Alinur Aktaş'tan çarpıcı açıklamalar: "İlk 100 gün Bursa için çok önemli"

Alinur Aktaş'tan çarpıcı açıklamalar: "İlk 100 gün Bursa için çok önemli"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başkanlık sisteminin Bursa'yı nasıl etkileyeceğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Aktaş, önümüzdeki ilk 100 günün hem Bursa hem Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

2018.07.16 08:59 - Son Güncellenme: 2018.07.16 12:01 - Bursa Bölge
A
Alinur Aktaş'tan çarpıcı açıklamalar: "İlk 100 gün Bursa için çok önemli"
09:01 Alinur Aktaş'tan çarpıcı açıklamalar: "İlk 100 gün Bursa için çok önemli"

İLGİLİ VİDEO

Alinur Aktaş'tan çarpıcı açıklamalar: "İlk 100 gün Bursa için çok önemli"

MEHMET ALİ EKMEKÇİ-SEFA BALABAN-SEDA ÖZDOĞAN/BURSADABUGUN.COM
24 Haziranda sandık sonuçları açıklandı ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine resmen geçiş yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yemininin ardından artık sistem tamamen oluştu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, gazeteci Mehmet Ali Ekmekçi'nin sorularını yanıtladı.  Türkiye'nin kararını daha önce verdiğini söyleyen Başkan Aktaş, "Türkiye aslında bu konuyla alakalı kararını daha önce Nisan 2017'de vermişti. Referandum yapıldı ve bunun neticesinde de cumhurbaşkanlığı hükümet şekliyle yürürleneceği konusunda bir karar çıktı. Aslında 2019 Kasım ayına kadar eski uygulama devam edecekti ama takdir edersiniz ki, sistem değişmiş ve yeni sistem bir süre sonra gelecek MHP genel başkanının çıkışının akabindeki karşılıklı görüşmeler ve istişarelerle, mecliste oluşan ittifakla böyle bir neticeye gidildi. Nihayetinde erken seçim yapıldı. Tabi bir ilkti bu.  Aynı zarfta iki ayrı oy kullanıldı yani milletvekilliği için ayrı cumhurbaşkanlığı için ayrı. Yasama meclis, yürütme cumhurbaşkanı ve kuracağı kabine tarafından yapılacak. Sonuçlar itibariyle devlet başkanının oluşturacağı bir hükümet sistemi esastır ve sivilden bakanlar olacaktı ki 4 tane bakanımız milletvekili olduğu için milletvekilliğinden istifa ettiler biliyorsunuz" dedi.


"Daha güçlü bir meclis olacak"
Meclisin bu dönemde geçmiş dönemlere göre daha güçlü olacağını dile getiren Aktaş, "Bu aslında dünyanın uyguladığı bir yöntem ve sistemdi. Bu olması gerekendi. Biz yıllardır koalisyonları, uzlaşmaları belirli mutabakatları konuşmaya çalıştık ama şimdi cumhurbaşkanının hükümet ettiği ama onun yaptıklarını denetleyen ve beraberinde mevzuatı destekleyen kararları alan bir meclis var ortada. Tabi mecliste farklı siyasi partiler var. Görüşlerini, kanaatlerini iletecekler. Ben inanıyorum ve ümid ediyorum ki çok yakın bir zamanda biz bu işin sonuçlarını göreceğiz" diye konuştu.

"İlk 100 gün, ikinci 100 gün ve 6 ay"
Yeni sistemin olumlu etkilerinin piyasalarda gösterileceğine inandığını ifade eden Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın cumhurbaşkanımızın bize başkanlar toplantısında kullandığı bir ifade var: "İlk 100 gün, ikinci 100 gün ve 6 ay". Ben açıkçası güzel bir giriş bekliyorum zaten. Her ne kadar bakanlarla alakalı olumlu ve olumsuz tepkiler var gibi gözükse de ben zaman içinde bu sistemin olumlu etkilerini bütün piyasada göstereceğine yürekten inanıyorum. Artık millet kararını verdi. Bana göre bundan sonra iktidar olan iktidarlığını, muhalefet olan muhalefetliğini ve beraberinde görüş ve kanaatlerini, eleştirilerini, yeri geldi mi muhalefet de olsa övgülerini söyleyecek ve sistemin daha işler halde olmasını sağlayacak."

Ulaşım planları nasıl işleyecek?
Yeni dönemin ulaşım planlarını nasıl etkileyeceği konusunda önemli açıklamalar yapan Aktaş, "Aslında ilk etkisini dün gördük. İçişleri Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçti. Bu olması gerekendi zaten. İçişleri Bakanlığı jandarmadan, emniyetten, belediyeden, her taraftan sorumluluğu var.  Şehirlerin daha sağlıklı inşa edilmesi, bizim kaynak aldığımız  iller bankasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olması bizim de aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanmamız kaçınılmaz bir gerçekti. Bana göre doğruya doğru dönüldü. Ben olumlu etkileneceğimizi düşünüyorum. Herhangi bir milletvekili ya da siyasi tavassuta gerek kalmadan işin aciliyetine göre işlerin daha seri yürüyeceğine ve prosedürün daha çabuk ortadan kalkacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"İlk 100 gün olayı beni heyecanlandırıyor"
Önümüzdeki ilk 100 günün ülke açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Aktaş, "Çiftçi tarlada çıkan bir ürünü önce genel bir aracıya satıyor, aracı bir toptancıya, bu işin mağazacısına satıyor, mağazacılar da el değiştiriyor. Böyle 4-5 el değiştikten sonra 1 TL'lik ürünün 5 TL'ye satıldığını görüyoruz. Aradaki kurumların sayısını azalttığımızda bu fiyatın daha da ucuzlayacağını ve insanların daha ucuz temin edeceğini biliyoruz. Ben bu sistemi buna benzetiyorum aslında. Aracı ne kadar kalkarsa sistem bir o kadar seri işleyecektir diye düşünüyorum. Her halükarda faydalarını göreceğimizi düşünüyorum.  Yaşamak lazım tabi. İlk 100 gün olayı beni heyecanlandırıyor açıkçası" şeklinde konuştu.

 "Mevcut binaları güncelliyorsunuz"
İmar barışıyla alakalı değişikliklerin bir imar affı olmadığını belirten Aktaş, "İmar barışıyla alakalı hala tereddütlerim var, onu itiraf edeyim ama hayatın da bir gerçeği var hükümetimiz, bakanlarımız bunun güncellenebilmesi adına bu hamleyi yaptılar. Bu uzun yıllardır beklenen bir konuydu zaten. Aslında bu bir imar affı değil imar barışı. Takdir edersiniz ki yarın daha güzel bir mekanda yaşayabilmek adına bir hamle yaptığında kişi bu binaları yıkmak zorunda zaten. Dolayısıyla sadece mevcut binaları güncelliyorsunuz, başka bir şey yapmıyorsunuz. Bundan sonraki süreçte sıkı durup yanlışa düşmememiz gerektiğini özellikle bu konuda devlet, büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri hatta sivil vatandaşlar, müteahhit firmalar, herkesin işbirliğiyle bu konuda önemli kararlar alınması gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar olan olmuş, bundan sonraki süreçte yanlışa düşmemeliyiz" diye belirtti.

"Bürokrasi engelleri kalkmalı"
Bürokrasiyle vatandaş arasındaki uçurumun kalkacağına inandığını ifade eden Aktaş, "Sayın cumhurbaşkanımızın yıllardır konuştuğu bürokratik oligarşinin kalkması lazım. Daha seri, daha pratik karar vermeliyiz. Aradaki prosedürleri kaldırmalıyız, sonuca daha çabuk gitmeliyiz. Bir yazının günlerce, aylarca bir kurumdan diğer kuruma dolaşması, cevabının gelmesi; bunları artık kaldırmalıyız, aşmalıyız diye düşünüyorum. Hatırlarsınız eskiden nüfus cüzdanı örneği, ikametgah senedi hepsi ayrıydı. Şimdi TC Kimlik numarası diye bir şey var, girdiğiniz zaman herkesin borcu ne kadarmış suçu var mıymış ne durumdaymış hepsini çok net bir biçimde görebiliyorsunuz. Aynı şeyi bizim bürokratik işleyişte de yapmamız gerek diye düşünüyorum. O zaman özel sektör de, kamu da bundan istifade edecektir" dedi.

Bursadaki ulaşım projelerinde ana konunun Emek'ten Şehir Hastanesi'ne gidecek olan 5 buçuk kilometrelik hat ve Yıldırım metrosu olduğunu belirten Aktaş, "Belki gecikmeler bir miktar olabilir ama bu iki konudan da dönüş asla yok, Bursa'nın olmazsa olmazları bunlar" ifadelerini kullandı.

Stadyumdaki demir parmaklıklar kalkacak mı?
Büyükşehir stadyumu çevresindeki demir parmaklıkların kalkıp kalkmayacağıyla ilgiliyse Aktaş, "Konu tamamen emniyetle alakalı olduğu için ben açıkçası konunun detaylarını bilmiyorum çünkü son toplantılara katılmamıştım. Sayın valimiz az önce buradan güvenlik toplantısına gitti. Ben açıkçası detayları bilmiyorum ama bana göre olması gereken vatandaşın rahatlıkla gezdiği, altındaki şu an hala faal olamayan dükkanlardan, marketlerden alışveriş yapıp rahat rahat dolaştığı bir ortam sağlanması. Maç günlerine yönelik bazı tedbirler alınabilir ama etrafının da bu manada acilen düzenlenmesi gerekiyor. Biz kurum olarak bu konuyla alakalı üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bir an evvel kararları alıp hayata geçirmemiz gerek diye düşünüyorum" diye kaydetti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.16 08:59 - Son Güncellenme: 2018.07.16 12:01 - Şeyma Nur Sezgin
A