Bursa'da Dünya Mimarlık Günü kutlandı

Bursa'da Dünya Mimarlık Günü kutlandı

​​​​​​​​​​​​​​ Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından, Ekim ayının ilk pazartesi günü, tüm dünyada kutlanan "Dünya Mimarlık Günü" nedeniyle Mimarlar Odası Bursa Şubesi etkinlik gerçekleştirdi.

2018.10.02 09:54 - Son Güncellenme: 2018.10.02 09:54 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da Dünya Mimarlık Günü kutlandı

İlk olarak Heykel Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan mimarlar, sonrasında günün anlam ve önemine dair basın açıklamasında bulundu. Mimarlar Odası Bursa Şubesi adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin, "Kuruluşumuzdan beri ilke edindiğimiz 'Toplum hizmetinde mimarlık' çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" dedi.

"DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN; MİMARLIK"

1 Ekim Dünya Mimarlık Günü'nün yüzden fazla ülkede, bir milyon aşkın mimar tarafından kutlandığını ifade eden Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin, UIA 2018 Dünya Mimarlık Günü Temasını 'Daha iyi bir dünya için; mimarlık' olarak belirlediğini ifade etti.

Son on yılda, 1,7 milyon insanın doğal afetlerden etkilendiğine dikkat çeken Şahin, "Sağlıksız kentleşmenin de beraberinde getirdiği iklim değişikliklerine bağlı olarak yaşanan çevre sorunlarından ötürü 700 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, çevreye olan etkileri afet boyutundan olan, insan felaketlerinin yenilerine sebep olacak birçok yeni proje gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

Dünyada yaşanan bu değişimlere karşı kültürel, doğal, çevresel kaynakların korunması gerektiğinin altını çizen Şahin, "Bilimsel, şehircilik ilkelerine ve planlama süreçlerine bağlı, kamu yararını gözeten politikalar üretilmesiyle bu zararlara karşı koymak mümkün olacaktır" dedi.

 

"SAĞLIKLI VE GÜVENLİ BİR ÇEVREDE YAŞAMAK TÜM İNSANLARIN HAKKIDIR"

Türkiye ve bölge coğrafyasının, yüzlerce yıllık kültürel birikiminin insanlık tarihinin en büyük miraslarından biri olduğuna değinen Şahin, "Yaşadığımız bu topraklarda insanlığın ortak mirası olan doğal, kültürel ve tarihsel varlıklara sahip çıkmalıyız. Toplumsal belleğin vazgeçilmez parçası olan kentsel hafızayı korumalı, şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız için dayanışmayı ön plana çıkarmalıyız. Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamak tüm insanların hakkıdır. Bu bağlamda tarihi ve doğal dokuyu koruyacak politikaların uygulanmasını, nitelikli mimarlık ve planlama hizmetleri önemsenmelidir" şeklinde konuştu.   

"MİMARLIK SADECE ÜRETİM SÜRECİ İLE SINIRLI DEĞİLDİR"

"Mimarlık yalnızca 'üretim süreci' ile sınırlı değildir" diye konuşan Şahin, "Mimarlık, aynı zamanda toplumsal sorumluluk nedeniyle, evrensel değerler bağlamında insancıl yaşam hakkına saygı duymaktır. Mimarlar Odası olarak, eşitliğe dayalı, temek insan hak ve özgürlüklerinin tanınmasında ayrım, mahrumiyet ve kısıtlamanın yaşanmadığı, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamak için, tüm mesleki deneyim, birikim ve bilgimizi kullanmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Şahin, mimarlık dayanışmasına vurgu yaparak, sözlerini şöyle noktaladı; "Dünyamızı, bölgemizi, ülkemizi, kentlerimizi daha iyi bir hale getirmek için uğraşan tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın 'Dünya Mimarlık Gününü' kutluyoruz."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.10.02 09:54 - Son Güncellenme: 2018.10.02 09:54 - HABER MERKEZİ
A