Bursa'da ekonomide değişen koşullar ele alındı

Bursa'da ekonomide değişen koşullar ele alındı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üyelerini bilgilendirmeye devam ediyor. MÜSİAD Bursa Şubesi Eğitim Komisyonu'nun düzenlediği toplantının konuk konuşmacısı Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Feridun Yılmaz oldu.

2018.10.12 10:02 - Son Güncellenme: 2018.10.12 10:02 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da ekonomide değişen koşullar ele alındı

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, şubenin faaliyetleri ve güncel konular üzerine değerlendirmelerde bulundu. Gürses, "İçinde bulunduğumuz durumdan çıkmamız için yapılacak olan şey; daha fazla katma değerli mallar üretmek, ihracatı arttırmak ve dış ticaret açığı değil, fazlası verir duruma gelmektir" dedi.

Üretimin yanında, satış ve pazarlamanın da önemine dikkat çeken Gürses, "Bölgemizdeki diğer ülkelere göre, üretim konusunda en başarılı ülke durumundayız. Fakat sadece üretim yetmiyor, ürettiklerimizi de satmak zorundayız. Devletimiz de bu konunun farkında ve gerçekleştirdiği Ur-Ge faaliyetleriyle yerli üreticiyi, yabancı alıcıyla bir araya getiriyor. Sadece Bursa'da tekstil, gıda ve hazır giyim sektörlerinde ondan fazla Ur-Ge faaliyeti var. Yüksek katma değerli ürünler üretme konusunda da devletimiz Ar-Ge merkezlerine gerekli desteği verdi, biz de işadamları olarak bu desteklerden daha çok faydalanmalıyız" diye konuştu.

"Bizlere Önemli Görevler Düşüyor"

Hükümetin, enflasyonla mücadeleyi önceliğine koymasının önemli olduğunu sözlerine ekleyen Gürses, "Enflasyonla mücadeleyi de ancak daha fazla üreterek gerçekleştirebiliriz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde, iş dünyasının sıkıntılarını ve çözüm önerilerini dile getirmek açısından MÜSİAD gibi benzeri kurumlara oldukça önemli görevler düşüyor. Yeni sistem bu önerilere açık ve bizler ancak elele vererek, ülkemizi daha iyi bir konuma getirebiliriz" şeklinde konuştu.

"İktisadi Bir Saldırıyla Karşı Karşıyayız"

'Türkiye Ekonomisinde Zihniyet Dönüşümünün İmkanları' konulu konuşmasıyla MÜSİAD üyeleriyle buluşan Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Feridun Yılmaz ise, "Türkiye büyük ekonomik sıkıntılar yaşadığı dönemlerde bile her zaman iddialı bir ülke durumunda olmuştur. Son 16 yıldır, ekonomik, sosyal ve adalet konularında rahatlamış, dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen bir ülke konumundayken, iktisadi bir saldırıyla karşı karşıya kaldık. Çünkü Türkiye'nin bölgesinde iddialı, güçlü bir ülke konumuna gelmesi, dünya sisteminin ekonomik patronları diyebileceğimiz ülkelerin işine gelmiyor" ifadelerini kullandı.

İşadamlarına tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Yılmaz, "Yaptığımız her işi layıkıyla yapmalıyız. Disiplinli ve çalışkan olmalıyız. Sadece katma değerli ürün üretmek yetmez, markalaşmalı ve bu markaları dünyaya pazarlamalıyız. Biz politik hinterlandı geniş bir ekonomik havzaya sahibiz. Buradaki potansiyeli harekete geçirecek doğru adımları atarak güçlenebilir" dedi.

Devletin özel sektöre yönelik teşviklerinin olumlu olduğunu fakat bunlardan yeteri kadar verim alınamadığını belirten Prof. Dr. Yılmaz şöyle konuştu: "Değişen sistemle birlikte artık politik irade ve sermaye sahipleri beraber hareket etmelidir. Ancak bu şekilde bir kabuk değişimi yaşayabilir ve bu süreci atlatabiliriz."

Konuşmaların ardından MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, Prof. Dr. Feridun Yılmaz'a hediye takdim etti.

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.10.12 10:02 - Son Güncellenme: 2018.10.12 10:02 - HABER MERKEZİ
A