Bakan duyurdu: KDV'de 32 yıllık kural değişiyor!

Bakan duyurdu: KDV'de 32 yıllık kural değişiyor!

Finans ve iş dünyasını bir araya getiren Türkiye Finans Forumu başladı. Açılış konuşmasını Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila yaptı. Bireysel Emeklilik Sistemi ile (BES) ilgili açıklamalarda bulunan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ise, "BES'te otomatik katılım için işveren katkısı gibi talepler var. Rafa kalkmadı. Başbakan Yardımcımız ile çalışıldı o konu. 18 yaş meselesi kanun gerektiriyor. Rafa kalkmadı ama kanun gerekiyor" dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, KDV sistemi ile ilgili 32 yıllık kuralın değişeceğini açıkladı. Forum'da konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, 23 bin firmaya döviz ile borçlanma yasağı geleceğini açıkladı.

2017.12.06 16:11 - Son Güncellenme: 2017.12.06 16:11 - Ekonomi
A
Bakan duyurdu: KDV'de 32 yıllık kural değişiyor!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Finans Forumu'nda yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu:

32 YILLIK KURAL DEĞİŞİYOR

"Enflasyonla mücadelede daha etkin politika yürüteceğiz. Maliye politikası harcamalarında ve vergi toplamada daha ekonomiyi destekleyecek yerlerde kullanılacak işte KDV reformunu konuşuyoruz bedava bir reform değil. Bir miktar kamu maliyesinin yatırım üretim istihdam lehine fedakarlıkta bulunmasını getiren reform. Bir malı alan oluşturabileceğimiz ölçüde yapacağız. KDV'de devreden KDV iade edilmez bugüne kadar değişmemiş 32 yıldır bu kural. Aslında Türkiye ekonomisinde yatırım ve üretimi baltalamış. Ne yapıyoruz bunu değiştirmek istiyoruz.

14:33

90'LI YILLARDAKİ BAKANLARA ÜZÜLÜYORUM

"90'lı yıllardaki maliye bakanlarına üzülüyorum bütçe açıkları almış gitmiş, enflasyon yüksek böyle dönemde maliye bakanı olmak gerçekten zor. Ekonomiyi canlandırmak için oturduk var mı maliye politikasının alanı evet var ama boşa harcamayacağız ihtiyatlı davranıp ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Maliye politikası alanında millet olarak sağladığımız başarılar bizi içeride dışarıda güçlü kılıyor. Çok kemer sıktık 90'ı yılların hovardalığının 2000'li yıllarda bedelini ödedik üzerine yatırım yapan üretim yapan hizmet getiren kamu maliyesi çerçevesini oluşturabildik. 90'lı yıllardaki sıkıntıları bir daha inşallah karşılaşmayalım."

14:28

MAKİNE TEÇHİZAT YATIRIMINA DESTEK GELİYOR

"Yatırım harcamaları 2017 ilk yarısında başta inşaat olmak üzere önemli ölçüde arttı. Makine teçhizatta beklediğimizden daha düşük harcama gerçekleşse de 23017 inşaat harcamaları eninde sonunda makine teçhizat harcamaları getirecek. İnşaatı yaptıysanız o fabrikanın içine makine teçhizatı alacaksınız. Makine teçhizatta yatırımcılara destek olacak bir takım çözümleri devreye sokacağız."

14:26

BÜYÜME TAHMİNLERİNİN GÜÇLENDİĞİ DÖNEME GEÇTİK

"2017'de gösterilen performansa baktığımızda 2016'da yaşanan darbe girişimi jeopolitik riskler bir tarafa Türkiye ekonomisi temellerinin sağlam olduğunu göstermesi bakımından önemli bir sınavdan başarıyla çıktı. Beklentilerin karamsar olduğu dönemden büyüme tahminlerini güncellediği döneme geçtik. Beklentilerin karamsar olduğu dönemden büyüme tahminlerini güncellediği döneme geçtik. Büyüme gücünü gösterdi, bizim geleceğe umutlu bakmamamız için hiçbir sebep yok. Bir takım beklemediğimiz gelişmeler olabilir ama ekonominin çarklarını işletecek bir potansiyelimiz var. Bu önemli bir şey. İşletmelerin yatırımcıların büyük bir girişimcilik gücü var. Siyasetin hükümetin güçlü olması şok nereden gelirse gelsin hızlı tedbir almayı beraberinde getiriyor. Siyasi istikrar olmasa hükümetler güçlü olmasa bu tür durumlar karşısında karar alabilirler mi?"

14:17

AB'YE YAKINLAŞTIK

Kendi yapısal sorunlarımız var ama Türkiye ekonomisi son 15 yılda olağanüstü büyüme performansı sergiledi ve bu bizi ileriye taşıdı. Kişi başı milli gelirin artışı da büyüme performansından kaynaklanıyor.

"Bu güçlü büyüme performansı üyesi olmak istediğimiz AB'ye bizi yakınlaştırdı. Bir ülkenin milli geliri arttıkça düşük milli gelirli olmaktan orta gelirli ülkeye doğru gittikçe ülkelerin büyüme hızlarında da çarpan etkisi meydana getiriyor. Gelirin artışı ekonomik büyümeye ciddi güç veriyor. AB ekonomileri ile arasındaki farkı da kapatan performans gösterdi. Önümüzdeki yıllarda bu devam edecek. Son üç yıla baktığınızda olumlu performans devam ediyor.

YÜZDE 10'UN ÜZERİNDE BÜYÜME

"Türkiye ekonomisinin gerek içeriden gerek dışarıdan gelen şoklara karşı ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyan bir gösterge büyümesi. Derecelendirme kuruluşları yüzde 2-3 arasında büyüme tahmininde bulunuyordu. Türkiye'nin bankaları için karlılıkta 2017 geriye gidiş olarak ifade ediliyordu. Gerek büyüme performansı gerek bankacılık sektörü 2017 yılı olumlu bir performansın ortaya konulduğu bir dönem oldu. Yüzde10'un üzerinde büyüme performansı kaydedecek üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2017.12.06 16:11 - Son Güncellenme: 2017.12.06 16:11 - Aysın Komitgan
A