Bursa'da buğdaylar kuraklıktan sararmaya başladı

Bursa'da buğdaylar kuraklıktan sararmaya başladı

Bursa'nın tarım ambarı Yenişehir ilçesinde kuraklık çiftçileri kara kara düşündürüyor.

2018.02.12 13:40 - Son Güncellenme: 2018.02.12 13:41 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da buğdaylar kuraklıktan sararmaya başladı

Son yılların en yağışsız kışını geçiren Yenişehir'de buğday tarlalarındaki sararmalar dikkat çekiyor. Beklenen yağışların olmaması halinde rekolte ve kalitenin düşeceği ifade ediliyor. Ekim ve kasım aylarında ekilen buğdayların kar ve yağmur yağışının azlığı sebebiyle sararmaya başladığını belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Aranmaz, ekinin azot yetersizliğinin gözle görülür duruma geldiğini söyledi.

Havada bulunan azotun ancak yağışlar sayesinde toprağa karışabildiğine dikkat çeken Hakan Aranmaz, "Azot gazı yağışlarla toprağa karışıyor ve burada amonyum ve amonyum nitrat formuna çevrilince bitki tarafından alınıyor. Yetersiz yağış yüzünden azot gazı toprağa karışamadı" diye konuştu.

Sadece buğdayda değil meyvede de sıkıntılar yaşanacağını belirten Hakan Aranmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meyveye böyle giderse ilaç yetiştiremeyeceğiz. Mart ayında dondan da bir çok meyve ağacı etkilenecek. Bu yıl Yenişehir çiftçisi için sıkıntılı bir sene olabilir. İnşallah önümüzdeki günlerde kar yağar da çiftçinin sıkıntıları biter".

Önümüzdeki 3 ay içinde kar olmasa da yağmur beklediklerini ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Akta, "Yağışlar sayesinde toprak yeterince azot alırsa sıkıntı olmaz. Çiftçilerimiz şubat ayının ikinci haftasından itibaren azotlu gübre de kullanabilirler. Beklenen yağışlar gelmezse buğday ekili alanlarda yüzde 50'lere varan rekolte ve kalite düşüklüğü görülebilir. Biz bununla ilgili üreticilerimizi ikaz etsek de yağış olmaması durumunda yapabileceğimiz bir şey kalmıyor. Allah üreticimizin yardımcısı olsun" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.02.12 13:40 - Son Güncellenme: 2018.02.12 13:41 - HABER MERKEZİ
A