Bakan Özlü, sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Bakan Özlü, sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, 2017 yılı Aralık ayı sanayi üretim endeksi değerlendirmesinde, endeksin yılın tamamını piyasa beklentilerini aşan bir performansla kapandığını söyledi.

2018.02.08 14:51 - Son Güncellenme: 2018.02.08 14:51 - Ekonomi
A
Bakan Özlü, sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, 2017 yılı Aralık ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2017 yılı Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 ve arındırılmamış endekste yıllık bazda yüzde 6,5 artış gözlenirken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,9 artış yaşandığını belirten Özlü, yılın son ayında da sanayi güçlü büyümesini sürdürdüğünü ve yılın tamamını piyasa beklentilerini aşan bir performansla kapattığını kaydetti.

"2017 YILININ SON ÇEYREĞİNDE BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE SANAYİ BÜYÜMESİNİN YÜZDE 7,8"

2017 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sanayi büyümesinin yüzde 7,8 olduğunu söyleyen Bakan Özlü, "Yılın tamamında ise sanayi büyümesi yüzde 6,3 olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler 2017 yılının tamamında da genel ekonomik büyümenin yine sanayi önceliğinde gerçekleştiğini göstermektedir. Bu büyüme 2016 yılında Türkiye'nin bütünlüğünü hedef alan olaylar sonrasında ülke sanayisinin ne kadar hızlı toparlandığının ve sanayi altyapımızın ne kadar güçlü olduğunu da göstermektedir" dedi.

Türkiye'nin bölgesinde en önemli üretim üssü olmak yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Bakan Özlü, "Nitekim uluslararası piyasalarda ve özellikle Avrupa ülkelerinde beklentilerin olumluya dönmesi Türkiye'deki üretimi tetiklemektedir. Bu bölgelerdeki üretim ihtiyacının karşılanmasında Türkiye önemli bir rol oynamaktadır. Son çeyrek sanayi üretiminde bu husus daha net görülmüştür. Türkiye gerek nitelikli üretimi gerekse coğrafi konumunun getirdiği avantajlar sayesinde bu pazarlara ihracatını her geçen gün artırmaktadır. 2017 yılının sanayi üretiminde yılın başında iç piyasalarda aldığı önlemler büyümenin istikrara kavuşmasına yardımcı olmuştur. Artık piyasalarımız ve sanayi üretimimiz istikrara kavuşmuştur" ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak sanayi üretiminde niteliği artırmak için çalıştıklarının altını çizen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, "Bu noktada sayıları bine yaklaşan Ar-Ge ve tasarım merkezleri çok önemli katkılar sunmaktadır. Ocak ayı içinde üretim kabiliyetimiz olduğu halde yüksek dış ticaret açığı verdiğimiz ürünleri ülke kaynaklarıyla üretebilmek amacıyla yerlileştirme yürütme Kurulu ihdas edildi. Bu Kurul'un sekretaryasını ise Bakanlığımız yapmaktadır. Bu kuruldan çıkacak kararların hayata geçmesiyle sanayide bir ivmelenme yaşanacak, bir yandan dış ticaret açığımız azalırken bir yandan da üretim hacmimiz genişleyecektir. Tüm bu başarıları ise yenilikçi ve güçlü sanayicimiz ile yakalayacağımıza inancımız tamdır" dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2018.02.08 14:51 - Son Güncellenme: 2018.02.08 14:51 - Aysın Komitgan
A