Brunson davasında ev hapsine yapılan itiraz reddedildi

Brunson davasında ev hapsine yapılan itiraz reddedildi

ABD'li rahip Brunson'ın ev hapsine yapılan itiraz üçüncü kez reddedildi.

2018.08.17 15:11 - Son Güncellenme: 2018.08.17 17:05 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Brunson davasında ev hapsine yapılan itiraz reddedildi

FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla tutukluluğu "sağlık sorunları" gerekçe gösterilerek ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın ev hapsi ile yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması için yapılan itiraz üçüncü kez reddedildi.

Önceki gün İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Brunson ile ilgili adli kontrol ve yurtdışı yasağının kaldırılması yönündeki talebi reddetmişti. Kararı yeniden inceleyen İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı yönde karar aldı. Daha önce 30 Temmuz'da yapılan itiraz da reddedilmişti.

ARALIK 2016'DA TUTUKLANMIŞTI

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li papaz Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti.

Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ile firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.

Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki, "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız." mesajı da dosyaya eklenmişti.

Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.

İŞTE O GEREKÇELER 

ABD'li Papaz Andrew Brunson'ın avukatının ikinci kez yaptığı ev hapsiyle yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebine mahkemeden üçüncü kez ret geldi. İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt'un talebini karara bağladı. 

Mahkemenin kararında sanık hakkında atılı suçlara yönelik kuvvetli suç şüphesi ve sanığın yabancı uyruklu olması nedeniyle kaçma şüphesinin bulunduğu gibi nedenlerle birlikte gerekçeler şu şekilde yer aldı: 

"Tanık beyanları, DUA kod adlı gizli tanığın hazırlık aşamasında sunduğu dijital veriler, bu tanığın sanığın FETÖ/PDY silahlı terör örgütü Ege Bölge İmamı ile görüştüğü ve ilişkisi olduğuna ilişkin beyan, fotoğraf teşhisi, sanığın PKK mensupları ile görüştüğüne ilişkin beyanlar, bu konuda dosyaya giren resim, dosyada bulunan HTS kayıtları, belirtilen tanık dışında gizlenen gizli tanık ve tanık beyanları, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sanığın değişik kişilerle yaptığı ve iddianamede belirtilen mesajlaşmalar, halen delillerin toplanmakta oluşu ve ilgili makamlara yazılan yazı cevapların beklenmesi de nazara alındığından sanık hakkında atılı suçlara yönelik kuvvetli suç şüphesi ve sanığın yabancı uyruklu olması nedeniyle kaçma şüphesinin bulunduğu, sanık hakkında daha önce mahkemesince verilen tahliye kararıyla adli kontrol tedbirlerinin atılı suçlara ve öngörülen cezalar yönünden mevcut delil durumu nazara alındığında orantılı olduğu, önceki incelemeden bu yana sanık hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını gerektirir. Yeni bir delilin de dosyaya ibraz edilmediği, tanıkların doğru söyleyip söylemediğinin mahkemece denetlendiği, kaldı ki TCK'da yalancı tanıklık yapmanın suç olduğunun düzenlendiği ve müeyyidesinin gösterildiği nazara alındığında sanık müdafisinin tüm adli kontrol tedbir kararlarının kaldırılmasına ilişkin talebi yerinde görülmediğinden reddine karar vermek gerekmiştir." 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.08.17 15:11 - Son Güncellenme: 2018.08.17 17:05 - HABER MERKEZİ
A