Bursa'da çamur elektriğe dönüşüyor

Bursa'da çamur elektriğe dönüşüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından, arıtma tesislerinden çıkan çamurdan da elektrik üretirken, aynı zamanda önemli bir çevre sorununu bertaraf etmiş oluyor.

2018.02.14 11:55 - Son Güncellenme: 2018.02.14 11:57 - Bursa Bölge
A
Bursa'da çamur elektriğe dönüşüyor
07:30 Bursa'da çamur elektriğe dönüşüyor

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da çamur elektriğe dönüşüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisinde inşa edilen ve üretime başlayan çamur yakma tesisinde incelemelerde bulundu.

BUSKİ Genel Müdür vekili Güngör Gülenç'ten tesisin çalışma sistemi hakkında bilgi alan Başkan Aktaş, atık çamurunun sudan arındırılması ve yakılmasından, online takip merkezine kadar tesisin tüm birimlerini gezdi.

Kötü kokuya son

Bursa'nın 3 milyon nüfusu ve gelişmiş sanayisi ile ciddi miktarda atık ürettiğini hatırlatan Başkan Aktaş, özellikle atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurun bertarafı için günün modern koşullarına uygun, Avrupai standartlarda bir tesisin Bursa'ya kazandırıldığını belirtti.

Bursa merkez ve ilçelerdeki arıtma tesislerinden her gün ortalama 300 ton çamur çıktığını ifade eden Başkan Aktaş, atık sudan ayrıştırılan çamurun, bugüne kadar kilden yapılmış lagünlerde depolandığını, bu durumun da kötü kokuyu beraberinde getirerek, halkın yaşam kalitesini düşürdüğünü vurguladı.

Kötü konunun önlenmesi için kireçle kaplama yapıldığını ancak buna rağmen kokunun önüne bir türlü geçilemediğini ifade eden Başkan Aktaş, tesis sayesinde atıksu arıtma tesislerinden elde edilen susuzlaştırılmış çamurun akışkan yataklı çamur yakma tesisinde direkt olarak yakılarak bertaraf edildiğini ve böylelikle kötü koku sorununun da ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Çamur elektriğe dönüşüyor

Başkan Aktaş, önemli bir çevre sorununa köklü çözüm üreten tesiste, AB atık yakma direktifi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atıkların yakılmasına ilişkin yönetmelik başta olmak üzere tüm ilgili Türk ve Avrupa yönetmeliklerinde belirtilen hususların istinasız olarak sağlandığını kaydetti. Baca gazının online ve sürekli olarak bakanlık tarafından denetlendiğine dikkat çeken Başkan Aktaş, yakma sonucu ortaya çıkan ısından üretilen buharın tribünlere gönderilerek elektrik enerjine dönüştürüldüğünü açıkladı. Tesiste saatte 2,5 megavat elektrik üretildiğini dile getiren Başkan Aktaş, "Bu enerjinin bir kısmını bu tesiste kullanıyoruz. Kalan 1,5 megavatlık kısmını da belediyemizin diğer tesislerinin ihtiyaçları için kullanıyoruz. Bu da aylık 150 bin liralık bir maliyet ki belediyemiz adına ciddi bir kazanım. Bu tip tesisler, park, bahçe, yol gibi ön plana çıkan tesisler değil ama her gün 300 ton çamurun oluşturacağı kirlilik, koku gibi yansımalar göz ardı edilemez" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.02.14 11:55 - Son Güncellenme: 2018.02.14 11:57 - Aysın Komitgan
A