Almanya hepsini teslim etti!

Almanya hepsini teslim etti!

Almanya, bugünkü Namibya topraklarında bulunan ve 1884-1915 yıllarında sömürge durumundaki "Alman Güneybatı Afrikası"ndan getirilen Herero ve Nama yerlilerinin kemiklerini Namibya hükümetine teslim etti.

2018.08.29 19:52 - Son Güncellenme: 2018.08.29 19:54 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Almanya hepsini teslim etti!

Başkent Berlin'deki Fransız Friedrichstadt Kilisesi'nde düzenlenen  törene, Herero ve  Nama adlı yerli halkın temsilcileri, Namibya Kültür Bakanı  Katrina Hanse-Himarwa,Almanya adında Dışişleri Bakanlığı nezdinde kültürden  sorumlu Devlet Bakanı Michelle ve davetliler katıldı.

Dini törenin ardından yapılan devlet töreninde konuşan MünteferingAlman ordusunun 1904-1908 yıllarında işlediği soykırıma değinerek, bu olayın  insanlarda derin yaralar  açtığını, o dönemi hatırlayarak bu yaraların  iyileşmesini istediklerini belirtti.

Müntefering, on binlerce Herero ve Nama halkının Alman ordusu  tarafından öldürülmesine ilişkin  "af dilediğini" ifade etti.

Namibya Kültür Bakanı Hanse-Himarwa da Müntefering'in gösterdiği sıcak  davranışından dolayı teşekkür ederek, Almanya'nın işlediği soykırım konusunda   Almanya'nın üst makamlarından  özür dilenmesi gerektiğini söyledi.

Törende konuşan Protestan Kilisesi Piskoposu Petra Bosse-Huber, Herero  ve Nama halklarına yapılan katliamın sürekli hatırlanması isteyerek, bu katliamın  20. yüzyılın soykırımı olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Herero temsilcilerinden Vekuii Rukoro da Almanya'nın sorumluluk almayı  öğrenmesi gerektiğini belirterek, Almanya'nın yüz yıl önce işlenen acımasızlığı  ciddiye almadığını belirtti.

New York'da Almanya'nın soykırım için  tazminat ödemesi konusunda dava  açan Rukoro "Bizim orada buna soykırım diyorlar." dedi.

Törene katılamayan bir grup ise kilisenin dışında protesto düzenledi.  Grup, Almanya'nın soykırım için tazminat ödemesini istedi.

Arasında 19 kafatası  ve 5 iskeletin de yer aldığı 27 kemik Namibya  hükümetine teslim edildi.

Kemiklerin yarın uçakla Namibya''nın başkenti Windhoek'e götürüleceği,  31 Ağustos Cuma günü de devlet törenin düzenlenmesinin ön görüldüğü bildirildi.

Almanya 2011 ve 2014 yıllarında  da Namibya hükümetine 52 kafatası ve  3 iskelet teslim etmişti. Kemikler yüz yıl önce "bilimsel araştırmalar" için  Almanya'ya getirilmişti.

Bugünkü Namibya topraklarında yer alan Alman Güneybatı Afrikasında  1904-1908 yıllarında Alman General Lothar von Trotha'nın emriyle katliam  yapıldığı ve bunun Herero nüfusunun büyük çoğunluğunun ve Nama nüfusunun  yarısının yok olmasına sebep olduğu ifade ediliyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.08.29 19:52 - Son Güncellenme: 2018.08.29 19:54 - HABER MERKEZİ
A