Avrasya Etnografya Vakfı'ndan büyük proje

Avrasya Etnografya Vakfı'ndan büyük proje

Avrasya Etnografya Vakfı Genel Başkanı Mansur Destereci, Medya ile bir araya gelerek yeni projelerini tanıttı. Destereci, geniş kapsamlı kitap yayınına başlayacaklarını belirterek kuracakları müze ile ilgili bilgiler de verdi.

2018.01.11 18:15 - Son Güncellenme: 2018.01.11 18:15 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Avrasya Etnografya Vakfı'ndan büyük proje

Bursa Orhangazi'de 1997 yılında Orhangazi'de Mustafa Destereci tarafından kurula Avrasya Etnografya Vakfı, yeni projeler için kollarını sıvadı. Kısa bir süre önce yönetim kurulu başkanlığını babasından devir alan Mansur Destereci, güncel çalışmalarını medya ile paylaştı. 



KİTAP YAYINLARI BAŞLADI
Başkan Destereci
, yeni projeleri hakkında daha önce yayınladıkları kitaplardan örnekler vererek devam etti. Destereci, Bursa'nın 17 ilçesine ait ayrı ayrı kitap yayınlarının olacağını ve ilçelere bağlı köylere de ait birer kitap tasarlayacaklarını dile getirerek konuşmasında şu ifadelerine yer verdi.  Kitapların içerikleri ile alakalı; 'Bu çalışmamızda bütün yönleri ile yararlandığımız başkanlık Osmanlı arşivlerindeki mihaliç ile ilgili tahrir, temettuat, validat, cizye ve nüfus tarihleri yerel tarihçilerimizin gelişimine katkıda bulunacak çok özgün bilgilere ulaşmamamıza sağlayacaktır. Özellik temettuat defterleri kayıtlarında mahalle ve köylerde yaşamakta olanların. Hane hane aile lakapları ve bazılarında akrabalık bağları ile yazılmış olmasının günümüz Orhangazililere soylarını bulmada önemli faydalar sağlayacağını düşünüyorum. Günümüz Orhangazililere olduğu kadar daha önce burada yaşamış ve farklı nedenlerden dolayı memleketinden mübadele ile ayrılan kişilerinde kendi köklerinin de bulmaya da yardımcı olabileceğimizi ümit ediyorum. Bu amaca hizmet edebilmek ve günün şartlarında ki havayı olduğu gibi verebilmeye çalışabilmek için kayıtlardaki uslubu kitabın içerisinde çok müdahale etmeden vermeye çalışacağız. Bu noktada daha anlaşılabilir, okunaklı ve bilgi depolayacağını kitapların yayını için geceli gündüzlü olarak durmadan çalışacağız.' 



MÜZE YENİ YERİNE TAŞINACAK
Destereci başka bir konu olarak Vakıf bünyelerinde bulunan müzenin yeni yerine kısa zamanda taşınarak haftanın 6 gününde halka açık olarak faaliyete gireceğini bildirdi. PTT karşısı eski Meslek Yüksek Okulu'nun bulunduğu yerde müze aktifliğini koruyacaklarını dile getiren Destereci, bünyelerinde bulunan 20 bin kitap arşivin de yer alan Orhangazi ile alakalı kitapları da yeni müzelerinde de yapılacak özel kütüphane de yer vereceklerini söyledi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.01.11 18:15 - Son Güncellenme: 2018.01.11 18:15 - HABER MERKEZİ
A