Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'tan kent estetiğine saygı çağrısı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'tan kent estetiğine saygı çağrısı

'Kitap Okuyan Kız' heykeli, Bursa Şehir Kütüphanesi önüne konumlandırılacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kent içindeki heykellerin gerekli bakım ve onarımının yapıldığını, vatandaşların da kent estetiğini koruma noktasında daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

2018.08.17 11:25 - Son Güncellenme: 2018.08.17 13:38 - Bursa Bölge
A
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'tan kent estetiğine saygı çağrısı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kent içindeki heykellerin gerekli bakım ve onarımının yapıldığını, vatandaşların da kent estetiğini koruma noktasında daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Başkan Aktaş, Kitap Okuyan Kız heykelinin de bakım için kaldırıldığını ve Bursa Şehir Kütüphanesi'nin halen devam eden tadilatı tamamlanınca, kütüphane önüne konumlandırılacağını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalarla Atatürk ve Cumhuriyet caddelerinde konumlandırılan heykellerin korunması konusunda vatandaşlara duyarlılık çağrısında bulundu.

Başkan Aktaş, 2016-2017 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Şube Müdürlüğü sanatçıları tarafından yapılan heykellerin Bursa'nın değerine değer kattığını söyledi. Bursa'da vatandaşların heykellere yoğun ilgi gösterdiğini ve sık sık heykellerin yanlarında fotoğraf çektirenlerin olduğunu belirten Aktaş, özellikli eserlerin kente gelen turistlerin de ilgisini topladığını kaydetti.

"Heykellere saldırı kabul edilemez"

Heykellerin gerekli bakım ve onarımlarının periyodik olarak yapıldığını ifade eden Başkan Aktaş, "Tarihi, doğası ve kültürel mirasıyla gözde olan Bursa, adeta bir açık hava müzesidir. Bu doğrultuda Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kentin güzelliğini pekiştirmek ve hoş bir atmosfer kazandırmak adına kentin muhtelif yerlerinde konulan heykellerimiz, zaman zaman maalesef vandalizmin esiri oluyor. Bu eserler, sanat eseridir ve kentin değeridir. Hangi zihniyetle bu esere zarar verebiliyor insanlar, anlaşılması mümkün değil... Heykellere saldırı kabul edilemez" diye konuştu.

"Asılsız paylaşımlara itibar etmeyin"

Başkan Aktaş, sosyal medyada heykeller üzerinden yoğun eleştirilere maruz kaldıklarını da ifade ederek, "Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren sanat ekibimiz, kendi atölyesinde ürettikleri heykellerin bakım ve onarımını da düzenli olarak burada yapıyor. Dolayısıyla heykeller, onarım için yerlerinden sökülüp, tamir için taşınıyor ve yerleri geçici bir süreliğine boş kalıyor. Heykellere kasıtlı olarak verilen zararlar ve parçaların çalınması gibi durumlarda ise zarar gören parçalar orijinaline uygun şekilde yeniden yapılıyor. Bursa'da art niyetli kişilerce, defalarca zarar verilen heykellerimizi, Büyükşehir Belediyesi olarak ısrarla korumaya gayret ediyoruz. Sosyal medyada yer alan tamamen asılsız ve yönlendirici paylaşımlara kimse itibar etmesin" ifadesini kullandı.

'Kitap Okuyan Kız', Şehir Kütüphanesi önünde sergilenecek

Başkan Aktaş, heykellerinin onarımının ardından yine yerlerine konduklarını söyleyerek, "Cumhuriyet Caddesi'ndeki Kemancı Kız heykeli ve Atatürk Caddesi'nde Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önündeki Yaşlı Çift heykelinde olduğu gibi onarımı biten tüm heykellerimizi yeniden yerlerine koyuyoruz. Kitap Okuyan Kız heykeli ise daha önce Cumhuriyet Caddesi'ndeydi. Heykel art niyetli kişilerin verdiği zararlar nedeniyle kaldırıldı ve bakıma alındı. Setbaşı'ndaki Şehir Kütüphanesi'nin tadilatı tamamlanınca, Kitap Okuyan Kız heykeli, Bursa Şehir Kütüphanesi önünde konumlandırılacak" şeklinde konuştu.

Balibey Han önündeki Kuş Besleyen Çocuk heykelinin de bakım için atölyeye taşındığını belirten Başkan Aktaş, "Hepimizin ortak yaşama alanlarında, anılarımızda mekanlarla bütünleşen heykeller, diğer kent mobilyalarından da farklı olarak, yaşayan sanat eserleridir. Bu yüzden kent estetiğine Bursa'mıza katkı sağlayan bu eserleri sahiplenmek ve korumak hepimizin görevi olmalıdır" dedi.

Başkan Aktaş, heykeltraş Okan Sabuncular'ın eseri olan Şemsiyeli Kız heykelinin de gerekli olduğunda bakımının yapılıp yeniden Cumhuriyet Caddesi Zafer Plaza Meydanı'ndaki yerinde sergilendiğini sözlerine ekledi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.08.17 11:25 - Son Güncellenme: 2018.08.17 13:38 - Gülcan Tekin
A