Bu meyvenin yüzde 87'si Bursa'da üretiyor. Bu yıl kilosu ... (ÖZEL HABER)

Bu meyvenin yüzde 87'si Bursa'da üretiyor. Bu yıl kilosu ... (ÖZEL HABER)

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ahududu üretiminin yüzde 87'si Bursa'dan karşılanıyor. Ancak olumsuz hava şartları ahududu hasadını 15 gün geciktirdi. Kestel Ziraat Odası Meclis Başkanı Engin Taşdemir, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada bu yıl ahudududa rekoltenin düşük olacağını ve kilosunun 8 lira ile satılmaya başlancağını duyurdu.

2019.05.27 09:26 - Son Güncellenme: 2019.05.27 10:01 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bu meyvenin yüzde 87'si Bursa'da üretiyor. Bu yıl kilosu ... (ÖZEL HABER)
05:23 Bu meyvenin yüzde 87'si Bursa'da üretiyor. Bu yıl kilosu ... (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bu meyvenin yüzde 87'si Bursa'da üretiyor. Bu yıl kilosu ... (ÖZEL HABER)

BURCU SEKMEN- SEFA BALABAN / BURSADABUGUN

Bursa'nın dağ yamaçlarında yer alan 24 köy, Türkiye'deki ahududu üretiminin yüzde 87'sini karşılıyor. Bu köylerin yarısı Kestel'de yer alıyor. Olumsuz hava koşulları meradaki çiçeklenmeyi geciktirince ahududu hasadı da 15 gün sarktı. Bu yıl hasadı geciken tek ürün ahududu da olmadı. Böğürtlen, armut ve şeftali de hasadı geciken ürünler arasında yerini aldı.

REKOLTE DÜŞÜK, KİLOSU 8 LİRA

Çilek ve kirazda hasadın başladığını belirten Kestel Ziraat Odası Meclis Başkanı Engin Taşdemir, haziran ayı başında ise ahududu hasadının başlamasını beklediklerini ifade ederek, "Ahudududa rekoltenin her yıl biraz daha düştüğünü görüyoruz. Öte yandan 2018'de yaşanan ekonomik dalgalanma ile çiftçinin girdilerinde yüzde 50'den yüzde 100'e kadar artışlar meydana geldi. Bu yıl ki ahududu hasadının bin 500 ila 2 bin ton arasında olmasını bekliyoruz. 2018'de kilosu 6 liradan satışa çıkardığımız ahududuyu bu yıl kilosunu en az 8 liradan satmaya başlayacağız" dedi.

ÜRETİCİ MAĞDUR

Kestel Ziraat Odası Üzümsü Bitkiler Komisyonu Başkanı Hüsamettin Güngör ise maliyetlerin üretimi zorladığını savunarak, "Ahududu girdileri çok yüksek. Özellikle işçi maliyetleri çok yüksek. İşçiye verdiğimiz para peşin para ancak biz verdiğimiz ürünlerin parasını 3-4 ay sonra alabiliyoruz. Tarım A.Ş. incirde çiftçimize öncü oldu. Ahudududa da olsa güzel olur. En azından fiyatta biraz artış olur. Kilosu 8 ile olan ahududu masrafları karşılamıyor" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.05.27 09:26 - Son Güncellenme: 2019.05.27 10:01 - HABER MERKEZİ
A