Bursa bu projelerle 2023'e gidecek

Bursa bu projelerle 2023'e gidecek

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşımdan turizme, tarımdan spora kadar birçok alanda Bursa'yı 2023'ye taşıyacak projeler hazırladı. Aktaş, "Kısa, orta ve uzun vadede Bursa'yı dünya şehri klasmanına taşıyacağız" dedi.

2019.02.08 10:57 - Son Güncellenme: 2019.02.08 11:27 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa bu projelerle 2023'e gidecek

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş, Bursa'yı 2023 hedeflerine taşıyacak projelerini hazırladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehirlerin suya benzediğini, kap nasıl suya şekil verirse, iktidarların da şehirleri şekillendirdiğini söyledi. Şehirler üzerinde yapılan doğru müdahalelerin onların hikâyelerini yüzlerce hatta binlerce yıl sonrasına taşıdığını kaydeden Başkan Aktaş, "Böylece bu şehirler bir işaret taşı, bir deniz feneri, bir kutup yıldızı gibi yeryüzünün farklı noktalarından başını uzatarak, dönüşen dünyanın belleği, şahidi ve başvuru kaynağı olurlar. Şehirler içinde yaşayanların gözbebeğidir. Ama bazı şehirler tüm ülkenin gözbebeğidir. Bursa da bu şehirlerden biri. Tarihe yön veren Bursa, kurucu, öncü ve girişimci ruhuyla Türkiye'mizin lokomotif kentlerinden biridir" diye konuştu.

"BİZ BURSA'YA GÖNÜL VERDİK"

Bursa'nın tarih, turizm, tarım, sanayi, kültür, sanat, spor, termal ve doğal zenginlikleriyle Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, "Nüfusumuz 3 milyonun eşiğinde. Her geçen gün biraz daha büyüyoruz. İnancımız odur ki Bursa, Bursa'ya gönül verenlerin elinde yoğrulursa hak ettiği konuma ulaşır. Biz Bursa'ya gönül verdik. Emirsultan'dan Ulucami'ye, Muradiye'den Uludağ'a kadar her karesi inançla yoğrulan bu maneviyat şehrine hizmet etmek için yola çıktık. Önce insan düsturuyla kimseyi diğerinden üstün görmeden elimizdeki tüm kaynakları seferber ederek Bursa'mızın yarınlarını inşaya talip olduk" dedi.

12 KİŞİLİK ÖZEL EKİP...

Bursa'ya 15 aydır hizmet ettiğini hatırlatan Başkan Aktaş, "Bu süreçte çok önemli tespitlerimiz oldu. Bursa'mızın yarınlarının bugünlerden daha güzel olması için yenilenmeye ihtiyacı var. Tarihi dokuya dokunmadan, doğal güzelliği zedelemeden, yeni ve özgün uygulamalarla geleceğin Bursa'sını inşa etmek için hazırlıklarımızı tamamladık. Kısa, orta ve uzun vadede Bursa'yı dünya şehri klasmanına taşıyacak olan plan ve programımızı uygulayarak tarihe iz bırakacağız. İzleyeceğimiz yol haritasını kurduğumuz 12 kişilik özel bir ekiple 7 ay sahada çalışarak belirledik. Bu çalışmada acil müdahale edilmesi gereken konuları, kısa ve orta ve uzun vadede yapılacakları tek tek belirledik. Şehir tasavvuru olarak ortaya koyduğumuz plan dahilinde ulaşım ve trafik, imar ve kentleşme, çevre ve yeşil Bursa, turizm, yerel ekonomik hayat, sanayi, tarım ve hayvancılık, sosyal hayat ve eğitim, kültür sanat ve spor başlıklarında hem kent merkezinde hem de ilçelerde hayata geçireceğimiz projelerimizi hazırladık" diye konuştu.

ULAŞIMI RAHATLATACAK PROJELER...

Acemler Kavşağına yapılacak direksiyonel kavşak projesi ile ilgili bilgi veren Başkan Aktaş, İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü trafiğinden yüzde 10 daha fazla yoğunluğun yaşandığı Acemler'deki sorunu bu projeyle önemli ölçüde çözeceklerini söyledi. Acemler damarının şuan tamamen tıkalı olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, "Yeni dönemde 59 tane daha akıllı kavşak yapılacak ve bunların 18'i ilçelerde olacak. Bursa'nın Acemler damarı tamamen tıkalı. Çünkü birçok hareketli yol burada toplanıyor, toplanan yol da takdir edersiniz ki kaldırmıyor. O bölgede bulunan stadyum ve yapımı devam eden  hastaneyi de düşündüğümüzde acil bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Burada bir direksiyonel kavşak yapılacak ve farklı kaçış noktaları olacak. Bu sayede ister istemez yavaşlamalar olmayacak. Hepsi tek tek ölçüldü, hesaplandı. Nihayetinde seçim sonrası ilk girişim yapacağımız yerlerden biri burası olacak. Arka taraflarında kalan Odunluk, Çamlıca mahalleleri büyüyor. Otomatik olarak yeni binaların devreye girmesiyle beraber ciddi sıkıntılı bir süreç ortaya çıkacak" diye konuştu.

ULAŞIMDA İNDİRİM RAHATLATTI...

Son 15 ayda su fiyatlarında yüzde 30 raylı sistemle ulaşımda yüzde 27'ye varan indirimlerin vatandaş cephesinde olumlu bir karşılık bulduğunu ifade eden Başkan Aktaş, "Yaptığımız indirimlerle birlikte 2017 Aralık ile 2018 Aralık arasındaki toplu taşıma raylı sistemde yüzde 18 artmış. Ulaşımı daha da rahatlatmak adına şu anda sinyalizasyon revizyonu yapıyoruz. Yeni makas atıyoruz. Bir aydır çalışmalar sürüyor ve toplamda 1,5 yıl sürecek. Çünkü çalışmaları sadece gece 1 ile sabah 5 arasında yapabiliyoruz. Bu da 130 -140 milyonluk bir yatırım. Çalışmaların sonunda aynı hatlarda, 54 km'lik hatta taşıdığımızın yüzde 55 - 60 daha fazla yolcuyu taşıyacağız. Çünkü bizim 2035 hedefimizde otobüsle taşıma %45 artacak, raylı sistemde 4,5 kat artacak. Günde 1 milyondan fazla yolcu taşımış olacağız" dedi.

RAYLI SİSTEM NEFES ALDIRACAK...

Dünyanın tüm gelişmiş  ülkelerinde raylı sistemle taşıma çok daha yaygın olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, Bursa olarak raylı sistem ağını genişletmek zorunda olduklarını kaydetti. Bu konuda kısa, orta ve uzun vadeli tüm planlarını hazırladıklarını dile getiren Başkan Aktaş, "Raylı sistemlerde mevcut hattımız Kestel'den başlıyor, Acemler'e geldiğinde ikiye ayrılıyor biri emekte diğeri üniversitede sonlanıyor. Bir de T2 ve T3 hattımız var. Bu hatlar üzerinde şu anda bir revizyona gidiyoruz,  revizyon tamamlandığında yüzde 55-60 daha fazla yolcu taşıma imkanına sahip olacağız. Bursa'nın 1355 yataklı en büyük hastanesi yapılıyor. Şehir hastanesine raylı sistemi birleştirmek için 5,5 KM'lik bir hat planladık. İkinci olarak Üniversite hattının Görükle ile birleştirilmesi lazım. Orada 50 bin kişilik bir hayat var. T2'nin de sisteme entegre edilmesi gerekli. Bundan sonraki planlar ise Gürsu'dan başlayıp, Acemlere oradan Çalı'ya giden hat, diğeri de Demirtas'tan başlayıp, kuzey doğu - güney batı aksında yeni gelişim bölgesinde 20.7 km'lik bir hat. Bunlarla beraber 2018'de mevcut taşıma günlük 286 bin iken, 2035 yılında bu rakam 1 milyon 352 bin olacak. Bütün enerjimizi buralarda yeni güzergahlar açmak ve kamulaştırmalar yapmak için harcamak durumundayız" diye konuştu.

YENİ YOLLAR, YENİ BAĞLANTILAR, TRANSİT MERKEZLERİ...

Yollar, yeni bağlantılar, transit merkezleri, park et, devam et noktaları bisiklet yolları gibi ulaşım projelerinin yanında, yüksek katma değerli üretim yapan sanayiden turizme kadar her alanda önemli çalışmalara imza atacaklarını ifade eden Başkan Aktaş, "Çok samimi söylüyorum, Bursa'ya güveniyorum. Bursa dinamik bir şehir. Bu dinamiği doğru manada kullanabilirsek, tarımda, sanayide, turizmde, ekonomide Bursa çok ciddi şekilde harmanlanabilir. Bursa'yı daha iyi standartlara getirmek durumundayız. İstişare etmeyeceğimiz, görüşmeyeceğimiz kimse yok. Belediye Başkanları bir siyasi parti aracılığıyla seçilir ama seçildikten sonra tüm şehrin başkanıdır. Şehir 1 tane. Hepimiz aynı gemideyiz. Gerek Büyükşehir, gerek 17 ilçe belediye başkanı ve meclis üyeleriyle el birliğiyle doğru istikamette yürümeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

TURİZM MASTER PLANI İLE BURSA'YA TURİST YAĞACAK...

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, fuar ziyaretinde Bursa'nın turizm geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bursa'nın turizmden çok daha fazla pay almasını sağlamak için yeni bir master plan hazırlığında olduklarını söyleyen Başkan Aktaş, "Turizm ile ilgili çok özel hedeflerimiz var. Bu pastadan çok daha fazla pay almak istiyoruz. BEBKA öncülüğünde, valilik ve BTSO ile birlikte Bursa markasının ve turizm master planının oluşturulmasıyla ilgili hazırlık içerisindeyiz. 2 yılı kapsayan bir çalışma bu. Bursa'yı gerçek manada turizmle ilgili toparlayacak bir çalışma. Sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Başkan Aktaş, turizm ile ilgili düzenlenen fuarlara ve Büyükşehir Belediyesi'nin bu anlamda yaptığı girişimlere de değindi. Yılın ilk ve sektörün etkili organizasyonu olarak EMITT'e katıldıklarını, Bursa'nın değerlerini tüm Türkiye ve dünya ile buluşturmak istediklerini söyleyen Başkan Aktaş, Şubat ayı içerisinde de Cidde fuarına katılacaklarını ifade etti. Ardından Mart ayında Berlin'de olacaklarını, takiben Nisan ayında da Dubai'de farklı bir etkinlikte yer alacaklarını vurgulayan Başkan Aktaş, "Bu üç fuarın özel stant çalışmalarını yaptırdık. Bursa'nın değerlerini tanıtmak, anlatmak ve tabii ki bunları yaşanabilir kılmak için çeşitli hamlelerimiz olacak. Tanıtım kısmını özellikle önemsiyoruz çünkü ciddi bir tanıtım eksikliğimiz olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın en popüler fuarlarında en güzel stantlarla yer almak istiyoruz" diye konuştu.

HANLAR BÖLGESİ BURSA'NIN KALBİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da ihtiyaçların sınırsız, ancak imkanların kısıtlı olduğunu hatırlatarak, bu kısıtlı imkanlarla en iyi hizmeti vermenin gayreti içinde olduklarını söyledi. Bursa'da yaptıkları kamuoyu araştırmalarında en önemli sorunun ulaşım ve trafikle ilgili olduğunu ikinci sırada ise kentsel dönüşümün geldiğini ifade eden Başkan Aktaş, bu iki konunun çözümü için gerekli adımları atarken, özellikle turizm konusunda da önemli projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Turizm konusunda tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin çok önemli olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, "Bursa demek, Osmangazi demek. Hanlar burada, Ulucami, Orhan Gazi, Osman Gazi türbeleri, Tophane özetle tarih burada. Özellikle hanlar bölgesinin etrafını açarak bu güzelliği ortaya çıkarma zorunluluğumuz var. Bu bölgenin ışıl ışıl olması lazım. Bu bölgenin açılmasından otoparklara kadar her türlü çalışmayı kamuoyu ile paylaşacağız. Bizim bu değeri mutlaka parlatmamız gerekli. Heyecanlıyız ve heyecanımızın kaynağı; Bursa" diye konuştu.

BURSA, TARIM KİMLİĞİNİ YENİDEN KAZANACAK

Bursa'nın 'Tarım Şehri' kimliğine vurgu yapan Başkan Aktaş, "Şehrin tarım potansiyelini çok önemsiyoruz. Sanayimiz şehrimiz için ne kadar önemliyse, tarım da en az o kadar önemli hatta olmazsa olmazdır. Çok önemli tarımsal ürünlerimiz var. Bu ürünlerin her birisi birer altın değerinde. Bize düşen çiftçimizle el ele vererek ürünlerimizin kalitesini yükseltmek, markalaştırmak, tanıtmak ve dünya piyasalarında yer almalarını sağlamak" dedi.

Tarım AŞ'nin Eylül ayında Hong Kong'da Asia Fruit Logistica 2018 fuarına katıldığını ve Bursa adına önemli bağlantılar sağladığını hatırlatan Başkan Aktaş, "Şimdi de 6-8 Şubat'ta Berlin Fruit Logistica 2019 fuarındayız. Orada da şehrimizi ve tarım ürünlerini tanıtacağız. Arkadaşlarımız Berlin'de bir konferansa katılarak orada da şehrimizi tanıtacaklar. Bursa ile Berlin ve Avrupa arasında yeni ticaret köprüleri kuracaklar. Şehrimizin ve tarım ürünlerinin markalaşma sürecinin önemli sacayaklarından birisi de Coğrafi İşaretler ve Marka Tescilleri. Bu bağlamda Tarım Kooperatifleri Birliğimiz adına alınan Coğrafi İşaret Tescili hayati önem taşımaktadır. İştirakimiz Tarım AŞ. adına tescilli Bursa Siyah İncir'i markamız var 'BlackBursa®'. Ayrıca uluslararası tarım ürünleri ticaretinde önemli bir gereklilik olan ve kalitenin sağlanmasında büyük önem taşıyan Global GAP belgemiz var. Bu sayede şehrimiz adına tüm Avrupa ve Asya'ya incir, armut, biber ve benzeri tarım ürünlerimizin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Ahududu üretiminde %96'yla nerdeyse tüm ahududu üretiminin gerçekleştiği şehir bizim şehrimiz. Bu konuda da yine Tarım AŞ. marifetiyle kaliteyi yükseltmek, rekolteyi arttırmak, markalaşmayı sağlamak ve bu ürünümüzü de dünya pazarlarına satmak üzere proje yürütüyoruz. Ayrıca Ahududu gibi bir başka katma değerli ürün olan Yaban Mersini, Aronya gibi diğer ürünlerle ilgili de projelerimiz var. Tüm bu ürünleri işlemek, paketlemek, etiketli ve markalı olarak yurtiçi ve yurtdışı pazarlarına hem taze hem de dondurulmuş ürün olarak sunmak üzere tesisleşme projeleri de hazırlıyoruz" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.02.08 10:57 - Son Güncellenme: 2019.02.08 11:27 - HABER MERKEZİ
A