Bursa'da büyük tepki çeken Biyokütle Enerji Santrali nedir, zararları neler?

Bursa'da büyük tepki çeken Biyokütle Enerji Santrali nedir, zararları neler?

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde yapılması planlanan biyokütle enerji santrali hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Biyokütle termik santralleri olmadan önce ilgili kesimlerin katılımları ile mutlaka bilimsel değerlendirmeler yapılmalı" açıklamasını yaptı

2018.08.31 09:26 - Son Güncellenme: 2018.08.31 10:41 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da büyük tepki çeken Biyokütle Enerji Santrali nedir, zararları neler?
02:14 Bursa'da büyük tepki çeken Biyokütle Enerji Santrali nedir, zararlı neler?

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da büyük tepki çeken Biyokütle Enerji Santrali nedir, zararlı neler?

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN.COM

Büyükorhan  ilçesinin Karaağız köyünde yapılması planlanan ancak köy halkı tarafından yapılmasına karşı çıkılan biyokütle enerji santrali hakkında Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Biyokütle termik santralleri son zamanlarda hem ülkemizin hem de Bursamızın gündeminde. Bursa'da da Büyükorhan ilçesinin Karaağız köyünde böyle bir biyokütle termik santral yapılmaya çalışılıyor" dedi. Biyokütle termik santrali hakında toplumun çok fazla bilgi sahibi olmadığının altını çizen Prof. Dr. Pala, "Biyokütle denildiğinde çekirdek kabuğu yakılmasından, sanayi atıklarının yakılmasına kadar geniş bir çerçevede enerji üretmek için kurulmuş tesislerden söz etmemiz gerekir. Özellikle bu tesisler enerji üretirken yakmaya dayalı bir süreçte bu enerjiyi üretecek olduklarında bütün dünyada yapılan araştırmalar bazı sıkıntıların ortaya çıkabildiğini göstermektedir" sözlerini kullandı.

Başlıca sorun hava kirliliği

Yapılması planlanan enerji santralinin başta hava kirliliği olmak üzere ve su kirliliğine yol açtığını belirten Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Bu tesislere getirilecek biyokütlenin taşınması sırasında çıkan sorunlar ve çevre etkileri içerisinde olmak üzere. Bazı araştırmalar biyokütle termik santrallerinin, kömürlürlü ve doğalgazlı termik santrallerle karşılaştırıldığında kükürt dışındaki tüm temel hava kirleticilerinin kömür santrallerine oranla biyokütle termik santrallerinde daha fazla dış ortama salındığını ortaya koymuş durumda. Dolaysıyla biyokütle termik santralleri yapılmadan önce mutlaka çevresel etki değerlendirmesi ve buna ek olarak mutlaka bir sağlık etki değerlendirmesi yapmak gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Topluma rağmen ısrarla tesis kurmaktan kaçınılmalı"

Bugün ülkemizde mevcut santrallerin sağladığı elektrilk ile enerji ihtiyacımızın çok daha büyük bir bölümünün karşılandığında bahseden Prof. Dr. Pala, "Bu kadar yüksek düzeyde enerji üretme potansiyeli varken yeni ve kirletici kaynaklardan elektrik üretmeye çalışmak için tesisler kurmak doğru, akılcı ve toplum yararına değildir. Bu nedenle biyokütle termik santralleri olmadan önce ilgili kesimlerin katılımları ile mutlaka bilimsel değerlendirmeler yapılmalı ve toplumun istememesine rağmen ısrarla tesis kurmaktan kaçınılmalıdır" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.08.31 09:26 - Son Güncellenme: 2018.08.31 10:41 - HABER MERKEZİ
A