BM AIDS kuruluşunda cinsel taciz skandalı

BM AIDS kuruluşunda cinsel taciz skandalı

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı'nın (UNAIDS) Başkanı Michel Sidibe de dahil üst düzey yöneticilerinin, kurumdaki "sistematik cinsel taciz, suistimal ve zorbalığı" engellemekte başarısız olduğu bildirildi.

2018.12.10 21:27 - Son Güncellenme: 2018.12.10 22:43 - Dünya
A
BM AIDS kuruluşunda cinsel taciz skandalı

AIDS'i 2030 yılına kadar tamamen bitirmeyi hedefleyen UNAIDS'te yönetim krizi yaşanıyor.

UNAIDS Başkanı Malili Sidibe'nin, kurumdaki cinsel saldırı iddialarına  karşı kurmak zorunda kaldığı Bağımsız Uzmanlar Heyeti'nin açıkladığı yeni rapor,  gözleri Cenevre merkezli kuruluşa çevirdi.

Sidibe ve üst düzey yöneticilere yönelik ciddi suçlamaların yer aldığı  raporda, "UNAIDS'teki liderler, politikalar ve süreçler, UNAIDS'te cinsel taciz,  zorbalık ve gücün kötüye kullanılması da dahil olmak üzere taciz iddialarını  engellemede ve bunlara müdahale etmede başarısız kaldı." ifadesine yer verildi.

Bağımsız Uzmanlar Heyeti'nin, UNAIDS içinde onlarca çalışanla yaptığı  mülakat ve yüzlerce kişiyle gerçekleştirdiği ankete dayanarak hazırlanan raporun  girişindeki, "UNAIDS Sekreterliği krizin içinde, çok önemli görevini tehdit eden  bir kriz bu." cümlesi dikkati çekti.

Raporda, UNAIDS yöneticilerinin kurumda "cezasızlık kültürünün  yaygınlaşmasının engellenmesinde" başarısız oldukları ve iş yerindeki ortamın  insan hakları hukuku ve BM değerleri çizgisinden uzaklaştığı vurgulandı.

Heyete konuşan çalışanlar, UNAIDS'te "korku, güven eksikliği ve taciz  iddiaları ile gücünü kötüye kullananlara karşı konuşan çalışanlara yönelik  misilleme kültürünün" hakim olduğunu aktardı.

UNAIDS eski Başkan Vekili Luiz Loures'e yönelik cinsel saldırı  iddialarının ardından gelen baskılar üzerine Sidibe, bu iddiaların araştırılması  için Bağımsız Uzmanlar Heyeti'nin kurulmasına öncülük etmişti.

Açılan soruşturmada Loures tüm iddialardan aklanmasına rağmen, UNAIDS  çalışanı Martina Brostrom soruşturmadaki eksiklikleri kamuoyuyla paylaşmış,  Sidibe'yi suçlamıştı.

Brostrom, Bağımsız Uzmanlar Heyeti'nin yeni raporunun ardından  Sidibe'nin istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

Sidibe, 1994'te kurulan UNAIDS'in 2009'dan bu yana başkanlığını  yürütüyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.12.10 21:27 - Son Güncellenme: 2018.12.10 22:43 - Büşra Dikilitaş
A