"Bursa'da eğitim ve öğretim problemlerine acil çözüm getirilmeli"

"Bursa'da eğitim ve öğretim problemlerine acil çözüm getirilmeli"

Eğitim Bir Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, Eğitim ile alakalı sıkıntıları Bursada Bugün'e anlattı. Şeker, eğitim sistemindeki problemlerden okullardaki güvenlik zafiyetine kadar bir çok konuya değindi.

2018.07.24 10:33 - Son Güncellenme: 2018.07.24 11:27 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
"Bursa'da eğitim ve öğretim problemlerine acil çözüm getirilmeli"
04:53 "Bursa'da eğitim ve öğretim problemlerine acil çözüm getirilmeli"

İLGİLİ VİDEO

"Bursa'da eğitim ve öğretim problemlerine acil çözüm getirilmeli"

SEFA BALABAN-SEDA ÖZDOĞAN/BURSADABUGUN

Eğitim Bir Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, eğitim ve öğretimdeki sıkıntılara dikkat çekti. Şeker, uygulanmakta olan sınav odaklı sistemin acilen kaldırılması gerektiğini savundu. Sınav odaklı sistemi kaldırılması gerekirken daha fazla sınav sisteminin getirildiğini vurgulayan Şeker, "Birçok Avrupa ülkesinden çok bizim öğrencimiz var. 18 milyon öğrencimiz var. Bu yapılanma içerisinde evet, eğitim ve öğretimin problemlerine yönelik ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Öncelikle geneldeki en büyük problemimiz eğitim sisteminde sınav odaklı sistemden kurtulmamız gerekiyor. Biz sınav odaklı sistemden kurtulalım derken daha çok sınav sistemleri üzerindeki değişikliklerden bu düzenleme yapılmaya çalışılıyor. Biz diyoruz ki sınavla bu işler olmasın" dedi.

Avrupa sınav sistemi

Avrupada uygulanan yönlendirmeli sınav sisteminin Türkiye'de de uygulanması gerektiğini savunan Numan Şeker, "Avrupada nasıl oluyorsa, yönlendirmeli; çocuklar ilkokuldan başlıyor, onlarla ilgili öyle bir dosyalar hazırlanıyor ki; o dosyayı aldığınız zaman çocuğun sayısalcı mı sözelci mi, bu çocuk nereye gider, karakteri nedir, resimci mi olur güzel sanatlara mı yönelir her şey ortaya çıkıyor. Aynı sistem bizde de olması gerekiyor, maalesef biz bunu beceremedik. Biz sınavların SBS, OKS, TEOG şimdi merkezi yerleştirme derken sadece isimlerini değiştiriyoruz; fakat içerik aynı, yine strese dayalı, sınav endeksli. Bundan kurtulmamız lazım. Şu anda yapılan en son sadece sınavın ismi değiştirildi, bir güne indirgendi ve bu sene yapılan sınavda da çok zor sorular soruldu matematikten. Matematikçi öğretmenlerin dahi zorlanacağı bir sınavdı" ifadelerini kullandı.

Adrese dayalı sistem nasıl olacak?

Yeni liselere yerleştirme sistemi olan "Adrese dayalı sistem" hakkında da konuşan Şeker, Bakanın yapmış olduğu nitelikli okul açıklamasını da sonradan düzeltilse de çok yanlış bir açıklama olduğunun altını çizdi. Şeker, "Yüzde 10 nitelikli kalan yüzde 90 niteliksiz gibi bir anlam çıkıyor. Talihsiz bir açıklamaydı; zaten hemen düzeltildi. İkinci bir sıkıntı adrese dayalı sistem. Adresine en yakın olan okula yerleşilecek. Öyle yerler var ki okul yok, nüfus yoğunluğu çok. Nasıl yerleştireceksiniz? Öyle alanlar, öyle mahalleler var ki okul çok, öğrenci yok" şeklinde konuştu.

Öğretmen merkezli, milli değerlere yönelik eğitim

Her seferinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni bir sistem getirdiğini ve her gelen yeni sistemde öğrencilerin heba olup gittiğini vurgulayan Numan Şeker, "Sınav sisteminin ortadan kaldırılması gerekiyor. Öğretmen merkezli bir yapı oluşması gerekiyor. Şu anki milli eğitim sadece öğretim yapıyor, eğitim falan yaptığı yok. Milli değerlere göre bir eğitim yapılmış olsa bu sosyal hayata da, pratiğe de yansır. Bir öğrenci kalkıp müdürünü bıçaklar mı? Öğrenci kalkıp pompalı tüfekle okul müdürünü makamında öldürür mü?" sözlerini kullandı.

"Milli Eğitim Bakanlığı'nda planlama yok"

Geçtiğimiz öğretim yılında Bursa'da taşınan 12 okulu örnek göstererek Milli Eğitim Bakanlığı'nda planlama olmadığını öne süren Numan Şeker, "Sene başında okullar açıldı, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bir yazı geldi "Depreme dayanıklı olmadığı için Bursadaki 12 tane okulu taşıyorsunuz" diye. Örnek veriyorum: Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. 2500 öğrencisi olan bir okul. Merkezi olduğu için veliler çocuklarını oraya kayıt ettiler.  Okulların açılmasından 2 gün önce yazı geldi bakanlıktan. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapacak? Bakanlığın gönderdiği yazıyı uygulamaktan başka seçeneği yok. Dolayısıyla planlama yok. Milli Eğitim Bakanlığı'nda planlama yok" dedi.

"Öğretmenini öldüren bir öğrenci, Öğretmene nasıl not verebilir?"

Milli Eğitim Bakanlığının son uygulamalarından olan performans değerlendirmesi konusunda da konuşan Numan Şeker, "Öğretmenlere öğrenciler, veliler not verecek. Öğretmeni öldüren bir öğrenci anlayışı öğretmenine nasıl not verir? Videolar paylaşılıyor sosyal medyada "Hocam not için bana gelme notun 0, sen bana yazılı da nasıl not verdiysen ben de sana öyle not vereceğim" şeklinde öğretmenlerin itibarını zedeleyici sistemlerle karşılaşıyoruz. Bunların düzeltilmesi gerekiyor" sözlerini kullandı.

Numan Şeker son olarak da okulların güvenlik sıkıntıları ile ilgili şu sözleri kullandı, "Okullara bütçe ayrılması gerekiyor. Okulların can güvenliği fiziki yapıdan yapılması gerekiyor. Nasıl ki her okula öğretmen atanıyorsa her okula öğrenci sayısına göre güvenlikçi verilmesi lazım. Güvenlikçi yok şu anda okullar Allah'a emanet."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.24 10:33 - Son Güncellenme: 2018.07.24 11:27 - HABER MERKEZİ
A