Bu aylarda bahar alerjisine dikkat! (ÖZEL HABER)

Bu aylarda bahar alerjisine dikkat! (ÖZEL HABER)

Havalar bir soğuyor bir ısınıyor ancak bahar çoktan gelmiş durumda. Baharın gelmesine sevinenler kadar üzülenler de var. Bunlar da alerjisi olanlar. Ard arda hapşırma, öksürük, burun akıntısı, kızarma, gözde kızarma ve kaşıntı bahar alerjisinin, yani alerjik rinitin belirtilerinden sadece bazıları. Alerji nedir? Alerjik rinit ile nasıl başa çıkılır?

2019.04.16 10:27 - Son Güncellenme: 2019.04.16 10:56 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bu aylarda bahar alerjisine dikkat! (ÖZEL HABER)
03:11 Bu aylarda bahar alerjisine dikkat! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bu aylarda bahar alerjisine dikkat! (ÖZEL HABER)

SEFA BALABAN - BURCU SEKMEN / BURSADABUGUN

Bahar ayları geldi, havalar ısındı ancak polenler de havada uçuşmaya başladı. Polen alerjisi olanlar ise sokağa çıkmaya korkar duruma geldi. Alerjinin toplumda yaygın bir biçimde olduğundan bahseden Özel Esentepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Dr. Zeki Özsoy, "Alerji toplumda sık görülen bir durum aslında. Kişinin aşırı duyarlılığı olarak da tabir edebiliriz. Kısaca kişinin alışkın olmadığı maddelere karşı vücudunun gösterdiği bir reaksiyon. Bizim alerjik rinit dediğimiz hastalık ise burnun iç kısmını kaplayan döşemenin dışarıdan gelen yabancı  bir maddeye karşı reaksiyon göstererek orada bir cevap vermesidir" ifadesini kullandı.

ASTIM VE BAHAR ALERJİSİ İLİŞKİSİ

Alerjik rinit ile astım hastalığının arasında ilişkiden de bahseden Op. Dr. Özsoy, "Topluma bakıldığı zaman tüm alerji hastalıkları arasında mevsimsel alerjik rinit en sık görülen hastalıktır. Yaklaşık olarak yüzde 20 - 30 oranında görülme sıklığı vardır. Astım olan hastalarda rinit olma riski yüzde 80'dir. Rinit olan hastaların da ilerde astım olmaları yüzde 10'dur. Hastalık aslında burnu ilgilendiren bir konu gibi görünse de toplumda çok sık görülmesi nedeniyle hem yetişkin çağlarda iş gücü kaybına sebep olması, hem de çocukluk çağında çocukların okuldan devamsızlıklarına yol açması nedeni ile çok önemlidir. Bu yüzden diğer hastalıklarla da ilişkili astım. Uyku problemleri, orta kulak iltihabı, ortodontik diş hastalıklarına da yol açabileceği için çok ciddi bir hastalık" ifadelerini kullandı.

GEÇMEYEN BURUN AKINTILARI, ÜST ÜSTE HAPŞIRMALAR...

Alerjik rinitin belirtilerinden bahseden Op. Dr. Zeki Özsoy, "Geçmeyen burun akıntısı,  üst üste hapşırma, göz yaşarması, burunda akıntı ve kızarma, gözde kızarıklık ve kaşınmalar, inatçı öksürükler olduğu zaman muhakkkak bir kulak burun boğaz uzmanına gidip alerjik rinit olup olmadığı hakkında muayene edilmeleri ve gerekirse tanı konulmaları, tedaviye başlamaları önemli olacaktır" şeklinde konuştu.

ALERJİK RİNİTTEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Korunmanın temel olarak maske takmaktan geçtiğinin altını çizen Op. Dr. Zeki Özsoy, " Alerji testleri yapılarak neye karşı alerjilerinin olduğunun tespit edilmesi, tespit edilebiliyorsa eğer bu alerjen maddelerden uzak durulmaya çalışması, özellikle bahar aylarında polen, ev tozu, ev akarı, hayvan tüyleri veya kimyasal ajanlara bağlı alerik maddelerden mümkün olduğunca uzak durmaları temizlik malzemeleri ile ilgili işlerde çalışanların maske takmaları veya polene karşı alerjisi olanların ise doğadaki ağaçlardan ve çiçeklerden olabildiğince uzak durmaları hastalığın tetiklenmemesi açısından çok iyi olacaktır" tavsiyelerinde bulundu.

ALERJİK RİNİT TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Alerik rinit de tedavi oranının çok düşük olduğundan bahseden Özsoy, "Alerji aslında hem genetik, hem de çevresel faktörler ile oluşan bir hastalıktır. Kesin bir çözümden de bahsedilemez. Alerjide genellikle hastanın şikayetlerini gidermeye yönelik tedaviler uyguluyoruz. Fakat bağışıklık sisteminin gösterdiği bir reaksiyon olduğunu düşünürsek bazen yapılan alerji testlerinde hangi maddeye karşı alerjisi olduğu tespit edilirse bağışıklık sisteminin bu maddelerke tanıştırılarak alerjisinin azaltılması yapılabiliyor" sözlerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.04.16 10:27 - Son Güncellenme: 2019.04.16 10:56 - HABER MERKEZİ
A