Brüksel'de İran zirvesi

Brüksel'de İran zirvesi

ABD ile İran arasında ambargo gerilimi sürerken Brüksel'de önemli bir toplantı yapıldı. İran, Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanları, Mogherini'yle görüştü. Toplantıda, "İran'ın fayda sağlama hakkı" vurgulandı.

2018.01.11 16:04 - Son Güncellenme: 2018.01.11 16:05 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Brüksel'de İran zirvesi

Brüksel, İran ile ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran, Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarını Brüksel'de bir araya getirdi.

Gündemde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın karşı çıktığı nükleer anlaşma vardı.

Mogherini, "Uluslararası toplumun birliği, İran ile nükleer anlaşmanın korunması bakımından elzemdir" dedi. Anlaşmanın ana hedefinin İran'ın nükleer programını kontrol altında tutmak olduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, Avrupa Birliği ile İran arasında nükleer anlaşma dışındaki konularda yeni bir diyaloğun başlatıldığını söyledi. İran'ın, 2015'te imzalanan anlaşmadan ekonomik fayda sağlama hakkı olduğunu belirtti. 

Gabriel, toplantı öncesinde de Amerikan Yönetimi'nin İran'ın balistik silah programıyla ve Suriye Savaşı'ndaki rolüyle ilgili kaygılarını paylaştığını belirterek, bu konuların nükleer anlaşmadan ayrı tutulması gerektiğini vurgulamıştı. 

Trump, nükleer anlaşmayla kaldırılan İran'a petrol yaptırımlarının yeniden uygulamaya konulup konulmamasına karar verecek. Brüksel'deki toplantı, Trump'ın kararından hemen önce gerçekleşmesi açısından önem taşıyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.01.11 16:04 - Son Güncellenme: 2018.01.11 16:05 - HABER MERKEZİ
A