'Antep kahkesi'nin 71 yıllık lezzet ustası

'Antep kahkesi'nin 71 yıllık lezzet ustası

Gaziantep'te babası ölünce 7 yaşında fırına çırak olarak verilen Asım Aslansoy, o tarihten bu yana kente özgü kurabiye çeşidi 'Antep kahkesi' yapıyor.

2018.02.14 11:01 - Son Güncellenme: 2018.02.14 11:02 - Yaşam
A
'Antep kahkesi'nin 71 yıllık lezzet ustası

Gaziantep'te 7 yaşındayken yetim kalan ve aile bütçesine katkı sağlaması amacıyla annesi tarafından okuldan alınarak fırına çırak olarak verilen Asım Aslansoy, 71 yıldır kente özgü "Antep kahkesi" pişiriyor.

Kentin en eski kahke ustalarından 78 yaşındaki Aslansoy, ilerlemiş yaşına rağmen her gün iş yerine gelerek çırak ve kalfaları denetliyor, onlara işin inceliklerini anlatıyor ve kasada müşterilerle ilgileniyor.

Bugüne kadar onlarca kahke ustası yetiştiren Aslansoy, pişirdiği kahkelerin lezzetinin, işine olan sevgisi ve verdiği değerden kaynaklandığını belirtiyor. Asım Usta'nın yıllardır pişirdiği kahkeler, damakları tatlandırıyor.

Kahkenin lezzeti Gaziantep'i aştı

Aslansoy, yaptığı açıklamada, okula başladığı yıl babasının vefat ettiğini, bu nedenle okuldan ayrılarak kahke fırınında çırak olarak işe başladığını söyledi. Okuma yazma öğrenemeden kendini çalışma hayatının içinde bulduğunu anlatan Aslansoy, o günden bu yana işini hiç bırakmadığını söyledi.

Yanında çalıştığı ustasının mesleği bırakırken çalıştıkları fırını kendisine devrettiğini belirten Aslansoy, 1957'de "Akşam Simit"i kurduğunu ifade etti.

Aslansoy, kahkenin kentin misafir ikramlarının vazgeçilmezi olduğunu belirterek, uzun yıllar boyunca sabah ezanı okunmadan iş başı yaptığını, ikindi namazına kadar çalıştığını ancak şimdilerde sağlık sorunları nedeniyle üretim aşamasında pek yer alamadığını anlattı.

"Her şeyin başı, işini sevmek." diyen Aslansoy, Antep kahkesinin sırrının nohut mayası olduğunu dile getirdi. Aslansoy, şöyle devam etti:

"Nohut mayası kahkelerin uzun süre bayatlamadan kalmasını sağlıyor. 1-2 ay bayatlamadan kalır. Bu özelliği nedeniyle kahkeleri şehir dışına da yolluyoruz. Bayatlamaması tercih edilmesini sağlıyor. Herhangi bir koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı madde içermiyor. Kırık nohutlar kaynatılıyor, ardından dinlendirilmiş suyun içine atılarak yaklaşık 12 saat bu şekilde bekletiliyor. Ardından kahke yapılacak hamura katılarak mayalanması sağlanıyor. İşin sırrı işine önem vermek ve dikkatli olmak."

Aslansoy, şu anda Gaziantep'te kahkecilik yapan kişilerin büyük bölümünü kendisinin yetiştirdiğine dikkati çekerek, "Şimdi üretim aşamasında yer alamasam da işçileri denetliyorum. Eksiğini gördüğüm gibi söylerim. Bu iş emek ve dikkat vermeden olmaz. Hamuruna, mayasına dikkat edecek. Kahkelerin pişeceği sıcaklığa dikkat edecek. İşin sırrı işini sevmek ve değer vermek." diye konuştu.

İş yerinin 40 yıllık müşterilerinden Erol Keretli de Asım ustanın kahkelerinin tadını başka yerde bulamadığını, o nedenle uzun yıllardır kendisinden alışveriş yaptığını söyledi. Keretli, "Tadı değişse almam. Ama bunca yıldır tadı, lezzeti değişmedi. Tadına bakarım hoşuma giderse alırım." dedi.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2018.02.14 11:01 - Son Güncellenme: 2018.02.14 11:02 - Gülcan Tekin
A