Alevlere 'şalvarlı' müdahale

Alevlere 'şalvarlı' müdahale

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde gönüllü itfaiyecilik eğitimi alan kadınlar, yaşadıkları kırsal bölgelerdeki yangınlara ilk müdahaleyi yaparak itfaiyecilere destek oluyor.

2017.11.22 11:05 - Son Güncellenme: 2017.11.22 11:05 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Alevlere 'şalvarlı' müdahale

Kocaeli'de, gönüllü itfaiyecilik kapsamında eğitim alan kadınlar, yaşadıkları kırsal bölgelerdeki yangınlara ilk müdahaleyi yaparak itfaiyecilere destek veriyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde itfaiyecilik eğitimi alıp yangın tatbikatları yapan kadınlar, günlük işlerini yaparken yangın ihbarı aldıklarında alevlere ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor.

Yaşadıkları kırsal kesimde erkeklerin özellikle gündüzleri işte olması dolayısıyla kadınlar, olası yangınlara müdahale ederek, zor meslek olarak bilinen itfaiyeciliği başarıyla yapıyor. 

"Kadınlarımız bu konularda daha dikkatli, duyarlı"

Eğitmen Mesut Çepil, yaptığı açıklamada, belediye bünyesinde 16 yıldır devam eden eğitimler kapsamında bin 350 kişinin gönüllü itfaiye eri olduğunu söyledi. 

Çepil, köylerdeki yangınlara kadınların ilk müdahale ettiklerine şahit olduklarını aktararak, "Köylerde yaşayan insanlar daha çok çalışmak için şehir merkezine geldiği için gündüz saatlerinde köyde kadınlar oluyor. O saatlerde köyde herhangi bir yangın ya da farklı bir tehlikeli bir durum olduğunda kadınlar, bizlerden almış oldukları eğitim kapsamında bu olaylara ilk müdahaleyi sağlıyor. Kadınlarımız bu konularda daha dikkatli, duyarlı. Herhalde annelik iç güdüsünün vermiş olduğu bir koruma anlayışından kaynaklanan, kadınlarımızda çok daha farklı, anlayışlı bir bakış var." diye konuştu.

"Paylaşım yaptık herkesin bir görevi var"

Gönüllü itfaiye eri Saime Kıdık (57) da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başakanlığı'nın verdiği itfaiyecilik eğitimine katıldığını belirtti.

Erkeklerin uzak yerlerdeki tarlalarda ya da fabrikalarda çalışırken yangın çıktığı zaman İzmit'ten itfaiyenin gelmesinin zaman alabildiğini aktaran Kıdık, şöyle devam etti:

"Biz dedik ki 'Kadın olarak köyümüze faydalı olalım. Hayvanlarımızı, ahırlamızı, evlerimizi koruyalım.' Böyle bir eğitim alma ihtiyacı duyduk. Her ihtiyaçta da koşup yardım ediyoruz. Ahırdayız, bahçedeyiz, arkadaşlarımıza anons geçiyorlar, bağırıyorlar. Biz de hemen işimizi bırakıp yangın yerine yetişiyoruz. Köylü hanımlarla bir paylaşım yaptık herkesin bir görevi var."

Fatma Alakuş (51) da bir yıl önce gönüllü itfaiyecilik eğitimi aldığını anlatarak, kadın olarak zorlanmadıklarını, aldıkları eğitim sayesinde yangınlara başarılı bir şekilde müdahale edebildiklerini söyledi.

Kadınların itfaiyecilik konusunda eğitim almalarını tavsiye eden Alakuş, "Cana can katmak, mal kurtarmak çok keyifli, kadınların haz duyacağı bir iş. Özellikle de kadınların bu eğitimi almasını istiyorum. Dikkatsizlik yüzünden evlerde çıkan yangınlarda kadınlar genellikle ilk müdahaleyi yapacak kişiler oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2017.11.22 11:05 - Son Güncellenme: 2017.11.22 11:05 - HABER MERKEZİ
A