Bursa'da eğitim sıkıntılı sürece girebilir

Bursa'da eğitim sıkıntılı sürece girebilir

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, Bursa'daki eğitim ile alakalı sıkıntıları Bursada Bugün'e anlattı. Bursa'daki okullarda derslik sıkıntısının hat safhada olduğunun altını çizen Rona, "Öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor" dedi.

2018.07.23 14:48 - Son Güncellenme: 2018.07.23 15:00 - Bursa Bölge
A
Bursa'da eğitim sıkıntılı sürece girebilir
03:27 Bursa'da eğitim sıkıntılı sürece girebilir

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da eğitim sıkıntılı sürece girebilir

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulacak olan tam gün eğitim programının Bursa'da uygulanamayacağını iddia etti. Bursa'da ciddi bir derslik eksikliği olduğunun altını çizen Rona, "Bursada eğitimin temel sorunlarından birisi ciddi bir derslik açığımız var. Özellikle Bursa derslik açığı konusundan Türkiye'de derece yapan illerden birisi. Derslik açığı bakımından altıncı sırada olan Bursa'nın bugün 2500'ün üzerinde derslik ihtiyacı var. Bu derslik açığını karşılaması için acilen 24 derslikli en az 105 okul inşa edilmesi gerekiyor. Kaldı ki 2019'da Milli Eğitim Bakanlığı'nın tam gün eğitime geçme planı doğrultusunda yeni dersliklere duyulan ihtiyaçla birlikte bu sayının 4 binin üzerine çıkmasını bekliyoruz; ancak şu an Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu ihtiyacı karşılayacak yatırımı yapmadığını görüyoruz. Dolayısıyla Bursa 2019'da tam gün eğitime geçebilme potansiyeline sahip değil. Okullarımız tam gün eğitime geçerken ihtiyaç duydukları derslik açığını maalesef okulların niteliğini arttıran birimlerini kapatarak ve dersliğe dönüştürerek sağlamaya çalışıyorlar. Fen bilgisi labaratuvarları, kütüphaneler, kantinler, spor alanları gibi alanlar dersliğe dönüştürülmek yoluyla bile Bursa'nın derslik ihtiyacı karşılanamıyor. Şu an merkezde mevcudu 45'i geçen okullar olduğunu biliyoruz" dedi.

Okullarda güvenlik zafiyeti

Geçtiğimiz yıllarda okullarda bir çok güvenlik zafiyetinin ortaya çıktığını hatırlatan Özkan Rona, şiddet olaylarının yaşandığını belirtereki, "Gerek öğretmene, gerek öğrencilerin kendi aralarında dışardan gelen tehlikelerle karşı karşıya kaldıkları ciddi bir güvenlik zafiyeti yaşıyoruz. Bakanlığın ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün acilen okulların güvenlik ihtiyacını karşılayacak yeteri kadar güvenlik personeli istihdam etmesi gerekiyor. Bu yalnızca öğretmenlerin güvenliği için zorunlu olan bir ihtiyaç değil, aynı zamanda velilerimizin de çocukları okuldayken gönül rahatlığıyla onları bırakabilmeleri için bir ihtiyaç" ifadelerini kullandı.

Eğitimdeki motivasyon eksikliği

Eğitimin temel sorunları arasında da öğretmenlerde bulunan motivayon eksikliği olduğunu iddia eden Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona, "Eğitimin önemli sorunlarından biri ise öğretmenin motivasyon eksikliği. Maalesef öğretmenlerimiz son dönemlerde mesleklerine yapılan bilinçli itibarsızlaştırma nedeniyle motivasyon kaybı yaşıyorlar. Eğitimin en önemli bileşeni hiç şüphesiz öğretmendir. Öğretmenin motivasyonunun yerinde olmadığı, mutlu olmadığı bir ortamda eğitimin geriye kalan bütün girdilerinin yerli yerinde olması bile eğitimde başarı sağlanmasına yeterli olmayacak" şeklinde konuştu.

"Bursa'da 5 bin öğretmene ihtiyaç var"

Bursa'da bulunan derslik eksiğinin yanı sıra öğretmen ihtiyacında da ciddi açık olduğunu belirten Özkan Rona, sözlerini şu şekilde noktaladı. "Bursa'nın 5 binin üzerinde öğretmen ihtiyacı var. Bu oranda bir öğretmen ihtiyacını karşılamak için de çok ciddi sayıda ücretli öğretmenle açık kapatılmaya çalışılıyor. Oysa ki ücretli öğretmenlik verimli bir istihdam modeli değildir. En temel sorunlarından bir tanesi kişilerin aldıkları ücretlerin yaşam seviyesinin altında olmasıdır. Bu aynı zamanda 5 bine yakın ücretli öğretmenin mesleki motivasyonunu bozmakta ve tabii ki öğretmen sürekliliği bakımından da sorun yaratmaktadır; çünkü 1 yıl çalıştırdığınız ücretli öğretmeni bir sonraki yıl çalıştıramama gibi bir durumla karşı karşıya kalıyorsunuz"

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.23 14:48 - Son Güncellenme: 2018.07.23 15:00 - Şeyma Nur Sezgin
A