Bakan Soylu: Otoyollarda hız sınırı artıyor

Bakan Soylu: Otoyollarda hız sınırı artıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, otoyollardaki hız sınırlamalarıyla ilgili düzenlemeler yapılabileceğini belirterek, "Otoyollarda belki kilometreyi 5 kilometre daha yukarı çıkaracağız. 125 artı yüzde 10 daha 137.5 bandına taşımaya çalışacağız" dedi.

2018.11.18 13:04 - Son Güncellenme: 2018.11.18 14:11 - Güncel
A
Bakan Soylu: Otoyollarda hız sınırı artıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı'nın terörle, uyuşturucu tacirleriyle, asayiş suçlarıyla ve trafikle mücadele ettiğini vurgulayarak, "Ama trafikte bir dezavantajımız var ki o da şu, biz diğer mücadelelerde suçlu insanlarla uğraşıyoruz, suçluyu arıyoruz ama trafik öyle değil. Bir katili aramıyoruz. Bir suçlu profilini aramıyoruz. Kendimiz gibi ama tedbirsiz vatandaşımızı uyarmaya, onu tedbirli hale getirmeye, uykulu araç kullanmamasına, emniyet kemerini takmaya alıştırmaya, aşırı süratle araç kullanmamasını, direksiyon başında cep telefonu kullanmamasını temin etmeye çalışıyoruz." dedi.

Soylu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Üsküdar Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen "Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü" dolayısıyla toplantıda konuştu.

12 yaşında geçirdiği trafik kazasında ince bağırsağı zarar gördüğü için organ nakli bekleyen ve 20 yaşında hayatını kaybeden Gizem Kılıç'ın yaşadıklarını anlattı.

Gizem Kılıç'ın organ bağışı beklerden hayatını kaybettiğini oysa trafik mağduru olduğunu ve istatistiklere bile geçmediğini dile getiren Soylu, "Belki o kazayı o zaman ana haberlerde duymuşuzdur bile. Belki yaralı kurtulduğunu duyunca 'Neyse ki ölüm olmamış' demişizdir veya sadece bir veya iki yaralı var diye farkına bile varmamışızdır. Ama meğer kaza sonlanmamış, devam etmiş. Aslında hiçbir kaza, enkazı kaldırılsa dahi, Allah göstermesin, hayatını kaybedenler defnedilse, yaralılar hastaneye kaldırılsa dahi bitmez. O kaza hiç bitmez. Dramlarıyla, travmalarıyla bizi kemirmeye, bizi üzmeye devam eder." diye konuştu.

Soylu, İçişleri Bakanlığı'nın terörle, uyuşturucu tacirleriyle, asayiş suçlarıyla ve trafikle mücadele ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ama trafikte bir dezavantajımız var ki o da şu, biz diğer mücadelelerde suçlu insanlarla uğraşıyoruz, suçluyu arıyoruz ama trafik öyle değil. Bir katili aramıyoruz. Bir suçlu profilini aramıyoruz. Kendimiz gibi ama tedbirsiz vatandaşımızı uyarmaya, onu tedbirli hale getirmeye, uykulu araç kullanmamasına, emniyet kemerini takmaya alıştırmaya, aşırı süratle araç kullanmamasını, direksiyon başında cep telefonu kullanmamasını temin etmeye çalışıyoruz. Elbette radarlar koyarız, tutanak tutarız, yeri geldi mi ehliyetine el koyarız vesaire. Ama aracın içinde frene basacak olan bizler değiliz, sürücülerimizdir. Sürücülerin emniyet kemerlerini biz bağlayamayız, her araca binip cep telefonlarını toplayamayız, gazdan ayağınızı biz çekemeyiz. Yol kontrolleri, denetimler, cezalar, kanunlar, trafik altyapısı, otoyollar, bunların hepsi bizim sorumluluğumuz, görevimiz. Görevimizi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz."

Soylu, vatandaşlar arasında bir mesaj dolaştığını dile getirerek, "Sadece terörün fitnecileri yok, trafik terörünün de fitnecileri var. Mesajda diyor ki, 'Hükümet, sürekli ceza kesiyor. Yıl sonuna kadar bunu kesecekler, cezaları yazacaklar. Yıl sonunda seçim var diye cezaları yazmayacaklar. Şunu söylüyorum, seçim her zaman var ama insan canına tedbirli olmak her zaman var." ifadelerini kullandı.

Yılda 7 binden fazla insanın hayatını kaybettiği 303 bin kişinin yaralandığı trafik terörüne ceza makbuzları üzerinden bakmadıklarını vurgulayan Soylu, 5 bölüm ve 84 konu başlığından oluşan "Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi"ni uygulamaya koyduklarını, 2018 yılında 45 radyo, 8 televizyon kamu spotu yaptırdıklarını, 3 milyon 665 bin afiş, broşür ve 120 bin trafik içerikli kitap dağıttıklarını söyledi.

- "Ezik bir Türkiye yok artık"

Soylu, Türkiye'nin 21. yüzyılın başından itibaren büyük bir zihin dönüşümü geçirdiğini dile getirerek, "Kimse kusura bakmasın, ezik bir Türkiye yok artık. Yukarıdan aşağıya bize sürekli parmak salladıkları bir Türkiye de kalmadı. Ben uluslararası birçok toplantıya katılıyorum. Boynumuz eğilmiyor artık. Hangi melese olursa olsun, terörle mücadelede, uyuşturucuda, hele göç meselesinde, Suriyeli meselesinde. Ama muhataplarımızın hepsinin boyunları karşımızda aşağı eğiliyor." dedi.

MEB ve TRT ile trafik eğitimini, trafik bilincini yaygınlaştırmak üzere protokol imzaladıklarını hatırlatan Soylu, şunları kaydetti:

"Polis Akademimiz bünyesinde Türkiye'de bir ilk olan trafik enstitüsü kurduk. Son 3 yılda en fazla trafik kazası yapan 1 bin 75 kişiye trafik güvenliğiyle ilgili yeniden eğitim verdik. Trafik Dedektifleri Çocuk Eğitim Projesi ile şimdiye kadar polis sorumluluk bölgesinde 4,4 milyonu öğrenci olmak üzere 6 milyon 594 bin 783 kişinin trafik eğitimi almasını sağladık. Eğitim projeleriyle denetimleri de arttırdık. Kazaların yoğun olarak meydana geldiği gün ve saatlerde ekip ve personel sayısı iki kat arttırarak ekip görünürlüğünü sağlamaya çalıştık. Okul Servis Araçları Yönetmeliğini yeniden düzenledik ve özellikle bu araçlara yönelik yeni bir denetim yaklaşımı benimsenerek okul servis aracı denetimlerini yüzde 55,7 oranında arttırdık. 2018 yılı içerisinde şu ana kadar 341 bin servis aracını denetledik. Denetimlerde hava araçlarını da kullandık ve etki sahamızı genişlettik. Bir yandan 'Kırmızı Düdük', 'Bu Yolda Hep Birlikteyiz', 'Bu Kemer Sana Çok Yakışıyor' gibi kampanyalarda farkındalık oluşturmaya çalıştık, diğer yandan mevcut kazaları önlemek için spot tedbirlere yöneldik. Mesela ülke genelinde 81 İlde toplam 1 bin 892 kaza kara noktası tespit ettik, bu noktalardan ilk 30'unda 8 ayrı ekip ile incelemeler ve analizler yaptık. Bu analizlere göre de tedbirler aldık. Alınan önlemler sayesinde bu noktalardaki can kayıplarında yüzde 55 azalma elde ettik. Ramazan Bayramında bu noktalarda hiç kaza olmadı. Kurban Bayramında 1 kaza ve bir ölüm oldu. Daha önceki bayramlarda bunun 10 katı,15 katı, 20 katı kadar sonuçlar oluyordu."

- "19 bin kişiye bir trafik ekibi"

Türkiye'de çok uzun yıllardır trafik polisi sayısının artmadığını dile getiren Soylu, aralık ayında bin 500 trafik polisinin görevlendirilmesiyle 5 bin trafik polisinin trafik güvenliğini sağlayacağını belirtti.

Soylu, 582 maket trafik polisi uygulamasıyla kazalarda yüzde 17,5 azalış elde edildiğini vurgulayarak, tuzak radar uygulamasının kaldırıldığını, ortalama hız koridoru uygulamasına geçildiğini ifade etti.

- Otoyollarda hız limiti artıyor

Ortalama hız koridoru uygulamasının başladığı tarihten itibaren ilk bir yıllık verilerde, otoyolları kullanan araç sayısının yüzde 26 artmasına rağmen geçen yıla oranla sistemin kullanıldığı yerlerde kazalarda yüzde 7, can kayıplarında yüzde 6 azalış sağladıklarını anlatan Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi Emniyet Genel Müdürümüz, daire başkanlarımız ve bakan yardımcılarımızla bunu biraz daha izleyeceğiz. Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre, maksimum sınır. 120 artı yüzde 10. Biraz daha izleyip otoyollarda belki bu hız sınırı 20-25 kilometre daha yukarı çıkaracağız. Yani 125 kilometreyi. Eğer buradaki regülasyonu iyi sağlarsak otoyollarda 120 kilometre olan hız 125 kilometre, yüzde 10 daha koyunca, 137,5 kilometrelik bir banda taşımaya çalışacağız ama bu regülasyonu biraz daha izleyeceğiz. Hayata geçirilen tüm bu projeler ve çalışmalar neticesinde 2011-2017 yılları arasında araç ve sürücü sayısı ile nüfusta meydana gelen artışa rağmen, trafik kazası sonucu ölümler yüzde 11 azaltılmıştır. Üretmeye devam ediyoruz. Proje üretiyoruz, yeni tedbirler üretiyoruz, kampanyalar üretiyoruz, personel ve teknik kapasitemizi arttırmaya çalışıyoruz. Yaka kamerasından dronelara kadar, personel sayısından yeni yasal düzenlemelere kadar birçok adım attık ve adım atmaya da devam ediyoruz. Türkiye'de daha önce 23 bin kişiye 1 trafik ekibi düşüyordu, bugün 19 bin kişiye bir ekip düşmektedir. Özellikle geçtiğimiz günlerde Meclis'ten çıkarttığımız kanunla cezaların arttırılmasının yanısıra aslında çok büyük bir yenilik de yaptık. Yaya öncelikli bir trafik anlayışına geçtik. Trafiğe daha modern ve insan odaklı bir yaklaşım getiriyoruz."

Soylu, Türkiye'nin trafik kazalarında maddi kaybının yıllık ortalama 46,5 milyar lira olduğunu dile getirerek, insan kaybından yüklenilen acının ise maliyetinin hesaplanamayacak kadar ağır olduğunu vurguladı.

- 10 yılda trafik kazalarında 50 bin 766 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde 2007-2017 yıllarında 9 milyon 807 bin 18 trafik kazası meydana geldiğini, yaşanan kazalarda 50 bin 766 kişinin yaşamını kaybettiğini, 2 milyon 762 bin 338 kişi yaralandığını ifade etti.

Erdöl, 2016 rakamlarına göre trafik kazalarının ekonomimize maliyetinin yıllık yaklaşık olarak 39 milyar lira olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Emniyet Genel Müdürlüğü'nün son 10 yıllık verileri incelendiğinde en büyük kusurunun yüzde 99'unun insana sürücü, yolcu, yayaya ait olduğu görülmektedir. Son 16 yılda 25 bin km bölünmüş yol, 509 milyar lira ulaşım yatırımı yapmamıza rağmen bu acı bilanço ile yüzleşmemiz düşündürücüdür." 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Ali Temiz, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Program Direktörü Jonathon Passmore, Trafikte Haklarım Derneği Kurucusu trafik kazası mağduru Yasemin Usta, 26. Dönem AK Parti BursaMilletvekili Bennur Karaburun, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu sunum yaptı.

Yasemin Usta, konuşmaların ardından Bakan Soylu'ya hat tablo hediye etti.

Kamu spotlarının da izlendiği programa, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, İstanbul Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Hüseyin Altınalan, Orhan Gencabay, Rıdvan Dilmen, ampute milli futbol takımı oyuncuları, ... katıldı

Program sonunda Trafikte Kaybettiğimiz Değerler konulu fotoğraf sergisi gezildi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.11.18 13:04 - Son Güncellenme: 2018.11.18 14:11 - Gülcan Tekin
A