BM İdlib için toplanıyor!

BM İdlib için toplanıyor!

Rusya'nın hava saldırısı ardından İdlib, dün rejim tarafından topçu ateşiyle vuruldu. Tüm gözler, yarınki Tahran Zirvesi'ne çevrilirken, BM Güvenlik Konseyi de İdlib için toplanacak.

2018.09.06 01:50 - Son Güncellenme: 2018.09.06 01:56 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
BM İdlib için toplanıyor!

Suriye'de, muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib vilayetine Şam rejimi ve müttefikleri tarafından düzenlenmesi planlanan büyük çaplı operasyon, başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkeyi alarma geçirmiş durumda. Önceki gün Rusya'nın düzenlediği hava saldırısının ardından dün de Suriye tarafından topçu ateşiyle karşı karşıya kalan İdlib'de korku yaşanırken, büyük çaplı harekatın ve sivil kayıplarının önlenmesi amacıyla siyasi çözüm yönündeki çabalar da sürüyor.

Yarın yapılması planlanan Türkiyeİran ve Rusya liderlerinin bir araya geleceği Tahran Zirvesi, soruna siyasal çözüm bulunması açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülürken, aynı gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İdlib için toplanacağı açıklandı. Rusya, büyük operasyonun başlatılıp başlatılmayacağına Tahran Zirvesi sonrasında karar verileceğini bildirdi. 

'Seçilmiş hedefler'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya'nın, cihatçıların elindeki İdlib'de önceki gün bir dizi hava bombardımanı düzenlediği iddialarına ilişkin soru üzerine, "Daha önce defalarca söylediğimiz gibi, (Suriye'de) siviller için olası riskleri minimuma indirmeye çalışarak, nokta atışları ve seçilmiş hedefler ile hareket ediyoruz" dedi. İdlib'in teröristlerin kontrolündeki bir toprak parçası olarak bırakılmasının yeni tehditler doğuracağı uyarısında bulunan Ryabkov, bölgedeki askeri durumun, yarın Tahran'daki Rusya-Türkiye-İran görüşmesinde gündeme geleceğini, burada bir operasyon başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin tartışmaların da zirvede kesinlik kazanacağını vurguladı.

"Bu bölgeyi (İdlib) terörist gruplardan temizlemenin imkânsız olduğunu Batılı meslektaşlarımız da çok iyi biliyor. Bu sorun çözülmeden Suriye'de normalleşme olmayacağını çok iyi anlıyorlar" diye devam eden Ryabkov, İdlib'deki terörist grupların yok edilmesinin kimyasal silah kullanılması tehlikesi de dahil olmak üzere yeni tehditler ortaya çıkarabileceği uyarısını yaptı.

Yoğun top atışı

Öte yandan, İdlib'e yönelik Rus ve Şam rejimi tarafından kesintili olarak saldırılar düzenlendiği haberleri geliyor. Nitekim önceki gün sabah saatlerinden itibaren Rusya savaş uçakları İdlib'in HTŞ kontrolündeki Cisr Eş-Şuğur ilçesiyle çevresindeki çok sayıda köye yönelik hava harekatı düzenlediği belirtiliyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "4 Eylül'de Hmeymim Hava Üssü'nden havalanan 4 Rus uçağı ile İdlib'de El Nusra'ya ait mevzilere hassas mühimmatla saldırı gerçekleştirildi" dedi. Konaşenkov, Rus uçaklarının teröristlerin insansız hava araçlarının (İHA) bulunduğu silah depolarının yanı sıra ve Hmeymim üssü ile Halep ve Hama'ya saldırı için İHA'larını gönderildiği yerlere yapıldığını ifade etti. Dün sabah da Cisr Eş-Şuğur ilçesinin yanı sıra Hayş kasabası ve Hama kentinin kuzeyindeki bölgeler, Esad rejimine ait güçlerce topçu ateşiyle vurulmaya başladı. Aralıklarla yapılan atışlarda yaralananlar olduğu bildirilirken, bölgedeki sivillerin iç kesimlere yöneldikleri öğrenildi. 

SALDIRI ANI

Rusya, İdlib'e düzenlenen hava saldırısının videosunu yayınladı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, 2 adet Su-34 savaş uçağı, insansız hava araçları ile mühimmat deposu olduğu öne sürülen noktaları bombaladı. Ayrıca militanlara ait ve seyyar hava savunma sistemlerinin bulunduğu bir deponun imha edildiği aktarıldı. Öte yandan AP, savaş uçaklarının vurduğu noktaların görüntülerini yayınladı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.09.06 01:50 - Son Güncellenme: 2018.09.06 01:56 - HABER MERKEZİ
A