BMMYK: Türkiye'nin mültecilere yaklaşımı örnek olarak gösteriliyor

BMMYK: Türkiye'nin mültecilere yaklaşımı örnek olarak gösteriliyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, "Türkiye'nin mültecilere yaklaşımı, birçok konuda örnek olarak gösteriliyor." dedi.

2018.10.17 00:12 - Son Güncellenme: 2018.10.17 00:17 - Dünya
A
BMMYK: Türkiye'nin mültecilere yaklaşımı örnek olarak gösteriliyor

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) önderliğinde, Türkiye  Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ortaklığıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği  Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen "Mülteci Hakları için Medya ve  Sivil Toplum İş Birliği" projesinin toplantısı yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İGAM Başkanı Metin Çorabatır,  yaklaşık iki senedir devam eden ve Türkiye'de farklı birçok şehirde medya  mensuplarıyla buluşan projenin kısa bir süre sonra sona ereceğini söyledi.

Türkiye'de genel anlamda mültecilerle ilgili olumlu bir haber dilinin  hakim olduğunu ifade eden Çorabatır, bu projeyle çeşitli illerde gazetecilerle  bir araya geldiklerini ve mültecilerle ilgili haberlerin nasıl olması konusunda  kendilerine tavsiyelerde bulunduklarını anlattı.

BMMYK Türkiye Temsilcisi Lumpp da özellikle beş yıl içerisinde mülteci  sayısında çok ciddi bir artışın olduğuna işaret ederek, dünya çapında yaklaşık 68  milyon insanın savaş, iç savaş ve insan hakları ihlalleri neticesinde yerlerinden  edildiğini belirtti.

"25 milyon mültecinin yarısı 18 yaşın altında"

İnsanların daha çok ülke içinde zorla göçe zorlandığını söyleyen  Lumpp, "Bu 68 milyonun içinde 25 milyonu uluslararası mültecileri temsil ederken,  geri kalan kısım ise ülkeleri içinde göçe zorlanan mültecileri temsil ediyor.  Mültecilerin yaklaşık yarısının 18 yaş altında olması da diğer önemli bir bilgi  olarak öne çıkıyor." dedi.

Lumpp, bugün mültecilerin genelde farklı ülkelerden geldiğini ifade  ederek, Suriye, Myanmar, Güney Sudan, Afganistan ve Somali gibi ülkelerden  ayrılan milyonlarca mültecinin başka ülkelerde yaşamlarını sürdürdüğünü  vurguladı.

"Türkiye'de mültecilere yaklaşım örnek olarak gösteriliyor"

Türkiye'nin dört yıldır en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke  konumunda olduğuna işaret eden Lumpp, Uganda, Sudan, Bangladeş ve Etiyopya gibi  az gelişmiş ülkelerin toplamda 12 milyon mülteciye kucak açarak gelişmiş ülkeleri  geride bıraktıklarını söyledi.

Lumpp, Türkiye'nin yıllardır mülteci konusunda aktif bir rol  oynadığını ve küresel mutabakat çalışmalarında da yer aldığını dile getirerek,  "Türkiye'nin mültecilere yaklaşımı birçok konuda örnek olarak gösteriliyor.  Türkiye, mülteciler konusunda diğer ülkelerden farklı olarak yasal bir çerçeveye  sahip. Bu da BMMYK olarak bizleri var olan sisteme destek olmaya itiyor.  Özellikle Türkiye'yi eğitim alanında yapılan yatırımlar hususunda destekliyoruz."  diye konuştu.

Türkiye'deki mültecilerin eğitimlerine de devam devam ettiğini aktaran  Lumpp, diğer ülkelerde mültecilerin yüzde biri eğitimlerine devam ederken,  Türkiye'de özellikle yüksek öğretim de hesaba katıldığında, bu rakamın yüzde  4'lere kadar ulaştığını kaydetti.

BMMYK Türkiye Temsilcisi Lumpp, Türkiye'nin bu konuda yaptığı  yardımların sürdürülebilir olmasının kendisini farklı kıldığını ifade etti.

"2017'de mültecilerin sadece yüzde 3'ü ülkelerine döndü"

Bu konuda en kalıcı çözümün mültecilerin kendi ülkelerine geri  dönmeleri olduğunu belirten Lumpp, ancak bu durumun günümüz şartlarında çok da  mümkün olmadığını ve 2017'de mültecilerin sadece yüzde 3'ünün ülkelerine  döndüğünü belirtti.

Diğer bir çözümün ise mültecilerin üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesi  olduğunu kaydeden Lumpp, "Daha çok kadın, çocuk ve hastaların daha iyi şartlara  sahip olan ülkelere transferi için uğraşıyoruz. Ancak mültecilerin yüzde 10'luk  diliminin başka ülkelere göç etmesi gerekirken, biz bunların yalnızca yüzde  birlik kısmını götürebiliyoruz. Kalıcı siyasi çözüm olmazsa mülteciler ülkelerine  dönemeyecek." dedi.

Bu konuda uluslararası anlamda bir uyumsuzluğun olduğunu dile getiren  Lumpp, tüm devletlerin mülteci konusunda eşit sorumluluk alması gerektiğini  söyledi.

Program, davetliler onuruna verilen akşam yemeğiyle son buldu.

"Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği" projesi

Söz konusu proje, mültecilerin Türk medyasında temsil edilme  yöntemleriyle ilgili farkındalık yaratmak, yapıcı mesajları yaymak suretiyle  mülteciler hakkında eksik bilgilendirme ve yanlış sunumların azaltılması için,  Türk medyasıyla sivil toplum arasında daha güçlü bir ilişki kurulması için hayata  geçirildi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.10.17 00:12 - Son Güncellenme: 2018.10.17 00:17 - Büşra Dikilitaş
A