok daha fazla artacak. Yatırımcı farklı illere de girişimlerini götürmeli. İlla üniversite eğitimi de şart değil, marka yaratan iş adamlarının çoğu ilkokul mezunu" ifadelerini kullandı. 

Yönetim kurulu olduğu FAVEO Danışmanlık'a dair de bilgiler veren Barış Gül, firma olarak istihdamdan ziyade önceliği eğitime verdiklerini belirtirken, iş dünyasını akademik bilgilerle birleştiren eğitimcilerin açığı kapatması için uğraştıklarını ifade etti.


 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.12.17 10:35 - Son Güncellenme: 2018.12.17 10:52 - HABER MERKEZİ
A